Hrvatski radio

Radio Osijek

Finale izborio i Tin Srbić, u subotu nastupaju Seligman, Ude i Marković

29.04.2016.

20:25

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Drugog dana kvalifikacija gimnastičkog Grand prix Osijek Žito Challenge cupa nastup u finalu izborio je samo Tin Srbić na preči, dok je aktualni europski prvak na toj spravi Marijo Možnik pao na samom početku vježbe i ostao bez finala, kao i tri hrvatske gimnastičarke.

Drugog dana kvalifikacija u Osijeku je nastupilo je petero hrvatskih gimnastičara, a najviše je uspjeha imao Tin Srbić na preči koji je odlično odradio svoju vježbu i s ocjenom 14,600 kao peti prošao u nedjeljno finale: "Odradio sam vježbu kako sam i očekivao. Bila je to nešto slabija vježba koju sam pokušao napraviti što čistije, a to sam i uspio. U finalu ću pokušati svoju najjaču vježbu" - rekao je mladi Tin Srbić.

Aktualni europski prvak na preči Marijo Možnik pao je na samom početku vježbe, kod prvog puštanja i elementa Tkačev, tako da konačna ocjena 11,300 nije bila dovoljna za finale: "Dobro sam se osjećao na zagrijavanju. Međutim, nisam dobro ušao u prvi element vježbe te sam zbog toga pogriješio na drugom elementu, koji je dosta zahtjevan, i pao s preče. To je dio sporta, dio gimnastika i iskoristit ću to kao dodatnu motivaciju za sljedeću godinu." - rekao je Možnik, koji je već u najavi jakog turnira u Osijeku najavio Tina Srbića: "Moram ga pohvaliti jer je ovo njegova sezona. Napravio je veliki napredak i jako mi se približio." - rekao je Možnik. 

Na gredi su nastupile Dora Kranželić (9,700) i Karmen Koljanin (11,200), dok su na parteru nastupile Ana Poščić (12,350) i Dora Kranželić (12,050) te se nisu plasirale u finale. Bez obzira na te rezultate zadovoljna je izbornica ženske gimnastičke reprezentacije Hrvatske Magda Ilić: "Trenutačno smo na prijelazu generacija tako da sam zadovoljna s nastupima ovih mladih djevojaka. Imali smo u protekla dva olimpijska ciklusa Tinu Erceg, sada imamo Anu Đerek, a do sljedeće Olimpijade ove će djevojke sigurno biti na puno većoj razini." - rekla je Ilić.

U subotu trojica u finalu

U subotu će u finalu na konju s hvataljkama Hrvatska imati dvojicu gimnastičara. Osječanina Roberta Seligmana i olimpijca Filipa Udea, koji će u finalu pokušati izvesti vježbu koju priprema za Olimpijske igre u Riju. Na parteru je će u finalu nastupiti Tomislav Marković koji nastupa unatoč neugodnoj ozljedi ahilove tetive.

Iako je u kvalifikacijama završila kao 9., te je prva rezerva za finale ženskog preskoka, Ema Kajić će vjerojatno nastupiti, jer Hrvatska reprezentacija, kao domaćin, ima pravo na tzv. "Wild card" za jednu svoju gimnastičarku, budući da niti jedna od četiri gimnastičarke nije izborila finale.

Subotnja finala počinju u 17, a nedjeljna u 15 sati. Posljednjega dana natjecanja, na Praznik rada, organizirat će se natjecanje u pravljenju roštilja uz Tamburaški sastav Kas, a organizatori su za sve zainteresirane osigurali besplatan roštilj i meso. Ulazak na sve popratne programe je slobodan, a dvodnevna ulaznica za finala je 30kn.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.