Hrvatski radio

Radio Osijek

GP Osijek-Žito: Seligmanu finale, Korosteljevu element

18.09.2015.

08:58

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvoga dana kvalifikacija "Grand Prix Osijek-Žito Challenge Cupa 2015." u dvorani Gradski vrt nastupilo je 6 hrvatskih gimnastičara s polovičnim uspjehom, tako da ćemo u subotnjem finalu gledati njih troje: Roberta Seligmana i Leonarda Kušana na konju s hvataljkama i Anu Đerek na preskoku.

Robert Seligman je u kvalifikacijama bio treći s ocjenom 14,900, a Leonardo Kušan šesti s ocjenom 14,750. Najbolji je u kvalifikacijama na toj spravi bio Britanac Louis Smith, a bolju ocjenu od Seligmana dobio je i Ukrajinac Andrii Seinichkin. Iako je Robert Seligman najavljivao novu i jaču vježbu u kvalifikacijama, nije ju uspio "odraditi": "Radio sam novu vježbu koju pripremam za Svjetsko prvenstvo u Glasgowu, no zbog manje greške sam "u hodu" smanjio početnu ocjenu sa 6.7 na 6.4. Ipak, u finalu sam, a u subotu ću ponovno pokušati jaču vježbu. Louis Smith je danas bio bolji, a su finalu ću dati sve od sebe da to budem ja, što bi mi dalo veliki vjetar u leđa uoči Svjetskog prvenstva." - rekao je Seligman.

Iako se nije uspio plasirati u finale partera Andrej Korosteljev je u kvalifikacijama učinio veliku stvar za hrvatsku gimnastiku. U prvoj dijagonali svoje vježbe uspješno je izveo element koji nitko do sada u svijetu gimnastike nije niti pokušao, tako da će sada sigurno dobiti ime po njemu. Dakle Andrej je ispunio osnovni cilj na ovome natjecanju i upisao svoje ime u gimnastički pravilnik zauvijek.

Zadovoljan je bio njegov trener Saša Solar: "Odlična vijest za hrvatsku gimnastiku, naš klub Inovu Gim i naravno Andreja. Naš Andrej je na upravo završenim kvalifikacijama Svjetskog kupa u Osijeku u prvoj dijagonali odlično izveo novi element. Na žalost, nakon izvedenog novog elementa malo se psihički opustio i napravio pad na 5. dijagonali tako da ovoga puta nije uspio ući u finale, ali nije bitno, bit će još i finala i medalja. Dobivanje elementa po imenu gimnastičara se događa se jednom u životu." - rekao je Solar.

Zadovoljan je bioi Korosteljev: "Jedan cilj po koji sam došao sam i ostvario. U 6. mjesecu na Univerzijadi u Južnoj Koreji sam pokušao element izvesti prvi put i nisam uspio. Uspio sam to u svom Osijeku i to me malo ponijelo. Uslijedila je greška na istoj dijagonali kao na Europskom prvenstvu, tako da nisam ušao u finale." - rekao je Andrej.

Konačna ocjena Andreja Korosteljeva bila je 12,950 što je bilo dovoljno za 30. mjesto, a u finale se nije uspio plasirati niti Tomislav Marković koji je s ocjenom 14,050 završio 19. Najbolji rezultat na parteru ostvarili su Japanac Rikii Hoshino, Slovenac Žiga Šilc i Litvanac Tomas Kuzmickas.

Hrvatska će imati predstavnicu i u finalu preskoka jer je Ana Đerek nakon dva skoka ocjenom 13,950 ostvarila peto mjesto. Druga hrvatska gimnastičarka na preskoku, Dina Madir je završila 13. s ocjenom 13,075. Madir je nastupila i na dvovisinskim ručama, no uz pad je s ocjenom 10,900 završila 23.

U petak od 14 sati u Gradskome vrtu je drugi dan kvalifikacija, a Hrvatsku će na preči predstavljati Marijo Možnik i Tin Srbić, Ana Đerek na parteru, Ana Poščić na gredi, te Karmen Koljanin na gredi i parteru. Finala su na rasporedu u subotu i nedjelju od 16 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.