Hrvatski radio

Radio Osijek

Europsko srebro za Aurela Benovića

13.12.2020.

14:37

Autor: Radio Osijek/Hina/ŽK

Foto: Hrvatski gimnastički savez

Foto: Hrvatski gimnastički savez

Foto: - / -

Hrvatski gimnastičari Filip Ude, Aurel Benović i Tin Srbić osvojili su srebrna odličja na Europskome prvenstvu u turskom Mersinu. Iako je u finale ušao s najvećim brojem bodova, Robert Seligman je na konju s hvataljkama zauzeo četvrto mjesto.

Filip Ude je osvojio srebro na konju s hvataljkama i tako ponovio 2008. godinu kada je također bio viceprvak Europe. Baš kao i prije godinu dana u Szczecinu, aktualni viceprvak svijeta na preči, Tin Srbić, srebrni je s ocjenom 14,600 bodova, a bolji je bio Robert Tvorogal (Litva) sa 14,800 bodova.
Do srebrne medalje je u svom prvom europskom finalu u vježbi na tlu došao i 20-godišnji Osječanin Aurel Benović s ocjenom 14.600.  Od njega je danas bio bolji samo favorizirani Izraelac Artem Dolgopjat (15.000). 


A koliko je ovo drugo mjesto veliko, najbolje pokazuju njegove riječi i priznanje kroz što je sve prolazio proteklih dana u Mersinu: "
Jako sam sretan kako sam odradio vježbu. Srebrna medalja je tu. Ovo je moje tek drugo EP na kojem sam nastupao. Ne znam koje bih riješi uopće izabrao da opišem što trenutno osjećam. Jednostavno, moram prespavati dan kako bih postao svjestan što sam zapravo napravio. Ovdje nisam imao trenera, morao sam se pripremati sam, psihički i fizički, ali utreniranost, priprema i rad kod kuće u Osijeku tokom cijele godine su pomogli ka putu prema ovoj medalju. Moj trener Vladimir Mađarević imao je negativan nalaz na COVID u Hrvatskoj, došao je ovdje i kao što smo se i svi ovdje morali obavezno testirati, njegov test je ovdje bio pozitivan, iako je prebolio koronu. Iz hotelske izolacije bio je sve ove dane uz nas. Stvarno sam iznimno sretan što sam u takvim uvjetima uspio osvojiti medalju, a posvetio bih je svojoj djevojci. Ona mi je najveća podrška, ona me gura, ona me i dizala kada sam padao, motivirala me… Presretna je i ona i cijela njezina obitelj, moja mama, cijela moja obitelj… Svi smo jako sretni i zadovoljni. Nadam se da ću postati konstanta i ostvarivati ovako dobre rezultate i dalje i da ću već na sljedećem EP-u pokazati da sam na jednoj visokoj razinu. Planiram još pojačati start vježbe, mogao sam sada i izvesti još jednu težu vježbu, ali ovo je vježba koja ima jedan od najjačih starteva na svijetu i s njom konkurirati na svim svjetskim i europskim prvenstvima“, rekao je najmlađi član hrvatske reprezentacije Aurel Benović, član Gimnastičkog društva Osijek-Žito.

Čak peti puta u karijeri Robert Seligman 4. je u Europi. U svom 9. europskom finalu ocijenjen je sa 14,366. 
"Ušao sam u ovo finale kao prvoplasirani iz kvalifikacija, kao favorit, planirao sam izvesti vježbu za 3 desetinke jaču nego u kvalifikacijama, odradio sam 2 desetinke jaču, skratio sam jedan element na jednoj hvataljci i tu su krenuli svi problemi u vježbi. Vježba je bila s puno sitnih grešaka, neprepoznatljiva za mene, ali dao sam sve od sebe. Imao sam jako puno problema u zagrijavanju, moje zagrijavanje nije imalo početak i kraj, nije imalo onakav redoslijed kakav inače ima, jednostavno jako čudno sam se danas osjećao i nekako predosjećao da ću imati problema. stisnuo sam zube, odradio od špočetka do kraja, nisam pao, to je najveći uspjeh i ovo 4. mnjesto za mene je već ne znam koje, mislim 5. na EP-ima, navikao sam na to, nije sramota biti 4. u Europi. Dao sam sve od sebe“, izjavio je Seligman.

Hrvatske seniorske medalje na EP-u:

ZLATO - Marijo Možnik (preča) - Montpellier 2015.
SREBRO - Tin Srbić (preča) - Szczecin 2019.
SREBRO - Tin Srbić (preča) - Mersin 2020
SREBRO - Robert Seligman (konj s hvataljkama) - Glasgow 2018.
SREBRO - Marijo Možnik (preča) - Montpellier 2012.
SREBRO - Filip Ude (konj s hvataljkama) - Lausanne 2008.
SREBRO - Filip Ude (konj s hvataljkama) -Mersin 2020
SREBRO - Aurel Benović (parter) - Mersin 2020
BRONCA - Robert Seligman (konj s hvataljkama) - Lausanne 2008.
BRONCA - Ivan Čaklec (konj s hvataljkama) - Pariz 1957.

Robert Seligman nakon finala

Aurel Benovic nakon osvajanja srebrne medalje

Trener Vadimir Mađarević

Foto: Hrvatski gimnastički savez

Foto: Hrvatski gimnastički savez

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.