Hrvatski radio

Radio Osijek

GEM odustao od kupnje dionica HNK Cibalie

13.02.2020.

11:01

Autor: Radio Osijek

foto web HNK Cibalia Vinkovci

foto web HNK Cibalia Vinkovci

Foto: - / -

GEM d.o.o. odustaje od trenutne ponude za kupnju dionica HNK Cibalia koju je predao temeljem Javnog poziva za javno prikupljanje ponuda za kupnju dionica Hrvatskog nogometnog kluba CIBALIA š.d.d. u vlasništvu Grada Vinkovaca, priopćeno je iz vinkovačke gradske uprave.

Prenosimo priopćenje: „Obavili smo analize poslovanja kluba i odradili niz razgovora s mogućim suinvestitorima (vinkovačkim poduzetnicima i većim pojedinačnim dioničarima kluba) i stručnim partnerima koje smo tražili kako bi zajedničkim gospodarskim i stručnim snagama ostvarili cilj: pronaći način opstanka i daljnjeg napretka HNK Cibalia. Analiza dubinskog snimanja kluba trajala je preko 700 sati timskog rada, uz korektnu suradnju zaposlenika i predstavnika kluba i grada, te dostavljanje tražene dokumentacije. No želja de se pomogne klubu koja nas je motivirala da predamo ponudu je jedno, a poslovne brojke na kojima moramo odgovorno temeljiti poslovne odluke su drugo, stoga je GEM d.o.o. analizom utvrdio da, nažalost, ne može sam i bez 2-3 partnera ući u tako velik i zahtjevan projekt. Obavijestili smo predstavnike grada i kluba o našoj odluci kako bi tražili nova adekvatna rješenja. GEM d.o.o. ne isključuje mogućnost da se ponovo prijavi kao kupac na sljedećem natječaju zajedno sa partnerima“- ističu iz tvrke GEM d.o.o.

"Grad Vinkovci izražava žaljenje što se ovaj proces nije dovršio do kraja, no ističemo kako razumijemo i investitora, koji je pokazao zainteresiranost i jedini se javio na poziv za prikupljanje ponuda za kupnju dionica Cibalije. „Žao mi je što Cibalia nije našla novog vlasnika. Svjesni smo težine odluke preuzimanja kluba s postojećim dugom i redovitim troškovima poslovanja. Iznimno mi je žao što GEM u našem gradu nije naišao na partnere koji bi pomogli u podizanju Cibalije na noge. Jasno kako je nama Cibalia i njeno poslovanje iznimno važno i grad će kao većinski vlasnik na skupštini predložiti model smanjivanja duga, procesa financijske konsolidacije te dokapitalizacije. Potom u lipnju slijedi novi natječaj za prodaju dionica. Naglašavam kako i dalje sva naša nastojanja idu prema iznalaženju strateškog GRAD VINKOVCI GEM d.o.o. partnera i konačnog kvalitetnog rješenja za našu Cibaliju. To je naš prioritet i odgovornost. Moramo naš stogodišnji klub, koji je srce ovog grada postaviti na čvrste temelje i vratiti mu mjesto koje zaslužuje. Uvijek postoji način i rješenje, ovo nas neće pokolebati i nećemo odustati od saniranja kluba i konačnog rješenja. Nikakvo gašenje ili stečaj nisu opcija“, poručuje gradonačelnik Grada Vinkovaca Ivan Bosančić, dodajući kako dok se ovi procesi odvijaju i nadalje moraju biti jasni i sportski prioriteti te je ključno ishoditi licencu i osigurati klubu ostanak u drugoj HNL. Grad Vinkovci i ovom prilikom zahvaljuje se svim igračima i cijelom sportskom kolektivu te sponzorima koji nisu odustali. „Posebice izdvajam plemeniti potez bivših igrača koji su prepoznali težinu situacije i vratili se pomoći svom klubu. Pokazali su nam svima kako se voli klub i došli pomoći pojačati našu nebesko plavu ekipu. Naši igrači nisu otišli za novcima, iako su imali ponude, ostali su i zajedno moramo vratiti sjaj Cibaliji. Moram reći kako su ovu borbu za o(p)stanak prepoznali i neki sponzori koji pomažu klubu prebroditi ovo teško razdoblje. Svima hvala i nadam se kako ćemo svi dati svoj doprinos i bodriti naš klub na tribinama i izvan njih“, zaključuje Bosančić.

Također važno je naglasiti kako je tvrtka GEM uplatila na račun HNK Cibalije značajnu pozajmicu u cilju deblokade žiro računa, isplate zaostalih plaća i ostalih hitnih obaveza, te je i preuzela trošak svakodnevne prehrane za 19 igrača, i dodatno se financijski angažirala oko pojačanja ekipe, dovođenja igrača i rješavanja njihova stanovanja. „GEM d.o.o. je i prije predaje ponude obećao predstavnicima grada i kluba sponzorstvo troškova prehrane za potreban broj igrača te financijsku pomoć oko dovođenja pojačanja i smještaja igrača. Također smo osigurali i preuzeli troškove smještaja i prehrane za sve gostujuće nogometne klubove na utakmicama u Vinkovcima, a u skladu s tim isti klubovi recipročno osiguravaju smještaj Cibaliji kada igra utakmicu na njihovom terenu. Sponzorstvo ostaje na snazi neovisno o našoj odluci o odustajanju od ponude. Gem d.o.o. će, kao i u proteklih 30 godina, u skladu sa svojim mogućnostima nastaviti i dalje pomagati Cibaliju u želji rješavanja sadašnje situacije, te osiguravanja stabilnog i uspješnog završetka tekućeg prvenstva“- poručuje vlasnik i predsjednik Uprave tvrtke Gem Ivan Cvitković. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.