Hrvatski radio

Radio Osijek

Iktusu tri zlata na seniorskom veslačkom prvenstvu Hrvatske

30.04.2017.

22:29

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Završeno je prvo "poluvrijeme" Hrvatskoga veslačkog prvenstva. U Zagrebu je održano državno prvenstvo za seniore i veterane. Iktus je u trenutačnom poretku drugi s tri osvojene zlatne i jednom brončanom medaljom u kategoriji seniora.

Ove su godine Iktusovi seniori osvojili jednu zlatnu medalju više nego prošle godine, a još se jednom pokazalo kako Osijek ima najbolje rimenaše jer su osvojeni naslovi prvaka u četvercu bez kormilara, četvercu s kormilarom i dvojcu bez kormilara. S deset osvojenih medalja HAVK Mladost je u vodstvu i ima 70,60 bodova, Iktus je drugi s 30,60 bodova, Trešnjevka treća s 28,80, zadarski Jadran četvrti s 19,20 i tako dalje. 

27. (74.) državno prvenstvo prošlo je bez većih uzbuđenja, pokazalo je kako i dalje imamo sve manje seniora, a posebice seniorki, izostala su natjecanja najvećih imena u muškom skifu, nije veslano nijedno B finale, a u velikom broju utrka nisu bile popunjene ni sve staze u A finalima. Nemogućnost da juniori nastupaju u više od jedne discipline (što je naglo promijenjeno dan uoči prvenstva) također je utjecala na popunjenost utrka, no Iktus iako nije zbog postojećih pravila prijavio još neku disciplinu (pa i željno očekivani seniorski osmerac) ne smije biti nezadovoljan. Osvojeno je jedno zlato više nego prošle godine i svi su veslači pokazali profesionalizam i jedinstvo, a to je klub dovelo do uspjeha. 

Dvjema zlatnim medaljama okitili su se seniori David Šain, Vjekoslav Kolobarić i Krešimir Forjan koji su veslali četverac bez i četverac s kormilarom. U četvercu bez s njima je veslao laki senior Dino Belić, dok je u četvercu s kormilarom bio junior Ivan-Ante Grgić te kormilar Marin Kovač. U objema utrkama Iktusovi četverci pokazali su nadmoć nad veslačima Trešnjevke, zadarskog Jadrana, Istre i Gusara. 

Iako su ove sezone tek prva godina juniora braća Patrik i Anton Lončarić pokazali su kako nemaju pravog protivnika ni među hrvatskim seniorima. U dvojcu bez kormilara za dvije su dužine čamca bili bolji od seniora Mladosti i Istre. 

Odličnu je utrku odveslao junior Marko Iža u kategoriji lakih seniora te osvojio brončanu medalju, no na žalost ne i bodove jer je Luka Radonić iz Mladosti uvjerljivo i nadmoćno osvojio naslov prvaka te za pola sekunde izbacio Ižu iz vremena. Radonić je pobijedio i u skifu za seniore, u toj je utrci drugi bio Vukovarac Mato Brandt, dok je jedini osječki predstavnik Dino Steiner bio peti. Sonja Kešerac i juniorka Aria Cvitanović bile su također pete u dvojcu na pariće u kojem su dominirale sestre Ivana i Josipa Jurković, juniorke iz korčulanskog Ošjaka, a drugo su mjesto osvojile Teuta Lea Stojaković i Valentina Plejić iz Mladosti. 

Na prvenstvu su nastupili i Iktusovi veterani Silvio Ambruš, Branimir Pekić, Željko Betlehem i Mario Staščik te osvojili zlato u konkurenciji četverca bez kormilara za D veterane. 

Izostao je nastup Damira Martina i Valenta Sinkovića dok je mladostaš Martin Sinković osvojio tri naslova državnog prvaka - u dublu s Lukom Baričevićem, četvercu na pariće te osmercu. 

Juniorsko prvenstvo Hrvatske u veslanju bit će održano u srpnju ove godine, a tada će se ovim rezultatima dodati i rezultati juniora i kadeta. 

Tekst i foto: VK Iktus

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.