Hrvatski radio

Radio Osijek

Zimski vašar i Čvarakfest u Karancu

08.11.2022.

19:26

Autor: Radio Osijek/TM

Zimski vašar i Čvarakfest u Karancu

Zimski vašar i Čvarakfest u Karancu

Foto: Screenshot / Radio Osijek

Već tradicionalno, posljednja subota u studenom rezervirana je za Zimski vašar u Karancu u sklopu kojeg se održava najmasniji i najslasniji festival u regiji posvećen “baranjskim tartufima” - čvarcima! U kalendaru zabilježite 26. studenoga, a organizatori jamče da nećete ostati gladni, jer sve posjetitelje osim vrućih čvaraka čeka i druga bogata gastronomska ponuda.

Na Čvarakfest u Karanac dolazi se dobro jesti, malo popiti i puno pričati. A kažu nam domaćini, treba znati i dobro miješati.

Ponosni Baranjci svakome su gostu spremni naglasiti razliku između slavonskih i čvaraka kako ih pripremaju u Karancu: „Karanački čvarak je dugačak i tanak, a oni rade onako na kocku šećera. Kod nas se kaže, rekao sam to već sto puta, ako ćeš jest čvarak jedi čvarak, a ne lješnjak”, objašnjava Vladimir Škrobo, iz udruge Čuvari starih zanata u Karancu. Na kraju se proglašava pobjednik u topljenju čvaraka.

Dok se čvarci tope, posjetitelji na mnoštvu sajamskih štandova mogu pronaći tradicionalne seoske i obrtničke proizvode, baranjske licitare, kolače i langošice, dimljene mesne specijalitete (kulen, kobasica i dr.), rakiju, vino, med, drvene igračke i suvenire.

Karanac je posljednjeg vikenda u studenom svakako pravo mjesto za ljubitelje specijaliteta iz “špajza i pušnice“. Manifestacijom se gostima nastoji prikazati doživljaj tradicionalne baranjske svinjokolje (topljenje čvaraka, pripremanje kobasica i drugih specijaliteta).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.