Hrvatski radio

Radio Osijek

XVI. Pokladno jahanje u Tenji

08.02.2023.

22:40

Autor: Radio Osijek/TM

XVI. Pokladno jahanje u Tenji

XVI. Pokladno jahanje u Tenji

Foto: KUD Josip Šošić Tenja / -

Kulturno umjetničko društvo Josip Šošić iz Tenje organizira u subotu, 11. veljače, XVI. „Pokladno jahanje”, kulturno-turističku manifestaciju na kojoj će sudjelovati četrdesetak jahača iz svih krajeva Slavonije, a dočekat će ih oko 80 tenjskih obitelji raspoređenih na četiri postaje.

Povorka jahača kreće u podne iz dvorišta DVD-a u Tenji, a centralni dio manifestacije je u 14.45h u Ulici Antuna Barca, na salašu Cvitković gdje će biti na kojoj će jahače dočekati nekoliko stotina ljudi.

„Pokladni jahači, tradicija je koja se održala više od 200 godina, od vremena Vojne krajine. Tadašnji su graničari svečano odjeveni išli u obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama noseći im pokladno jelo i piće. Po povratku sa granice, jahači su projahali po svim sokacima sela, a domaćini bi im iznosili piće i ocjenjivali čiji je konj ljepši i gizdaviji, dok bi mlade djevojke gledale koji je momak najljepši. Iako to nikada nije imalo natjecateljski karakter, proglašavanje najboljih imalo je svečano obilježje.

Ovaj običaj njeguje se diljem graničarskog dijela Slavonije u mnogim selima i gradovima, pa smo tako mi u Tenji odlučili prikazat ovaj običaj kao dio kulturne baštine našeg podneblja, i na kulturnoj sceni Grada Osijeka stvoriti jednu manifestaciju kao dodatnu turističku ponudu. Nakon ratnih stradavanja i povratka svojim kućama,mještani Tenje s velikim zanimanjem prate ovakva događanja i gotovo cijelo mjesto tog je dana uključeno u ovu manifestaciju, koja polako postaje prepoznatljiva u cijeloj Slavoniji”, ističe u pozivu na Pokladno jahanje Josip Mihaljević, predsjednik KUD-a „Josip Šošić”.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.