Hrvatski radio

Radio Osijek

AK Slavonija Žito odlične rezultate iz 2019. želi nastaviti i ove sezone

25.02.2020.

14:01

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Natjecatelji Atletskog kluba "Slavonija Žito" tijekom 2019. godine zabilježili su 10 međunarodnih nastupa, osvojili su 7 medalja na prvenstvima Balkana i Peteromeču reprezentacija, ostvarena su 2 državna rekorda i čak 125 medalja na Prvenstvima Hrvatske.

Sve je to samo mali dio uspjeha koji su predstavljeni na današnjoj konferenciji za novinare osječkog Atletskog kluba na kojoj su najavljeni planovi za ovu godinu.

Tajnik kluba Marko Grgurić istaknuo je očekivanja najistaknutijeg člana Ivana Horvata, a za predstojeći vikend najavio "3. Memorijal Josipa Gašparca": "Krenut ćemo prvo s analizom 2019. godine koja je bila za naš klub izrazito uspješna. Imali smo 10 međunarodnih nastupa od toga dva velika nastupa na velikim sportskim priredbama. Ivan Horvat je nastupao na Europskom prvenstvu u dvorani u Glasgowu gdje je osvojio 12 mjesto, a Dario Prekl nastupio je na Europskom prvenstvu do 23 godine gdje je osvojio 13. mjesto u skoku s motkom. Imamo sedam medalja s Prvenstva Balkana i Peteromeča reprezentacija, postigli smo i dva državna rekorda gdje je Mia Wild na 80 m prepone na otvorenom i na 55 m prepone u dvorani postavila nove mlađekadetske državne rekorde. Osvojili smo ukupno 125 medalja na pojedinačnim prvenstvima Hrvatske u svim kategorijama, odnosno 156 odličja kad uračunamo kupove Hrvatske koji su u atletici možda čak i jači od samih prvenstava Hrvatske. Posebno se tu ističe 35 titula prvaka Hrvatske, što je jedna impozantna brojka. Organizirali smo 31 atletsko natjecanje u 2019. godini od čega treba izdvojiti "4. Baranjski Ferivi polumaraton" koji je okupio 590 sudionika. Organizirali smo i humanitarnu utrku u suradnji s našim prijateljem Igorom Delačem gdje smo skupili 640 trkača i naravno treba spomenuti našu Atletsku školu odakle dolaze svi ti potencijali i svi atletičar koji skupljaju ove medalje", rekao je Grgurić i najavio najznačajnije stvari za ovu godinu.

"Što se tiče 2020. godine ušli smo u zimsku dvoransku sezonu koja je polako pri kraju i imamo još svega 3 natjecanja nakon kojih ćemo napraviti analizu zimske dvoranske sezone. Trenutačno smo na 33 medalje u ovoj sezoni, a imamo i tri seniorska reprezentativca koji su nastupili na Tromeču reprezentacija u Sloveniji. Ivan Paravac je bio na Prvenstvo Balkana gdje osvojio medalju, dok Ivan Horvat nažalost ondje nije imao plasman zbog ozljede leđa. Sve u svemu uspješno smo ušli u 2020. godinu u kojoj nas, nadamo se očekuje kad se Ivan Horvat oporavi u potpunosti, ostvariti normu i otići na Olimpijske igre u Tokyu. Norma za Olimpijadu iznosi 5,80 m, a drugi nam je cilj njegov odlazak na Europsko prvenstvo za koje je norma 5,60 m, a koju bi možda mogao ostvariti već na 3. Memorijalu Josipa Gašparca koji organiziramo predstojećeg vikenda u Osijeku. Osim Ivana Horvata, imamo još jednog Ivana kao kandidata za Svjetsko juniorsko prvenstvo. Ivanu Paravcu fali samo 8 centimetara do norme od 5,10 m jer trenutačno ima 502 cm. Imamo i kandidata za Europsko prvenstvo za mlađe juniore gdje nam je Dominik Škorjanc kandidat na 400 m prepone, a normu je ostvario još prošle godine", istaknuli su iz AK Slavonija Žita.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.