Hrvatski radio

Radio Osijek

Zeleni četvrtak – Borovnice, bobice iz zvjezdanih dubina

29.06.2022.

16:31

Autor: Radio Osijek/TM

Borovnice

Borovnice

Foto: HRT / Radio Osijek

U sklopu Zelenog četvrtka osječkih tvržnica u četvrtak, 30. lipnja na Eko trgu od 9 sati građanima će se predstaviti Krunoslav Boris, vlasnik OPG-a Klara Boris iz Šaga sa svojim tamnoplavim proizvodima – borovnicama.

„Bilo je to vrijeme velike gladi. Najviše su patila djeca i starci. Veliki Duh Prirode činio se nemoćnim, kazuje legenda. Plakao je dugo u noć. Njegove duboko modre suze padale su na zemlju. I gle čuda – pretvorile se u fine bobice koje su nahranile i iscijelile iscrpljena plemena. Tako su na Zemlju stigle borovnice.

Možda danas ne vjerujemo u zvjezdano porijeklo borovnica, ali vjerujemo znanosti pa i inim nutricionističkim guruima. A oni kažu: borovnica je broj 1! Znamo da je na samom vrhu super hrane velika gužva, ali bez sumnje borovnicama je komadić tog vrha zajamčen. Nutricionisti je smatraju adaptogenom odnosno pametnom biljkom, što znači da jača cijeli organizam i uravnotežuje njegovo funkcioniranje u slučaju stresa te štiti zdravlje ugroženo širokim spektrom uzoraka – od vanjskih, okolišnih do unutarnjih ili emocionalnih. Borovnice su najbolja hrana za mozak, srce i jetra, štite stanice od oksidativnog šoka, čiste organizam od otrova i teških metala, imaju prebiotička svojstva zahvaljujući kojima blagotvorno djeluju na probavu.

Kažu, najbolje su one divlje. A mi kažemo, najbolje su one eko, one koje rastu na dohvat ruke u našem okruženju. Neke od najboljih su one iz Šaga, porijeklom iz Amerike, ali naše, fine i slatke. Ovo je njihovo vrijeme, zagrabite šaku zvjezdanih bobica i budite zdravi. Zagrabite nešto i za zimu – zamrzavanjem bobice ne gube snagu”, ovim tekstom iz osječke Tržnice pozivaju na prezentaciju borovnica u sklopu Zelenog četvrtka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.