Hrvatski radio

Radio Osijek

Alojz Muha – dobitnik nagrade HOO-a za životno djelo

21.12.2021.

23:06

Autor: Radio Osijek/TM

Nagrada HOO-a za životno djelo Matija Ljubek

Nagrada HOO-a za životno djelo Matija Ljubek

Foto: Screenshot HRT / Radio Osijek

Osvajačica olimpijskog zlata u tekvondou Matea Jelić i dvostruki olimpijski doprvak u jedrenju Tonči Stipanović proglašeni su najboljim sportašima u 2021. u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora, a nagrade su im uručene na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela The Westin. Među laureatima je i legenda osječke odbojke Alojz Muha, koji je jedan od dobitnika Nagrade za životno djelo Matija Ljubek.

Tradicionalno, prigodom svečanosti Veliki dan hrvatskog sporta, naša nacionalna olimpijska organizacija dodjeljuje načelno najveću nagradu HOO-a, nagradu za životno djelo koja nosi ime jednog od najvećih hrvatskih sportaša i olimpijaca, ali i jednog od utemeljitelja HOO-a, Matije Ljubeka. 

Nagrada Hrvatskog olimpijskog odbora Matija Ljubek (od 1992. do 2000. “Trofej Hrvatskog olimpijskog odbora”) dodjeljuje se svake godine kao najviše priznanje pojedincima za životno djelo u području sporta u znak priznanja za osobit doprinos u sportu, te udrugama koje su pridonijele razvoju pojedinih područja, od tjelesne i zdravstvene kulture djece i mladeži, sportsko-rekreativnih aktivnosti do razvoja određenog sporta ili sporta u cijelosti. Nagradu predstavlja portret-skulptura Matije Ljubeka, rad akademskog kipara Stipe Sikirice, izrađena u bronci, i kao njezin sastavni dio – pisana povelja.

Ovogodišnji dobitnici Nagrade Matija Ljubek su: Branka Batinić (stolni tenis) i Josip Šojat (rukomet) iz Zagreba, Milivoj Bebić (vaterpolo) iz Solina, Želimir Feitl (karate) iz Karlovca i Alojz Muha (odbojka) iz Osijeka. 

„Bio je nastavnik tjelesnog odgoja, igrao nogomet, ali sportska ljubav bila je odbojka. Izgrao je za Elektru i Željezničar, a nakon natjecateljske karijere otišao je u trenerske vode. Bio je i tajnik kluba, sudac i delegat te istaknuti djelatnik u odbojkaškom sportu”, obrazloženje je nagrade. Muha je zahvalio na nagradi i kratko izjavio: „Što reći nakon 48 godina u odbojci? Hvala.” Muha je tako dosadašnjim brojnim priznanjima – pečat Grada Osijeka i nagradu Osječko-baranjske županije za životno djelo u području tjelesne kulture i sporta – dodao i ovo Hrvatskog olimpijskog odbora. 

Alojz Muha na dodjeli nagrade HOO-a za životno djelo

Alojz Muha na dodjeli nagrade HOO-a za životno djelo

Foto: Screenshot HRT / Radio Osijek

Laureati HOO-a u 2021.

NAJUSPJEŠNIJA SPORTAŠICA

- Matea Jelić (taekwondo) - olimpijska pobjednica i prvakinja Europe (do 67 kg)

NAJUSPJEŠNIJI SPORTAŠ

- Tonči Stipanović (jedrenje) - srebro na Olimpijskim igrama u Tokiju i bronca na Svjetskom prvenstvu, klasa laser

NAJUSPJEŠNIJA EKIPA

- hrvatska karate reprezentacija (Ana Lenard, Lea Vukoja, Lucija Lesjak i Mia Greta Zorko) - bronca na Europskom prvenstvu

NAJUSPJEŠNIJA MOMČAD

- hrvatska teniska reprezentacija (Marin Čilić, Borna Gojo, Nikola Mektić, Mate Pavić i Nino Serdarušić) - drugo mjesto u Davis kupu

NAJUSPJEŠNIJI SPORTSKI PAR, POSADA ILI ŠTAFETA

- Martin i Valent Sinković (veslanje) - olimpijski pobjednici, prvaci Europe i pobjednici Svjetskog kupa, dvojac bez

NAJVEĆI SPORTSKI PROMICATELJI HRVATSKE U SVIJETU

- Mate Pavić i Nikola Mektić (tenis) - olimpijski pobjednici

NAJUSPJEŠNIJI HRVATSKI TRENER

- Toni Tomas (taekwondo), Nikola Bralić (veslanje) i Vedran Martić (tenis)

NAGRADA HOO-a ZA FAIR-PLAY

- Goran Jukić i Hrvatski školski sportski savez

Posebno priznanje HOO-a za promicanje sporta dobile su Sportske novosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.