Hrvatski radio

Radio Osijek

09:38 / 10.09.2015.

Autor: Krunoslav Inhof

Hrvatski olimpijski dan na Srednjiki

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas se obilježava Hrvatski olimpijski dan, a program diljem zemlje obuhvaća sportske priredbe i edukativne radionice o olimpizmu.

U Osijeku će se održavati na Srednjoškolskom igralištu od 18 do 21 sat, a u predstavljanju svojih klubova i sportova sudjelovat će osječki olimpijci, vrhunski sportaši, sportski klubovi, rekreativci, kulturni i javni djelatnici grada, učenici, studenti i njihovi nastavnici. Program pod pokroviteljstvom Grada Osijeka organiziraju Zajednica športskih udruga grada Osijeka i Gradski savez za sportsku rekreaciju „Sport za sve" Osijek, a građane pozivaju da se u program uključe sudjelovanjem u biciklijadi osječkim ulicama koja nakon svečanog otvorenja u 18 sati kreće sa Srednjoškolskog igrališta u Istarskoj ulici.

Hrvatski olimpijski dan obilježit će i mnogi klubovi u svojim dvoranama, pa će tako otvoreni dan kuglanja biti do 14 sati na Pampasu, a Ginnastički klub Inova gim na Zelenome polju otvara vrata svim zainteresiranima za ovaj sport od 18 sati.

Osnivanje HOO-a

Prije 24 godinu, u zagrebačkom hotelu Esplanade, 10. rujna 1991., održana je osnivačka sjednica HOO-a. U nazočnosti mnogih sportaša, sportskih dužnosnika te visokih državnih dužnosnika i predstavnika medija, sjednicom je predsjedavao predsjednik Inicijativnog odbora Ivan Kern. Članovi osnivači bili su predstavnici 29 nacionalnih sportskih saveza olimpijskih sportova te po jedan predstavnik Hrvatskog zbora sportskih novinara, Sekcije za sportsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora i Fakulteta za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu. Privremeno priznanje Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) uslijedilo je 17. siječnja 1992., što je omogućilo sudjelovanje na XVI. Zimskim olimpijskim igrama u Albertvilleu i na Igrama XXV. olimpijade u Barceloni. Konačno priznanje uslijedilo je 24. rujna 1993. godine.