Hrvatski radio

Radio Osijek

Iktus dočekao brončanu europsku juniorku

25.05.2015.

22:47

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mlada Iktusova veslačica, juniorka Teuta Lea Stojaković danas se vratila iz Češke gdje je na Europskom juniorskom veslačkom prvenstvu osvojila brončanu medalju, a za tek možda koji milimetar izmaknulo joj se europsko srebro.

U klupskim prostorijama dočekali su ju prijatelji iz kluba, uprava, majka, baka i djed te najpoznatija imena suvremenog osječkog veslanja- Mirna Rajle Brođanac i David Šain.

„Hvala Teuti na svemu onome što nam je priredila u češkim Račicama, hvala njenim trenerima Branki i Branimiru Steineru“, rekao je pozdravljajući veslačicu predsjednik VK Iktus Denis Ambruš. Dodao je kako već polako gledamo i prema sljedećim rezultatima, prema Riju jer je Teuta Lea Stojaković evidentni kandidat kao najuspješnija veslačica koja nas je predstavljala na ovogodišnjem Europskom prvenstvu i branila boje Hrvatske veslačke reprezentacije. Skupu se obratio i osječki sportski kroničar te doajen sportskog novinarstva Dragutin Kerže koji je čestitao Teuti na ostvarenom uspjehu. „Nadam se da je to samo početak jedne blistave karijere kakvu su ovdje imali naši pravi asovi poput Mirne Rajle i Davida Šaina“, rekao je Kerže te dodao kako ga posebno čini sretnim što je još prije dvije godine radeći u novinama pisao i po gradu pričao da se u Iktusu opet pojavila jedna „zvijer“. „Već sam tada vidio da je ona jedan izvrstan talent i da će nastaviti ono što Iktus, ova osječka veslačka sportska obitelj još od 1892. godine izgrađuje, a to je jedan pravi pravcati klub. Nadam se da će ovo što se pojavila Teuta Lea na velikoj europskoj, a uskoro i svjetskoj sceni biti signal da se u klubu opet pojavi zajedništvo koje ga je krasilo desetljećima“, istaknuo je Kerže te poželio Teuti da postane perjanica koja će tomu pridonijeti.

Na iskrenim čestitkama zahvalila se Teutina trenerica Branka Steiner te posebno istaknula zahvalnost svima koji su pridonijeli nabavci novoga čamca bez kojeg Teuta sigurno ne bi došla do medalje. „Mislim da bi ušla u finale, ali medalja bi bez novog čamca ostala samo san“, rekla je Branka Steiner. Zahvalila se i predsjedniku Ambrušu koji je omogućio da Teuta prije godinu i pol dana otputuje na zimske pripreme o trošku kluba jer su, prema njenom mišljenju, upravo te pripreme usmjerile Teutin sportski razvoj. „Ponosna sam što Teuta nastavlja bogatu sportsku veslačku svoje obitelji, što je nastavila s rezultatima tamo gdje je stao njen djed Drago, što joj je Mirna kuma i što smo joj mi, osim što smo treneri, i rođaci“, rekla je Branka Steiner te istaknula kako je organizator cijelog projekta zapravo trener Branimir Steiner. On se pak prisjetio jeseni 2012. godine, poslije državnog veslačkog prvenstva kada je njegova rođakinja, Teutina majka, preporučila da u klub prime dotadašnju uspješnu odbojkašicu koja se htjela početi baviti veslanjem. „Ovo dijete je poslao dragi Bog kao kompenzaciju za sve loše što se u klubu događalo“, rekao je Branimir Steiner te dodao kako su učinili sve da se razvije Teutin potencijal. „Teuta je pjesnik. Veslanje nije sport koji je čista fizikalija, to nije guranje vagona ili bacanje ugljena lopatom. Veslanje je sveopća harmonija, između tijela i duha, između vode i sprave koja njome klizi…. sveopća svemirska harmonija i malo je veslača koji su do te harmonije došli“, rekao je Steiner dodavši kako je bilo puno dobrih veslača, ali malo onih koji su postigli i shvatili tu harmoniju te kao jedinoga istaknuo Ninoslava Saragu. „Teuta je na najboljem putu da to napravi“, zaključio je Branimir Steiner te ponovio kako je Teuta „Božji dar koji će pomoći da se klub ujedini i bude ono što je nekada bio“.

„Želim svima zahvaliti što ste došli u ovako velikom broju i što me podržavate jer bez vas ovo ne bi bilo moguće, bez mojih roditelja, rodbine i trenera“, skromno je priznala Teuta Lea Stojaković. Posebice se zahvalila Dini Steineru s kojim surađuje na treninzima te ljudima koji su omogućili da klub nabavi novi čamac „koji je idealan, savršen“. „U Češkoj sam dala sve od sebe, prve dvije utrke su bile dobro odveslane, solidno, a u posljednjoj sam stvarno dala maksimum. Ne žalim za srebrom, čak mi je i drago što je Desislava Georgieva, bugarska reprezentativka, osvojila srebrnu medalju nakon što je tri godine zaredom bila finalistica i nikada nije osvojila medalju, a ove ju je godine više zaslužila od mene“, sjajno je sportski izjavila Teuta Lea Stojaković. Dodala je kako je i Nizozemka Marieke Keijser zaslužila zlato jer je dominirala cijelim prvenstvom u Češkoj te odveslala savršene utrke. „Ja se nadam da ću sada do svjetskog prvenstva uspjeti doći do nivoa na kojem je Nizozemka sada i pobijediti ju, napraviti kako moj trener kaže- bal na vodi!“, rekla je Teuta.  

      

Već sutra Teutu Leu Stojaković ujutro čekaju školske obveze, a uskoro i pripreme za novi izazov, a to je Svjetsko juniorsko prvenstvo u veslanju u Rio de Janeiru. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.