Hrvatski radio

Radio Osijek

David Šain ponovo na međunarodnoj veslačkoj sceni

26.03.2021.

20:11

Autor: Radio Osijek

Foto: VK Iktus

Foto: VK Iktus

Foto: - / -

Hrvatska veslačka reprezentacija nastupit će na Europskom veslačkom prvenstvu za seniore u talijanskom Vareseu 9. travnja. U do sada manje-više poznatu posadu uključio se i Iktusov veslač David Šain koji će nastupiti u dvojcu na pariće s Goranom Mahmutovićem iz HVK Mornar iz Splita.

Pod budnim okom izbornika hrvatske veslačke vrste Darka Mikšića ovih je dana na Jarunu održano nekoliko utrka koje su poslužile kako bi se odredio sastav veslača i veslačica koji će predstavljati Hrvatsku na Europskom seniorskom veslačkom prvenstvu u Italiji. U “normalnim” veslačkim godinama, koje nisu opterećene koronakrizom, već bi se odradile i prve hrvatske regate, no sada je izbornik morao sastaviti reprezentativne posade na temelju praćenja priprema. 

David Šain odradio je mnoštvo samostalih treninga u samcu i teretani te ove zime na ergometru  pokazao odlične rezultate, a to ga je potaknulo na razmišljanje o nastupu u reprezentaciji. Nakon nekoliko dana priprema na Jarunu sa Splićaninom Goranom Mahmutovićem u dublu pokazali su se respektabilni rezultati koji su tu posadu uvrstili u reprezentaciju. Uprava Iktusa izrazila je zadovoljstvo zbog najnovijih Šainovih rezultata te mu poželjela uspjeh u Vareseu na Europskom prvenstvu.

Nakon osvajanja olimpijske srebrne medalje u Londonu 2012. godine te naslova svjetskih prvaka u Južnoj Koreji 2013. godine raspala se posada Croexpressa, odnosno četverac na pariće u kojem je s Davidom Šainom bio Damir Martin te Valent i Martin Sinković. Šain je nakon toga više puta nastupio na međunarodnoj sceni u različitim posadama- 2014. godine nastupio je na Svjetskom prvenstvu u Amsterdamu u samcu te na Europskom prvenstvu u Beogradu u četvercu bez kormilara (s Mariom Vekićem, Antom Janjićem i Vjekoslavom Kolobarićem). U Francuskom Aiguebelletu Šain je 2015. godine nastupio na Svjetskom prvenstvu u dvojcu bez kormilara s Mariom Vekićem, a posljednje međunarodno natjecanje bilo je Europsko prvenstvo u Brandenburgu 2016. godine kada je veslao s Vitom Čavrljem u dvojcu bez kormilara.

Izbornik Darko Mikšić potvrdio nam je i koje će sve posade predstavljati našu zemlju u Vareseu. Bit će tu još dva Iktusova veslača – Patrik i Anton Lončarić uz Marka Ukropinu i Ivana Pitona u četvercu bez kormilara, Ivana i Josipa Jurković nastupit će u dvojcu bez kormilara, a odavno su poznate i dvije standardne hrvatske posade za Europsko prvenstvo – braća Sinković u dvojcu bez te Damir Martin u samcu. Na prvenstvu će ih pratiti Jasminka Kraljević-Čolić, Aleksandar Vukojičić, Marko Banović, Srećko Šuk i Branimir Steiner.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.