Hrvatski radio

Radio Osijek

19:51 / 25.05.2018.

Autor: Radio Osijek / GD Osijek Žito

Finale na preči izborili Srbić i Kovačević

foto: Krunoslav Inhof / HRT

foto: Krunoslav Inhof / HRT

Foto: - / -

Nakon što su prvog dana kvalifikacija Svjetskog gimnastičkog kupa u Osijeku finala izborili Filip Ude i Robert Seligman na konju s hvataljkama i Tijana Tkalčec na preskoku, u petak je to uspjelo Tinu Srbiću i Antonu Kovačeviću na preči.

Aktualni svjetski prvak na preči Tin Srbić osvojio je drugo mjesto s ocjenom 14.067, dok se Kovačević u finale plasirao s osme pozicije. Tijekom vježbe u kvalifikacijama zaradio je ocjenu 13.333. Najbolji u kvalifikacijama na preči bio je Marios Georgiou s Cipra, koji je imao istu ocjenu kao i hrvatski gimnastičar, ali je Srbić imao veću startnu ocjenu: "Start je bio 5,7 jer sam izbacio „Možnika", a treneru sam na zagrijavanju rekao da ću, o ovisnosti kako se budem osjećao poslije kombinacije tri leta odlučiti hoću li raditi „Možnika". Nesvjesno sam odlučio da ga ipak neću raditi zbog ramena koje me užasno boljelo. Kako sam došao dolje, imao sam tremu veću nego na Svjetskom prvenstvu. Nije mi bilo svejedno jer nisam znao što će biti s ramenom. Kad sam krenuo, ništa me nije boljelo, a onoga trenutka kada sam počeo misliti na rame, tada me i zaboljelo. Vježba je bila korektna, imao sam malo greškica, ali zadovoljan sam s obzirom na situaciju s ramenom zadnjih tjedan dana. Kad sam vidio da je Turčin Samiloglu bio tada prvi s 13,7, odlučio sam da mogu malo lakše. Sad sam odradio start 5,7 baš zbog ramena, a na finalu ću sigurno ići sa 6,1. Vidjet ću kako se budem osjećao pa možda pokušam i više. Moram priznati da sam bio pod pritiskom. Bilo bi mi žao da me ozljeda spriječila da pokažem u nedjelju što mogu. Obožavam biti ovdje, cilj je bio ući u finale pa sam išao na sigurnu vježbu", rekao je Srbić

Anton Kovačević se u finale plasirao kao osmi: "Vježba je bila dosta prljava, mogu ja to puno bolje. Sretan sam da sam ostao gore, da se vidimo u nedjelju i sretan sam da mogu pokazati kako ja to mogu puno bolje. Iskreno, bolje sam se osjećao nego li sam prikazao na natjecanju. Pritisak domaćeg terena sigurno postoji. Svi želimo pokazati najbolje, svi želimo nastupiti u finalu. Ova vježba je bila jača nego li u Bakuu kada sam osvojio treće mjesto. Istu tu vježbu raditi ću u finalu. Rame je hvala Bogu dobro, sada me ne boli ništa. Smetalo me je kroz pripremni period, ali da mi je netko prije tri tjedna rekao da ću nastupiti u Osijeku i da ću ući u finale bio bih zadovoljan. Lijepo je, imamo dosta hrvatskih finala, ispunili smo vikend."

U petak u kvalifikacijama nastupile su i dvije mlade hrvatske gimnastičarke Christina Zwicker i Tina Zelčić, kojima je ovo bio prvi nastup na Svjetskom kupu u Osijeku. Nisu uspjele ostvariti plasman u finale. Na gredi Zwicker je zauzela 14. (11.467), a Zelčić 15. mjesto (11.200). Najbolja je bila Ruskinja Victoria Trykina (13.300). Zwicker je nastupila na parteru gdje je zauzela 12. mjesto s ocjenom 11.700.

U subotnjim finalima od hrvatskih predstavnika nastupit će Robert Seligman i Filip Ude na konju s hvataljkama te Tijana Tkalčec na preskoku. Tin Srbić i Anton Kovačević svoj drugi nastup u Osijeku ove godine imati će u nedjelju. Dodajmo kako su finalna natjecanja na rasporedu dans od 17 i u nedjelju od 14 sati. Ulaznice su 30 kuna za dnevno izdanje ili 50  kuna za oba finalna dana, a za djecu do 12 godina ulazak je besplatan.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.