Hrvatski radio

Radio Osijek

Anušić: "Imamo strašan potencijal u sportu, mora se više ulagati"

09.08.2018.

13:29

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Vedran Drabek

Foto: HRT/Vedran Drabek

Foto: - / -

Hrvatska košarkaška reprezentacija do 20 godina krajem srpnja je na Europskom prvenstvu u Chemnitzu ostvarila povijesni uspjeh - osvojila je srebrnu medalju. Izbornika momčadi Damira Rajkovića, inače Valpovčanina, danas je primio župan osječko-baranjske Ivan Anušić.

"Čestitam izborniku Rajkoviću, a ističem posebno zadovoljstvo što je i kapetan te reprezentacije mladić iz naše županije, Karlo Uljarević iz Osijeka. Hrvatska ima odlučne sportaše, imamo strašan potencijal u sportu, što se kontinuirano dokazuje, od Svjetskog prvenstva u nogometu, vaterpolista, rukometaša, košarkaša, tenisača, atletičara. Međutim, očito je da moramo više i sustavnije ulagati u sport i sportaše, i to od najmanjih uzrasta, ali i izgradnjom sportske infrastrukture nuditi mogućnosti bavljenja sportom. Sportaši su donijeli toliko puno promociji Hrvatske da im država to mora sustavno i planski vratiti te nagraditi njihovu darovitost i trud. Preko sportskih saveza treba puno više sredstva ulagati u infrastrukturu i u mlade od vrtića preko škola do udruga", rekao je župan Anušić te zaključio kako je sport može puno pomoći u brendiranju Hrvatske, ali i u odgoju mladih ljudi koje treba maknuti od poroka današnjice te ih okrenuti sportu koji će ih izgraditi kao kvalitetne osobe.

Košarkaška reprezentacija Hrvatske U-20 ulaskom u finale osigurala je povijesnu prvu medalju u toj kategoriji. Do sada je tri puta ušla u polufinale EP-a (2000., 2010. i 2014.) i svaki put je bila četvrta. U finalu je bio bolji Izrael (80:66) te je zasluženo slavio svoju prvu zlatnu medalju u povijesti. Na putu do finala reprezentacija pod vodstvom Damira Rajkovića u skupini je svladala Francusku (68-56), Ukrajinu (93-78) i Španjolsku (85-70). U osmini finala Hrvatska je svladala Veliku Britaniju (93-62), u četvrtfinalu bila bolja od Italije (79-68), a u polufinalu nadigrala je domaćina Njemačku (69-61).
"Za samo godinu dana košarkaška reprezentacija Hrvatske do 20 godina (U-20) uspjela se izdignuti iz divizije B u diviziju A i pri tomu osvojiti srebrnu medalju na nedavno održanom Europskom prvenstvu u košarci u Njemačkoj. Ovu generaciju mladih košarkaša mnogi su nazivali „otpisanom“, no uz puno rada, stručan i sustavan pristup ostvarila je najveći uspjeh", podsjetio je izbornik Damir Rajković, kojem također pripadaju velike zasluge za taj trijumf.
Rajković je rođen u Valpovu, gdje je živio te se bavio košarkom i kao igrač i kao trener – s kadetskom ekipom KK Belišće osvojio je Prvenstvo Hrvatske. Vodio je zatim više košarkaških klubova u Hrvatskoj i inozemstvu, a u posljednje dvije godine vodi reprezentaciju Hrvatske U-20. Ujedno je i trener KK Škrljevo, najugodnijeg iznenađenja u Premijer košarkaškoj ligi Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.