Hrvatski radio

Radio Osijek

Zeleni četvrtak u znaku kozjeg mlijeka - nova ponuda na osječkoj tržnici

02.03.2022.

16:12

Autor: Radio Osijek/TM

Mljekomat s kozjim mlijekom na glavnoj osječkoj tržnici

Mljekomat s kozjim mlijekom na glavnoj osječkoj tržnici

Foto: Goran Varžić / -

Zeleni četvrtak na glavnoj osječkoj tržnici na Gajevom u znaku je – mlijeka. Kozjeg mlijeka koje se sada može kupiti i na mljekomatu. Svježe kozje mlijeko svaki dan dolazi s OPG-a Varžić iz Zelčina. 

Priča počinje prije 20 godina kada je vlasnik OPG-a, Goran, s 10 godina od novca dobivenog za prvu pričest kupio svoju prvu kozu.

Goran Varžić danas je veterinarski tehničar i magistar hranidbe domaćih životinja i zajedno sa suprugom Anom, također veterinarskom tehničarkom, posjeduje  stotinjak koza. U budućnosti planira povećanje stada i izgradnju prve farme koza u Hrvatskoj koja bi po svojim parametrima odgovarala pravilima i standardima Europske unije.

Kozje mlijeko izuzetno je zdrava namirnica i ima važnu ulogu u jačanju živčanog sustava, čvrstoći kostiju i održavanju jakog imuniteta. Također je važna namirnica i u suzbijanju alergija, jačanju dišnog sustava, bolesti žuči i žučnih kamenaca te povećanju sposobnosti metaboliziranja željeza i bakra . Kozje mlijeko preporučuje se osobama koje pate od anemije zbog nedostatka željeza u krvi, a različita istraživanja pokazuju da kozje mlijeko ima sličnosti s majčinim mlijekom zbog čega se njegova konzumacija često preporučuje djeci.

Više o svom radu i proizvodu ispričati će nam Goran Varžić na zelenom četvrtku s početkom 9,00 sati kada imate priliku degustirati kozje mlijeko i provjeriti na kojem principu radi mljekomat na osječkoj tržnici.


Mljekomat s kozjim mlijekom na osječkoj glavnoj tržnici

Mljekomat s kozjim mlijekom na osječkoj glavnoj tržnici

Foto: Goran Varžić / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.