Hrvatski radio

Radio Osijek

Zeleni četvrtak: „Konoplja, ali slavonska”

23.11.2022.

21:13

Autor: Radio Osijek/TM

Zeleni četvrtak: „Konoplja, ali slavonska”

Zeleni četvrtak: „Konoplja, ali slavonska”

Foto: Screenshot / Radio Osijek

Brojni poljoprivrednici i poduzetnici u posljednje vrijeme obnavljaju prekinutu tradiciju proizvodnje konoplje. Jedan od njih je i Marinko Marušić, domaćin Zelenog četvrtka na glavnoj osječkoj tržnici. Sve o konoplji, njezinim sjemenkama, ulju, brašnu, čajevima... Svoje znanje s posjetiteljima Zelenog četvrtka od 9 sati podijelit će i posebni gosti – učenici Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije "Ruđer Bošković" iz Osijeka.

U najavi Zelenog četvrtka, organizatori su napisali:

„Veselo srce tek još u pjesmi kudelju prede, jer posljednja se slavonska tvornica za preradu industrijske konoplje ugasila 90-tih godina prošlog stoljeća. Konoplja se ipak prije 10-tak godina vratila na slavonska polja, ali ovoga puta ne zbog užadi i konca, nego zbog neke druge dobrobiti za (veselo) srce. Najprije su njezine zeleno-žute kapi bile hit među zagovornicima dobrih ulja odnosno nutritivno vrlo vrijednih proteina iz njezinih sjemenki, dok je sada njezina najveće popularnost u znaku troslovlja CBD i CBG.

Iako je globano najpoznatija i najitrigantnija "ona druga" konoplja, znalo se – kažu – još u doba Austro-Ugarske kako je najbolja upravo slavonska konoplja, ona koja se uzgaja južno od Drave. Uzgoj konoplje, pa i prerada, bili su tako desetljećima izvrstan izvor prihoda u Slavoniji, najviše na području oko Donjeg Miholjca. Prekinutu tradiciju obnavljaju sada već brojni poljoprivrednici i poduzetnici, a među njima i domaćin našeg Zelenog četvrtka Marinko Marušić. O konoplji, njezinim sjemenkama, ulju, brašno, proteinima znamo već podosta, a Slavonska konoplja, koja je nekoliko mjeseci i na osječkoj tržnici, nudi i malo širu priču: onu o čajevima s konopljom te "tajnu" CBD-a i CBG-a. O konoplji puno znaju i učenici Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije "Ruđer Bošković" iz Osijeka koji su ovoga puta naši posebni gosti.”


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.