Hrvatski radio

Radio Osijek

Zbog Perzeida Đakovo 11. kolovoza gasi javnu rasvjetu

07.08.2022.

22:05

Autor: Radio Osijek/TM

Vizual

Vizual

Foto: AD Orion / -

Na poziv Astronomskog društva Orion i Hrvatskog astronomskog saveza, Đakovo u u četvrtak, 11. kolovoza u 22 sata gasi javnu rasvjetu kako bi građani mogli mogli uživati u najljepšem meteorskom roju, Perzeidima. Iz AD Orion pozivaju građane na zajedničko promatranje noćnog neba sa suzama svetog Lovre kod đakovačkog Bajera od 22 sata gdje će biti upriličeno i promatranje teleskopom. 

Kao i svakog ljeta oko spomendana sv. Lovre (10. kolovoza), događa se maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, a ove godine po prognozama maksimum će se dogoditi u noći s 11. na 12. kolovoza pa astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju razne astronomske aktivnosti jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini teleskopima moći pogledati Saturn i Jupiter, kao i Mjesec.

Kako bi građani što bolje mogli uživati u tom nebeskom spektaklu, Astronomski društvo Orion i Hrvatski astronomski savez pozvali su gradove i općine na gašenje javne rasvjete s 11. na 12. kolovoza od ponoći do jutra. Na njihov poziv odazvala se đakovačka gradska uprava. 

„Prognozira se prosječna aktivnost od oko 140 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti umanjeni činjenicom gotovo punog Mjeseca.

Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu”, kaže .Danko Kočiš, predsjednik AD Orion.

Perzeidi

Perzeidi

Foto: AD Orion / -

UPUTE ZA OPAŽAČE:

• ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) tamo ćete opaziti najmanje meteora

• za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi, ...)

• meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima

• potrebo se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu

• potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja

NEKOLIKO ČINJENICA O PERZEIDIMA:

• Matično tijelo: Komet 109P/Swift-Tuttle

• Radijant (ishodišna točka na nebu): Zviježđe Perzej

• Maksimum aktivnosti: 10.-13. kolovoza

• Maksimalni broj meteora: od 80 do 100 meteora u jednom satu

• Brzina meteora: oko 59 km/s

Izraz "suze sv. Lovre" koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju:

San Lorenzo, io lo so perché tanto

di stelle per l’aria tranquilla

arde e cade, perché si gran pianto

nel concavo cielo sfavilla…

Sveti Lovro kršćanski je mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao "gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!".

U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, krijesnice i feralići.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.