Hrvatski radio

Radio Osijek

Zeleni četvrtak: Batat Mr. Batata

28.09.2022.

12:34

Autor: Radio Osijek/TM

Batat

Batat

Foto: Screenshot / -

Počela je sezona svježeg batata, a ovo je njegova 17. "izvedba" na osječkim tržnicama. Prvi puta ga je Osječanima u jesen 2006. godine prezentirao jedan od prvih i dugo godina najvećih hrvatskih proizvođača PZ Višnjica. Od tada neprekidno ima svoje mjesto i na Zelenom četvrtku: u svibnju pričamo o njegovim sadnicama, a s početkom jeseni o njegovim plodovima. 

„Više od 10 godina dio te priče je i naš popularni prodavač batata Marko Pljuskovac, član jedne baranjske zadruge, kojemu su prijatelji i znalci nadjenuli nadimak (ili titulu?) Mr. Batat”, najavljuju organizatori domaćina Zelenog četvrtka.

Batat je osvojio mnoge male i velike vrtove i ta je, inače suptropska povrtnica, postala naša, domaća, slavonska. Obogatila je naše jelovnike i to s dobrim razlogom. Jednostavno se, lako i maštovito priprema na bezbroj načina. Možemo ga jesti svježeg u kombinaciji s drugim povrćem, možemo ga kuhati, pirjati, peći, pržiti; savršen je podjednako u juhama i varivima, ali i kao dodatak za pripremu kruha i peciva; od njega možemo pripremiti neobičan sladoled, razne kreme, namaze, a mnogi će reći kako je naj-slastica krempita od batata. Tako brojne mogućnosti kulinarske pripreme tek su dobrodošao plus vrijednosti batata. Batat je, naime, po prehrambenim i funkcionalnim karakteristikama izuzetna namirnica.

Znalci kažu da je superioran izvor beta-karotena (onaj narančasti, u nas najpopularniji batata), dobar izvor vitamina C i B6, izvrstan izvor fenolnih spojeva te doba izvor prehrambenih vlakana i minerala (željezo, kalij, kalcij, magnezij, cink). Zahvaljujći tome, batat je namirnica koja ima značaje zdravstvene učinke: štiti stanice od oksidtivnog šoka, zaustavlja upalne procese u organizmu, štiti srce i krvne žile, pomaže kod dijabetesa, može zaustavit razvoj patogenih mikroorganizama u crijevima, a mnoga znanstvena istraživanja potvrđuju i njegov anti-tumorski učinak.

Batat je izvrsna hrana za sve generacije, a najviše se preporuča djeci, sportašima i dijabetičarima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.