Hrvatski radio

Radio Osijek

Iktusu osam medalja na državnome prvenstvu i tri naslova državnih prvaka

14.09.2020.

00:36

Autor: Radio Osijek

Frano Škojo, foto: D. Lončarić

Frano Škojo, foto: D. Lončarić

Foto: - / -

Završeno je 30. državno prvenstvo Republike Hrvatske u veslanju. Iktus je zauzeo osmo mjesto u državi s osam osvojenih medalja - tri zlata, dva srebra i tri bronce. Nastupili su osječki kadeti, juniori, seniori i veterani.

Unatoč pandemiji koronavirusa, uz dobre mjere zaštite veslačica i veslača uspješno je okončano i državno prvenstvo u veslanju u jednoj od najneobičnijih veslačkih sezona. Nastupilo je 26 hrvatskih klubova koji ove godine nisu gotovo ni imali prilike za održavanje regata i putovanja i koji su imali brojne probleme na treninzima zbog pojave koronavirusa, posebice u ožujku i travnju ove godine. Očekivano je u nešto slabijoj konkurenciji naslov državnih seniorskih prvaka u dvojcu bez kormilara pripao braći Lončarić- Antonu i Patriku, koji su se prije samo tjedan dana vratili s Europskog prvenstva za mlađe seniore na kojem su osvojili srebro. Kao i prošle godine uvjerljiv je bio osječki dvojac bez kormilara lakih seniora u kojem su obranili naslov državnih prvaka Dino Belić i Marin Kovač. Kovaču je ovo bilo dvostruko slavlje jer je uoči državnoga prvenstva položio i ispit za veslačkoga suca, što je prije nekoliko godina uspjelo i njegovom partneru iz čamca Dini Beliću. David Šain osvojio je seniorsko srebro, a zlato je pripalo povratniku na natjecanja Damiru Martinu koji se oporavio od ozljede i operacije kuka. Među seniorima se medaljom okitila i Iktusova juniorka Luna Keretić koja je osvojila treće mjesto, iza nedostižnih skifistica Josipe Jurković iz Trešnjevke i Valentine Plejić iz Mladosti. Zbog ozljede je državno prvenstvo morao propustiti vrsni veslač Ivan-Ante Grgić što je značajno oslabilo osječki nastup u seniorskoj konkurenciji tako da je zauzimanje konačnog osmog mjesta na ljestvici s osvojenih 31,03 bodova vrlo pristojan rezultat. 

Razloga za optimizam ipak ima, a temelji se na odličnom nastupu juniora Frane Škoje koji je u odličnoj utrci samaca ostvario jedan od svojih veslačkih snova i osvojilo naslov državnoga prvaka. Osim što je osvojio zlato na državnom prvenstvu, mladi Škojo ima još razloga za slavlje- na samom kraju regate veslao je test u dublu te zasluženo ušao u hrvatsku juniorsku reprezentaciju! S partnerom Gordanom Milovcem iz splitskoga Mornara predstavljat će za dva tjedna Hrvatsku na Europskom juniorskom veslačkom prvenstvu u Beogradu, a već za dva dana morat će otputovati u Split na pripreme za to veliko natjecanje. Luna Keretić odlično je odveslala utrku među juniorkama i osvojila srebrnu medalju, a od nje je bila bolja samo Reina Rimbaldo iz zagrebačke Mladosti. 

U mlađim kategorijama Iktus je osvojio i dvije brončane medalje - uz nešto veće zaostatke broncu je osvojio osmerac mlađih juniora u kojem su veslali Karlo Paunović, Matko Tomac, Ivor Janković, Luka Zgrebec, Luka Zadro, Lovro Božičević, Lovro Roguljić, Bruno Dent i kormilar Lovro Rudec, a brončane su bile i starije kadetkinje u dvojcu na pariće - Dunja Primožić i Meri Vidaković. S njima su, kao i s drugim mlađim posadama, u posljednje vrijeme intenzivno trenirali mladi treneri Dominik Matijević koji je neposredno prije državnoga prvenstva diplomirao na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i Ivan Poslon koji se na istom fakultetu priprema obraniti diplomski rad. Mladi su treneri u kratkom vremenu uspješno zamijenili iskusnu Jasminku Kraljević-Čolić koja je u posljednje vrijeme prilično zauzeta novim izazovom - radom s braćom Lončarić i njihovima pripremama za velike seniorske rezultate, a već je ostvareno i iznimno značajno spomenuto srebro u europskoj konkurenciji mlađih seniora.

Doznajemo kako se ovih dana treba formirati i četverac bez kormilara za Europsko prvenstvo A seniora koje se sredinom listopada održava u Poljskoj. U tom bi četvercu trebali biti Patrik i Anton Lončarić i voditi ga trenerica Kraljević Čolić, no izbornik reprezentacije s trenerima i vrhom veslačkoga saveza još nisu odlučili tko će popuniti čamac. Među izglednim se kandidatima spominju Ivan Piton i Marko Ukropina iz zagrebačke Mladosti, no moguć je i neki drugi sastav te posade, pa i odustajanje od nastupa u toj kategoriji. 

Vratimo se još malo rezultatima mlađih veslača Iktusa. Karlo Paunović zauzeo je 1. mjesto u B finalu mlađih juniora u skufu (ukupno 7. mjesto). Četverac bez i četverac s kormilarom mlađih juniora osvojio je dva peta mjesta, a veslala je ista posada - Karlo Krstić, David Jug, Luka Kurtović i Domagoj Zovko (u četvercu s kormilarom i kormilar Lovro Rudec). Četverac na pariće mlađih juniorki osvojio je također peto mjesto, a veslale su perspektivne Karla Šibalić, Sara Salaić, Nina Orešković i Iva Kardoš. U dvojcu na pariće mlađih juniorki Karla Šibalić i  Sara Salaić osvojile su 5. mjesto u B finalu. Nastupila je i posada kadetskog četverca na pariće, ali se Petar Jukić, Ivan Sabolek, Luka Mazić i Matej Vrselja ove godine nisu plasirali u finalne utrke. 

Nastupilo je i troje vrijednih Iktusovih veterana. Ana Sanseović osvojila je dva zlata - u veteranskom mješovitom dublu s Krešimirom Džaltom iz Vukovara te u mješovitom osmercu. Mario Staščik i Branimir Pekić učvrtili su svoju poziciju najboljih hrvatskih veterana u dvojcu bez kormilara. 

Tijekom državnoga prvenstva održana je i izborna skupština Hrvatskoga veslačkog saveza na kojoj je za predsjednika bez protukandidata ponovno izabran Branimir Bašić. 

Izvor: VK Iktus

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.