Hrvatski radio

Radio Osijek

Iktusu najviše naslova prvaka Hrvatske

10.10.2016.

00:44

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iktus je ovu veslačku sezonu okrunio odličnim uspjehom na državnoj smotri- osvojeno je 9 zlatnih, 4 srebrne i jedna brončana medalja. U kategorijama A kadeta i B juniora Iktus je najbolji u Hrvatskoj, a na državnom prvenstvu cijeli je klub zauzeo treće mjesto (iza Mladosti i Trešnjevke).

Iktusova juniorka Teuta Lea Stojaković dvaput je slavila- osvojila je titulu prvakinje Hrvatske u samcu za juniorke i seniorke, a dvostruke titule osvojili su mlađi juniori Patrik Lončarić i Anton Lončarić te stariji juniori Krešimir Forjan i Ivan Ante Grgić. Forjan i Grgić bili su najbolji u juniorskom dvojcu bez kormilara te u seniorskom četvercu bez kormilara u kojem su veslali s Vjekoslavom Kolobarićem i Dinom Belićem. Anton Lončarić osvojio je naslov prvaka Hrvatske u samcu za mlađe juniore, potom s bratom Patrikom u dvojcu bez kormilara, a Patrik Lončarić u četvercu na pariće s Leonom Jugom, Markom Ižom i Vedranom Steinerom. Mladi kadet David Jug osvojio je zlato u samcu, a deveto zlato za Iktus pripalo je četvercu na pariće starijih kadetkinja- Ines Markulak, Katarina-Marijana Radaković, Emilija Arvaj i Ena Vukelić. 

Teuta Lea Stojaković                             Ivan Ante Grgić i Krešimir Forjan

David Šain, najbolji Iktusov senior, zauzeo je treće mjesto u samcu, iza drugog Vukovarca Mate Brandta i Martina Sinkovića koji je pobijedio u toj disciplini (Valent Sinković nije nastupio zbog ozljede, a najbolji hrvatski skifist, srebrni na Olimpijskim igrama u Riu- Damir Martin nije bio dovoljno pripremljen te je odustao od nastupa u toj disciplini).

Mato Brandt i David Šain                                          Anton Lončarić

U kategoriji mlađih kadeta ekipno su bili najbolji veslači Glagoljaša, u kategoriji starijih kadeta Iktus, najbolje mlađe juniore ima također Iktus, starije juniore Croatia, a seniore Mladost. Zagrebačka Mladost ukupni je pobjednik PH u veslanju 2016. godine sa 100,4 osvojena boda, druga je Trešnjevka sa 70,24 boda, treći Iktus osvojio je 64,86 bodova, a četvrta Croatia s 41 bodom, zadarski Jadran osvojio je peto mjesto s 36,48 bodova itd. Veliki pehar za ukupnu pobjedu u kategoriji kadeta primila je Iktusova trenerica Jasminka Kraljević Čolić, a za najbolje mlađe juniore predsjednik VK Iktus Daniel Srb.

Jasminka Kraljević Čolić i Daniel Srb

Predsjednik VK Iktus Daniel Srb izjavio je prigodom svečanog dočeka osječkih veslača u klupskim prostorijama kako je iznimno ponosan postignutim uspjehom jer je ostvaren u vrlo teškim vremenima. „Rezultati koje su postigle naše veslačice i veslači, od najmlađih do najiskusnijih, ne samo da nam daju razloga za zadovoljstvo nego i za veliku radost i slavlje“, istaknuo je vidno zadovoljan predsjednik kluba. Daniel Srb istaknuo je posebno zadovoljstvo brojem osvojenih najsjajnijih odličja jer je Iktusu pripalo čak devet naslova prvaka Hrvatske, najviše od svih hrvatskih klubova. Tome valja dodati i četiri veteranska zlata, no bodovi veterana ne utječu na ukupni poredak na prvenstvu. Posebno je istaknuo veliku superiornost koju su u utrkama pokazali juniorka Teuta Lea Stojaković u skifu juniorki i braća Patrik i Anton Lončarić u dvojcu bez kormilara mlađih juniora s ogromnom prednošću u odnosu na sve druge posade u Hrvatskoj. Predsjednik klupske skupštine Denis Ambruš izjavio je kako je vrlo optimističan kada je u pitanju budućnost veslanja u Osijeku, a gledajući okupljene osvajače medalja istaknuo je kako već vidi u skoroj budućnosti i vrhunski Iktusov juniorski i seniorski osmerac. Ambruš je čestitao svim veslačicama i veslačima, i onima koji nisu nastupili i uspješnim veteranima  i svim roditeljima i članovima uprave veslačkoga kluba na odličnom nastupu na Prvenstvu Republike Hrvatske. Trener Iktusovih seniora i juniora Krešimir Ižaković također nije skrivao zadovoljstvo istaknuvši kako je za većinu zlatnih medalja bio uvjeren od samog početka priprema i slaganja posada, no kaže i kako je jedini vjerovao u dva četverca – seniorski i mlađejuniorski koji su mnogima bili veliko iznenađenje državnoga prvenstva s uvjerljivim osvojenim zlatnim medaljama.  

