Hrvatski radio

Radio Osijek

David Šain: U odličnoj sam formi!

27.02.2017.

20:44

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Samo nekoliko sati nakon povratka s priprema u Zatonu kod Šibenika Iktusov član hrvatske veslačke izborne vrste David Šain iskoristio je lijepo vrijeme i zaveslao na Dravi. Od ove sezone očekuje puno i drži kako je u odličnoj formi i spreman za dobre rezultate na hrvatskim i svjetskim natjecanjima.

"Vrijeme je savršeno i bilo bi šteta ne iskoristiti ovako lijep dan bez izlaska na Dravu", rekao nam je David kasno poslijepodne nakon što je odveslao puno kilometara po savršeno mirnoj rijeci uz vrlo ugodnu temperaturu zraka koja je dosezala i 18 Celzijevih stupnjeva. Iza Davida je deset dana priprema koje je odradio u Zatonu kod Šibenika gdje je preveslao nekoliko stotina kilometara u skifu. Nije iskušavao druge discipline nego mu je samo bila želja nakon zime usavršiti zaveslaje u skifu i pripremiti se za početak sezone i prva natjecanja. U Zatonu ga je pratio trener reprezentacije Nikola Bralić koji ga je i pozvao na pripreme jer ove godine ima različite planove. Uz Bralića, Šaina je "u stopu" pratio trenerov asistent, Iktusov veteran Željko Betlehem. "Zadovoljan sam boravkom na moru, uistinu je bilo korisno pratiti ritam i program trenera Bralića i mislim da sam napravio jako dobar posao", izjavio je David Šain. Najavio je kako će sljedećeg vikenda u punoj formi sudjelovati na državnom prvenstvu na veslačkim ergometrima na 2 tisuće metara u Rijeci, no nestrpljivo očekuje prve ovosezonske utrke. Na završnoj regati, odveslanoj jučer u Zatonu na osam kilometara David je u skifu veslao 31:03,81 i od njega je bio brži samo najbolji hrvatski "laki" veslač u samcu Luka Radonić s vremenom 30:56,81. Šain je, komentirajući te rezultate, rekao kako mu nije bilo u interesu postići vrhunsku brzinu nego je više vodio računa o tehnici, a njegovi pravi konkurenti- Damir Martin, Valent i Martin Sinković propustili su desetodnevne pripreme na moru zbog ozljeda. 

"Za sada ću veslati samo skif jer želim usavršiti zaveslaje i dobro se pripremiti za nastup na regatama, a očekujem kako će me uz dobru brzinu izbornik u skifu poslati i na prvu ovogodišnju regatu Svjetskoga kupa. Za sada sve ide dobro i zadovoljan sam napretkom", rekao je David Šain. U skifu će nastupiti i uskoro na prvoj hrvatskoj međunarodnoj regati - Croatia Open na Jarunu. "Još je vrlo rano govoriti o konkretnim rezultatima i očekivanjima na svjetskim natjecanjima. I na regati Croatia Open teško je izvući bilo kakve zaključke jer je tek početak sezone u kojoj se može puno toga dogoditi. Najvažnije je da se osjećam dobro, radim kvalitetne treninge i vraćam se u odličnu formu", zaključuje osječki veslački olimpijac i jedini A senior iz Iktusa u ovogodišnjem postavu hrvatske reprezentacije.

Odgovarajući na pitanje o suradnji i mogućem zajedničkom veslanju s Lukom Radonićem Šain je rekao kako je ta suradnja vrlo izgledna, kako je Radonić odličan veslač s kojim se jako dobro slaže i da je vrlo izgledno kako će se nakon nekoliko nastupa u skifovima na početku sezone njih dvojica kasnije naći zajedno u dvojcu na pariće. Pojasnio je kako na prvu utrku Svjetskoga kupa može otputovati u samcu, bez obzira na to što će za Hrvatsku u istoj disciplini zasigurno nastupiti i srebrni iz Rio de Janeira Damir Martin. Kada je u pitanju nastup na europskom ili svjetskom prvenstvu, tu je već nemoguće očekivati nastup dviju identičnih posada tako da David očekuje dobru suradnju s Lukom Radonićem i trenerom Nikolom Bralićem i nastup na velilkim svjetskim natjecanjima u dublu. Za njega će to biti veliki izazov, no spreman je dati sve od sebe kako bi postigao dobre rezultate. 

Osim Davida Šaina s priprema u Zatonu vratili su se i ostali Iktusovi veslači. Njihov trener Krešimir Ižaković također je zadovoljan prvim vodenim pripremama. Riječ je o mlađem senioru Krešimiru Forjanu koji se pripremao s Dinom Pavlišićem iz pulskog Veslačkog kluba Istre u dvojcu bez kormilara, Ivanu Anti Grgiću koji se kao mladi juniorski reprezentativac priprema u samcu za juniore, juniorki Ariji Cvitanović koja se također pripremala u skifu iako će i ove godine vjerojatno nastupati u četvercu bez kormilara za juniorke na međunarodnim natjecanjima. Jedini Iktusovi juniori koji su se u Zatonu pripremali isključivo u dvojcu bez kormilara bili su Patrik i Anton Lončarić koji su na završnoj regati uvjerljivo bili najbrži dvojac u konkurenciji juniora, ali i mlađih seniora. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.