Hrvatski radio

Radio Osijek

Zlatne žice Slavonije 2022. godine

23.08.2022.

16:32

Autor: HRT/Radio Osijek

Zlatne žice Slavonije 2022.

Zlatne žice Slavonije 2022.

Foto: - / HRT Radio Osijek

I ove godine Požega će biti središte tamburaške glazbe, običaja i tradicije. Prvi vikend u rujnu u znaku je Zlatnih žica Slavonije, našeg najvećeg festivala tamburaške glazbe. Festival će pratiti i brojne zanimljive manifestacije. Radio Osijek i ove godine izravno će prenositi Zlatne žice Slavonije i to retrospektivni koncert pjesama Kiće Slabinca 3. rujna od 20 sati te večer novih tamburaških pjesama u nedjelju, 4. rujna od 21 sat. Na završnoj večeri Zlatnih žica Slavonije Radio Osijek dodijelit će i nagradu za najljepši tekst inspiriran Slavonijom. Naš je ocjenjivački sud zaključio da najljepši tekst s prošlogodišnjeg festivala ima pjesma „U ravnici rodila me mati” čiji je autor Ivica Plivelić Iva, a pjesmo je otpjevao Ivan Štivić.

Pogledajte program.


2. rujna 2022. godine – petak

Fišijada 11-20 sati

Nakon dvije godine pademijske pauze Fišijada se vraća u park kraj Orljave u petak 2. rujna. Riječ je o jednom o najprepoznatljivih događaja u Požegi, a uz natjecateljski dio gostima će biti na raspolaganju i bogata gastronomska ponuda kao i zanimljiv zabavni program. Fišijada je pravi praznik jela od ribe i svake godine okupi veliki broj majstora fiša i posjetitelja iz cijele Slavonije i Baranje. Ove godine natjecanje će biti organizirano s ciljem stjecanja profesionalnog iskustva u organiziranju visoko kvalitetnog gastronomskog programa te osiguravanju da Požega dugoročno bude poznata po svojim gastronomskim manifestacijama.

ZLATNE ŽICE SLAVONIJE – FOLKLORNA VEČER 17-21.30 sati

Svečana povorka proći će Požegom uz sudjelovanje lokalnih kulturno-umjetničkih društava, povijesnih postrojbi, konjogojskih udruga i drugih tradicionalnih sudionika. Po dolasku povorke na središnji gradski trg uslijedit će svečano otvorenje ovogodišnjih Zlatnih žica Slavonije i nastup domaćih KUD-ova. Vrhunac ovogodišnje folklorne večeri Zlatnih žica Slavonije je nastup dva eminentna folklorna ansambla iz različitih dijelova Hrvatske, kad ćemo se upoznati s bogatom folklornom tradicijom Lijepe naše.

KONCERT – ZVONKO BOGDAN 21:30 - 23:30

Nakon otvaranja festivala i večeri folklora na Trgu Svetog Trojstva će nakon više od dva desetljeća ponovno zapjevati neponovljivi Zvonko Bogdan. Iako je ove godine zagazio u deveto desetljeće života, autor i pjevač Zvonko Bogdan, istinski velikan tamburaške glazbe, legenda vojvođanske i starogradske pjesme, nastupit će u Požegi uz pratnju čak 21 tamburaša.

Na svojim koncertima pjeva o tradiciji koja polako nestaje i o jednom vremenu koje se ponoviti neće, o ravnici prepunoj salaša, konja, fijakera, tambura i pjesama. Uz mađarske i rumunjske romanse na Trgu Svetog Trojstva u Požegi, posjetitelji će moći uživati u antologijskim melodijama poput Osam tamburaša, Fijaker stari, Govori se da me varaš, Kraj jezera, Već odavno spremam svog mrkova, Prošle su mnoge ljubavi, Tko te ima taj te nema, pa i pjesmi Život teče u laganom ritmu, s kojom je Zvonko Bogdan nastupio na Zlatnim žicama Slavonije 2001. godine.3. rujna 2022. godine – subota

ZLATNI MIKROFON – DJEČJE PJEVAČKO NATJECANJE 10:00 – 11:00

Drugog dana festivala Zlatne žice Slavonije u 10h ujutro na Trgu sv. Terezije održat će se Dječje natjecanje Zlatni mikrofon u sklopu festivala Zlatne žice Slavonije. Od 15 osnovnih škola u našoj županiji, natjecanju su pristupili najhrabriji kandidati iz 6 škola (OŠ fra Kaje Adžića Pleternica, OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo, OŠ Ivana Gorana Kovačića Velika, OŠ Antuna Kanižlića Požega, OŠ Julija Kempfa Požega i OŠ „Mladost“ Jakšić), a dalje u veliku završnicu ide čak 16 sjajnih kandidata.