Vedran Steiner, Leon Jug, Marko Iža, Patrik Lončarić (Iktus)

Odlični su bili veterani, koji su donijeli još četiri zlata za Iktus- u 8+mix (Ana Sanseović i Branko Jovanovac), 2xVŽ (Ana Sanseović i Mirela Iža), Branko Jovanovac u 4-VM (mix Mladost/Iktus) i 4-VM (Silvio Ambruš, Branimir Pekić, Mario Stašćik i Željko Betlehem).

Ana Sanseović i Mirela Iža                                          Branko Jovanovac

                             Silvio Ambruš, Željko Betlehem, Branimir Pekić i Mario Stašćik

Blizu pobjedničkog postolja bile su i mlađe juniorke u dublovima i to u dvjema posadama (Ozana Prisuda i Petra Sanseović te Karla Ambruš i Marta Rakitić), no zauzele su četvrto, odnosno peto mjesto. I mlađi juniori u dublu, Leon Jug i Marko Iža bili su četvrti, šesta mjesta osvojili su Irma Kukić (1xKWB) i 2xKMB (Patrik Janjić, Ivor Janković),a sedmo mjesto četverac s kormilarom B juniora (Bruno Drkulec, Bruno Bašić, Lovro Rado, Marsel Gemeri, korm. Marin Kovač). A juniori Dino Steiner i Marijan Lovoković osvojili su 9., odnosno 11. mjesto u svojoj kategoriji samaca, a zbog slomljenog vesla nisu osvojili plasman stariji kadeti u četvercu na pariće (Vedran Šajnović, Ivan Iža, Borna Mršić, Frano Škojo).

 

David Jug                                                     Teuta Lea Stojaković

*********************************************

Osvojeni naslovi prvaka Hrvatske:

1. DINO BELIĆ, KREŠIMIR FORJAN, VJEKOSLAV KOLOBARIĆ, IVAN ANTE GRGIĆ (četverac bez kormilara – seniori)

2. TEUTA LEA STOJAKOVIĆ (samac – seniorke)

3. TEUTA LEA STOJAKOVIĆ (samac – A juniorke)

4. IVAN ANTE GRGIĆ, KREŠIMIR FORJAN (dvojac bez kormilara – A juniori)

5. ANTON LONČARIĆ (samac – B juniori)

6. ANTON LONČARIĆ,  PATRIK LONČARIĆ (dvojac bez kormilara – B juniori)

7. PATRIK LONČARIĆ, LEON JUG, VEDRAN STEINER, MARKO IŽA (četverac na pariće – B juniori) 

8. DAVID JUG (samac – B kadeti)

9. INES MARKULAK, KATARINA-MARIJANA RADAKOVIĆ, EMILIJA ARVAJ, ENA VUKELIĆ (četverac na pariće – A kadetkinje)

Srebrne medalje:

1. KARLA AMBRUŠ, ARIA CVITANOVIĆ, PETRA SANSEOVIĆ, MARTA RAKITIĆ (četverac na pariće – B juniorke)

2. ARIA CVITANOVIĆ (samac – B juniorke)

3. PATRIK NAĐ, LUKA JOVIĆ (dvojac na pariće – A kadeti)

4. DUNJA KUKIĆ, LUNA KERETIĆ (dvojac na pariće - A kadetkinje)

Brončane medalje: 

1.DAVID ŠAIN  (samac – seniori)

 


Patrik i Anton Lončarić

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.