Hrvatski radio

Radio Osijek

6. Međunarodni dvoranski atletski miting Memorijal Josip Gašparac 2023

30.01.2023.

17:10

Autor: Radio Osijek/TM

S Memorijala Josip Gašparac 2022.

S Memorijala Josip Gašparac 2022.

Foto: AK Slavonija-Žito Osijek / -

Atletski klub “Slavonija-Žito” Osijek već šestu godinu organizira Međunarodni dvoranski atletski miting “Memorijal Josip Gašparac” - natjecanje u skoku s motkom. Održava se 21. i 22. veljače, a ove je godine natjecanje je dobilo prestižnu titulu World Athletics Indoor Tour Bronze, a time i veći značaj za sport, natjecatelje ali i za sam grad Osijek. 

„Naime, Svjetska atletska federacija (World Athletics) dodijelila je tradicionalnom dvoranskom atletskom mitingu „Memorijal Josip Gašparac“ prestižnu titulu World Athletics Indoor Tour Bronze, koja ovo natjecanje postavlja među najveće svjetske  i europske atletske mitinge”, javljaju organizatori.

Rezultati postignuti na ovom natjecanju u Osijeku bodovat će se za ostvarivanje norme za odlazak na Olimpijske igre te svjetska i europska atletska prvenstva.

Dobivenom titulom atletsko će natjecanje u Osijeku okupiti 20-ak najboljih svjetskih motkaša i motkašica. Već je najavljen dolazak Poljaka Piotra Liseka, srebrnog i brončanog sa Svjetskog atletskog prvenstva, zlatnog sa Europskog prvenstva, trostrukog pobjednika Dijamante lige i prvog skakača koji dolazi u Osijek, a čiji je osobni rekord u skoku s motkom preko 6,00m.

Zaključena je kompletna startna lista natjecatelja, a dolazak u Osijek potvrdilo je preko 45 atletičarki i atletičara iz čak sedamnaest (17) zemalja (Austrije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Bugarske, Hrvatske, Danske, Španjolske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Poljske, Slovenije, Srbije, Švicarske, Švedske i Turske). Oni će, u disciplini skok s motkom, uz naša dva najbolja hrvatska motkaša svih vremena (olimpijca i državnog rekordera Ivana Horvata te državnog prvaka i prvaka Balkana, Ivana Paravca), nastupiti u elitnoj skupini World Athletics Indoor Tour Bronze.

Atletski miting - logo

Atletski miting - logo

Foto: AK Slavonija-Žito Osijek / -

Važno je napomenuti da je ulazak za sve gledatelje besplatan.‍

Europska atletska federacija službeno je potvrdila prijenos uživo (live streaming) s engleskim komentatorom, a koji će moći pratiti sve članice Svjetske i Europske atletske federacije. Također, dolazak su najavili i čelni ljudi nacionalnih atletskih saveza kao i menadžeri vrhunskih atletičara.

„Osijek će 21. i 22. veljače postati središte svjetske i europske atletike, te će osim vrhunskih sportaša privući i velik broj posjetitelja i gledatelja diljem Europe”, zadovoljno ustvrđuju organizatori. 

U atletskom tunelu NŠD Gradski vrt 21. veljače (utorak) priliku za nastup imat će muškarci i žene u B i C kategoriji, dok će 22. veljače nastupiti žene i muškarci u elitnoj kategoriji. 

Otvorena je i nova web stranica Mitinga (https://www.meetingosijek.com/ [us9.mailchimp.com]) na kojoj će se moći saznati sve informacije o samom događaju kao i o vrhunskim skakačima koji će nastupati u Osijeku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.