Hrvatski radio

Radio Osijek

Gimnastički klub Inova-Gim proslavio 10. rođendan

15.12.2015.

13:57

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječki Gimnastički klub Inova-Gim slavi deseti rođendan, a tim je povodom u dvorani na Zelenom polju danas organizirana svečanost i izložba fotografija najznačajnijih trenutaka od osnutka ovoga kluba.

Gimnastički klub Inova-Gim nastao je u ljeto 2005. godine, a službeno otvaranje, tada prvog gimnastičkog centra u Hrvatskoj za vrhunsku gimnastiku, bilo je 4. studenoga. Klub su osnovali poznati osječki gimnastički trener i sudac Nenad Solar, te njegov sin Saša, a klub je u svojih 10 godina postojanja nanizao neke od prvih velikih rezultata Hrvatske gimnastike.

Na današnjoj svečanosti Saša Solar je izdvojio samo neke najvažnije: "Bilo je tu puno toga. Od svjetskih i europskih finala, dvije europske medalje, finala Svjetskih kupova, finale Super kupa... Od dvije europske medalje jednu je osvojio Andrej Korosteljev, a jednu naš bivši član Robert Seligman. Seligman je za naš klub osvojio i svjetsko studentsko zlato u Izmiru, 4. mjesto na Europskom prvenstvu u Debrecenu 2006. godine, ušao u prvo svjetsko finale jednog Hrvata (Aarhus 2006), europske bronce 2008. u Lausanni, preko niza medalja na Svjetskim kupovima. Današnje glavne uzdanice ovog kluba su mladi Renato Prpić, Mauro Nemčanin, Mislav Runje i Ferdinand Durgel, te već potvrđeni Andrej Korosteljev. Andrej je 2012. bio treći junior Europe na parteru, a ove godine finalist seniorskog EP-a. Zanimljivo je da je u finale ušao kao prvoplasirani iz kvalifikacija, što je također uspjeh koji do sada nije pošao za rukom niti jednom Hrvatu." - rekao je Saša Solar.

Andrej Korosteljev je od ove godine i vlasnik elementa na parteru koji nosi njegovo ime, a kako je napomenuo, uspjeh duguje upravo obitelji Solar i radu u novoj dvorani: "Zahvaljujem im na svemu što su mi dali ovih godina jer bez njih ne bi bio tu gdje jesam. Godina 2015. mi je bila najuspješnija u karijeri. Ušao sam u finale Europskog prvenstva kao prvi iz kvalifikacija. Napravio sam i svoj elemenat koji je ušao u gimnastički pravilnik i to mi je motiv kako bi napravio još više u 2016. godini." - rekao je 19-godišnji Korosteljev.

Inova gim je zaslužan i za dovođenje Svjetskog gimnastičkog kupa u Osijek, a uz osječki gimnastički centar od prije nekoliko godina svoju veliku podružnicu imaju u Zagrebu i Velikoj Gorici. Klub ukupno ima 700-tinjak članova, od čega 300-tinjak u Osijeku. Današnjoj svečanosti nazočili su brojni bivši i sadašnji sportaši, predstavnici mnogih klubova iz Osijeka, te predstavnici Grada Osijeka i Osječko - baranjske županije.

Najznačajniji uspjesi Inove-Gim:

2005. godina
– Tomislav Marković na Svjetskom kupu A kategorije u New Yorku postaje prvi hrvatski gimnastičar koji je pobijedio u kvalifikacijskom natjecanju Svjetskog kupa
– Robert Seligman postaje prvi hrvatski gimnastičar koji je na natjecanjima Svjetskog kupa (New York) osvojio brončanu medalju i nakon 50 godina, od brončane medalje Ivana Čakleca na konju s hvataljkama s EP-a, donio u Hrvatsku prvu seniorsku medalju sa svjetskog nivoa
– Robert Seligman postaje prvi hrvatski gimnastičar koji osvaja zlatnu medalju na Svjetskim kupovima (Ghent)
– Robert Seligman postaje prvi hrvatski gimnastičar i do sada jedini koji je bio svjetski studentski prvak (Izmir)
– Robert Seligman postaje prvi hrvatski gimnastičar koji je ušao u finale na seniorskom Europskom prvenstvu osvojivši tada 4. mjesto u Debrecenu

2006. godina
– Robert Seligman postaje prvi hrvatski gimnastičar koji se plasirao u svjetsko gimnastičko Superfinale i osvojio 7. mjesto (Sao Paulo)
– Robert Seligman postaje prvi hrvatski gimnastičar koji se plasirao u finale Svjetskog prvenstva i zauzeo 8. mjesto (Aarhus).
– Robert Seligman na osnovu prvog plasmana u finale SP, od strane Svjetske gimnastičke federacije postaje proglašen prvim hrvatski gimnastičarem svjetske gimnastičke klase

2007. godina
– Robert Seligman postaje jedini hrvatski gimnastičar koji po drugi puta ulazi u finale na EP-u i osvaja 8. mjesto (Amsterdam)

2008. godina
– Robert Seligman osvaja 3. mjesto i prvu brončanu gimnastičku medalju za Osijek na Europskom prvenstvu (Lausanne)

2009. godina
– Robert Seligman postaje prvi hrvatski gimnastičar koji po drugi puta ulazi u finale SP-a i osvaja 7. mjesto (London)

2010. godina
– Andrej Korosteljev i Renato Prpić sa samo 15 godina najmlađi su osječki gimnastičari-juniori koji su nastupili na Europskom juniorskom prvenstvu u gimnastici (Birmingham)

2011. godina
– Andrej Korosteljev postaje prvi hrvatski junior koji je ušao u finale Europskih igara mladih i osvaja 8. mjesto (Trabzon)

2012. godina
– Andrej Korosteljev i Renato Prpić ušli su u finale EP-a i to je prvi puta da jedan hrvatski gimnastički klub ima 2 finalista na Europskom juniorskom ili seniorskom prvenstvu (Montpellier)
– Andrej Korosteljev kao najmlađi hrvatski junior s nepunih 17 godina postaje osvajač europske brončane medalje na tlu (Montpellier).
– Još kao juniori, Andrej Korosteljev ulazi u finale, a Renato Prpić postaje prva rezerva za final, na seniorskom Svjetskom kupu u Mariboru, samo nekoliko dana poslije finala EP-a za juniore

2013. godina
– Andrej Korosteljev s nepunih 18 godina osvaja 3. mjesto na SK u Osijeku i postaje 7. parteraš na Svjetskoj rang listi (postaje i sportaš 1. kategorije HOO-a i standardni A reprezentativac Hrvatske)

2014. godina
– Andrej Korosteljev po prvi puta radi vježbu sa startnom ocjenom od 16,4 i na Svjetskom prvenstvu (Antwerpen) dobiva visokih 14,966 za konačnu ocjenu

2015. godina
– Andrej Korosteljev u vježbi na tlu iz početne ocjene 16,5, ostvaruje najveću konačnu ocjenu (15,225) u kvalifikacijskom natjecanju EP-a (Montepellier), koja nije nadmašena ni u finalnim nadmetanjima. Postaje prvi i jedini do sada hrvatski gimnastičar koji je na kvalifikacijskom natjecanju EP-a pobijedio sve svoje konkurente, među kojima su bili i aktualni europski i svjetski prvaci.
– Na Svjetskom kupu u Osijeku Andrej Korosteljev prvi je osječki gimnastičar uopće i prvi hrvatski gimnastičar koji je uspio odvježbati novi gimnastički elemenat u vježbi na parteru, a koji je priznat od delegata FIG i ući će pod njegovim imenom u novi gimnastički pravilnik.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.