Hrvatski radio

Radio Osijek

Iktusu najviše pobjeda u Dunavskom kupu

16.10.2016.

12:28

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Održana je i posljednja regata ovogodišnjeg Dunavskog kupa i to u Novom Sadu. Četiri Iktusova četverca sudjelovala su na Novosadskoj daljinskoj regati u subotu i osvojila najveći broj bodova .

Rezultati Dunavskoga kupa bit će objavljeni za nekoliko dana, kada se zbroje svi bodovi osvojeni na svih pet ovogodišnjih regata- u Osijeku, Vukovaru, Mohaču, Subotici i Novom Sadu. Dunavski je veslački kup obnovljen prije nekoliko godina kako bi se potaknuo razvoj veslačkog sporta među mladima u trima susjednim državama- Srbiji, Mađarskoj i Hrvatskoj, a organizira ga šest klubova - osječki Iktus, novosadski Danubius 1885., vukovarski HVK Vukovar, MTE Mohač, Palić iz Palića kod Subotice te Spartacus iz Baje. Prošlogodišnji je pobjednik bio Danubius iz Novog Sada, a godinu prije osječki Iktus. Natječu se veslačice i veslači u četvercima na pariće i to u kategoriji kadetkinja i kadeta te kategorijama mlađih juniorki i mlađih juniora. 

Financijska situacija uglavnom je "kriva" što četiri veslačke posade iz svih šest klubova nije nastupilo na šest regata, niti je održana šesta regata (u Baji) posljednje tri godine. Primjerice, veslači iz Baje pojavili su se samo na regati u Mohaču, Vukovarci i Mađari nisu nastupili jučer u Novom Sadu, a klubovi su poslali najjače predstavnike tek u Suboticu u srpnju. 

U subotu, 15. listopada 2016. godine na daljinskoj regati koja se veslala u Novom Sadu od klubova Dunavskoga kupa nastupili su Iktus, Danubius i Palić, a uz njih i veslači beogradskih klubova- Patrizan, Crvena zvezda, Grafičar i Sava te Galeb iz Zemuna te Smederevo.

Iktus je poveo svoje najbolje juniore i kadete. Mlađi juniori Iktusa osvojili su ukupnu pobjedu među 9 klubova (najbolji klubovi susjedne Srbije) i pehar Dunavskoga kupa, a veslali su Marko Iža, Leon Jug, Patrik Lončarić i Anton Lončarić koji su iza sebe ostavili posade Partizana i Galeba. Mlađe juniorke Aria Cvitanović, Petra Sanseović, Marta Rakitić i Ozana Prisuda također su bile neuhvatljive na Dunavu te osvojile zlato ispred posada Danubiusa i Palića. To je bila i memorijalna utrka posvećena nedavno tragično preminuloj mladoj veslačici Danubiusa Katarini Kunović. 

Pehar Dunavskoga kupa u Osijek su donijeli i Iktusovi kadeti - David Jug, Frano Škojo, Luka Jović i Patrik Nađ. Osvojili su treće mjesto na daljinskoj regati, iza Grafičara i Crvene zvezde, no bili su u toj utrci jedina posada Dunavskoga kupa. Osječke kadetkinje također su osvojile treće mjesto, no ispred njih su bile djevojke iz Palića i Danubiusa tako da nisu osvojile kup. Veslale su Emilija Arvaj, Luna Keretić, Ines Markulak i Dunja Kukić. 

Tri naslova pobjednika kupa i jedno treće mjesto donijele su Iktusu ukupnu pobjedu u Novom Sadu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.