ZLATNE ŽICE SLAVONIJE – RETROSPEKTIVNA VEČER KRUNOSLAVA KIĆE SLABINCA 20:00 - 22:00

Bit će izvedeno 19 pjesama Krunoslava Kiće Slabinca koje će poprimiti novo ruho s novim aranžmanima u izvedbi velikog banda, komornog tamburaškog sastava, puhača i gudača po vodstvom maestra Alana Bjelinskog. Kako se Kićo upuštao u veliki broj glazbenih žanrova i u svemu je bio izvrstan – od tambure, rocka pa do šlagera, a na retrospektivnoj večeri čut ćemo presjek svih tih uspješnica. Od gostiju solista očekuje se dolazak Ivane Kindl, Jacquesa Houdeka, Ive Gamulina Giannija, Igora Delača, Brune Oberan Bošković, Brune Čolaka i drugih, a u projekt je intenzivno uključen i neizbježni Ante Gelo, te nekadašnji gitarist Kiće Slabinca Drago Laban.

KONCERT – MIROSLAV ŠKORO 22:00 - 23:59

Glazbenik i pjesnik slavonske ravnice Miroslav Škoro održat će koncert u subotu, drugog dana festivala, nakon Retrospektive Krunoslavu Kići Slabincu. Požega je kod Škore oduvijek imala posebno mjesto u srcu jer je ovdje ostvario neke od svojih najvećih uspješnica, na što ćemo se podsjetiti uz pjesme kao što su Ne dirajte mi ravnicu, Šumi, šumi javore, Otvor ženo kapiju, Oj oraje, Kuća na kraju sela, Mata, Ne vjeruje srce pameti, Majko jedina, Zadnja želja… Miroslav Škoro nastupio je u Požegi 2019. godine u sklopu Retrospektive povodom 50. godina požeškog festivala.4. rujna 2022. godine - nedjelja

ZLATNE ŽICE SLAVONIJE – FESTIVAL NOVIH TAMBURAŠKIH PJESAMA 21:00 - 22:45

Nakon provedenog Natječaja za nove skladbe za festival Zlatne žice Slavonije – Požega 2022., odabrane su pjesme koje će biti izvedene na ovogodišnjem festivalu u nedjelju 4. rujna, na Trgu Svetog Trojstva u Požegi, uz izravan prijenos u programu Hrvatske televizije i Hrvatskog radija.

A ovo su 22 izvođača za Zlatne žice Slavonije – Požega 2022:

ŠIMA JOVANOVAC

STJEPAN JERŠEK ŠTEF

SLAVONSKE LOLE

ŽELJKO BARBA

IVAN ŠTIVIĆ

KVARTET GUBEC

RAVNICA

ŠOKCI

TKANICA

ŽETEOCI (Pobjednička skladba sa festivala Zlatni glas Zlatne doline Kaptol 2022.)

MIROSLAV ŠKORO

BOSUTSKI BEĆARI

VRANAC

GAZDE

SLAVONIA BAND

DŽENTLMENI

CURE IZ CENTRA

CECILIJA

LIDIJA BAČIĆ

LEGE

KAS

POSEGANA


KONCERT – BOSUTSKI BEĆARI 22:45 - 23:59

Nakon što čujemo dvadesetak novih pjesama tamburaškog festivala Zlatne žice Slavonije, što će izravno prenositi Hrvatska radiotelevizija, za kraj ove godine dolaze Bosutski bećari. Koncert pod nazivom„40 godina s vama“ održat će na Trgu Svetog Trojstva tamburaški sastav koji je napravio popularnu poveznicu tradicionalne tambure s modernijim instrumentima i tako približio tamburašku glazbu i mlađim generacijama. Njihove pjesme Sad kada došla si i Želim te noćas su premijerno izvedene na Požeškom festivalu i od tad su postali nezaboravni hitovi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

7 h

FEBIRE

FEBIRE