Hrvatski radio

Radio Osijek

Ivan-Ante Grgić donosi zlato s europskog juniorskog prvenstva u Osijek

21.05.2017.

22:08

Autor: Iktus / Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iktusov junior Ivan-Ante Grgić osvojio je u četvercu s kormilarom zlatnu medalju na danas održanom Europskom juniorskom veslačkom prvenstvu koje je održano u njemačkom gradu Krefeldu .

Uz Osječanina Grgića veslali su Šibenčani Frane Filip Garma i Luka Gojanović-Rakić, Fabio Ipsa iz Pule i kormilar Luka Balek iz Splita. Iktusovci Patrik Lončarić i Anton Lončarić bili su prvi u B finalu i zauzeli sedmo mjesto u dvojcu bez kormilara, a Aria Cvitanović bila je treća u B finalu dvojaca na pariće i osvojila s Lorenom Vukić iz zagrebačke Mladosti ukupno 9. mjesto na prvenstvu Europe. Hrvatski četverac s kormilarom ušao je jučer kroz repesaž u utrku za medalje, no danas je napravio ogromno iznenađenje pobijedivši vječne favorite- Nijemce za samo nekoliko stotinki u fotofinišu iznimno uzbudljive utrke u Krefeldu. Hrvatski je čamac prošao kroz cilj samo 12 stotinki sekunde prije njemačkoga, dok je treće mjesto osvojila posada Italije s četiri sekunde zaostatka. Iza njih su bile posade Ukrajine, Turske i Rusije. Posadu u kojoj je veslao Ivan-Ante Grgić trenirao je šibenski trener Milan Radečić, a svi se hrvatski reprezentativci vraćaju u Hrvatsku već danas navečer. Hrvatska je ove godine na europskom prvenstvu imala još jednu pobjedničku posadu i to četverac bez kormilara za juniorke, a u Krefeldu je prilično uvjerljivo pobijedila posada u kojoj su bile Ivana i Josipa Jurković iz kluba Ošjak iz Vela Luke te Bruna Milinović i Izabela Krakić iz zagrebačke Trešnjevke. One su uvjerljivo do A finala došle nadmoćnom pobjedom u kvalifikacijama, a jednako su tako sigurne bile i u finalnoj utrci te također pobijedile njemačku posadu, ali s gotovo 7 sekundi prednosti, dok su treće bile juniorke iz Rumunjske.

Treći uspjeh hrvatske juniorske reprezentacije postigli su također veslači iz osječkoga Iktusa - Patrik i Anton Lončarić. Oni su kao najmlađi sudionici natjecanja juniorskih dvojaca bez kormilara uvjerljivo pobijedili u B finalu te osvojili ukupno sedmo mjesto na EP. Pratio ih je i peh jer su u polufinalu ravnopravno s najboljima veslali u puno jačoj skupini te im je A finale izmaknulo za samo 30 stotinki sekunde i konkurenti su im u utrci bili konačni pobjednici dvojaca bez kormilara - zlatni Rumunji i srebrni Grci. Lončariće je za prvenstvo Europe pripremao osječki trener Krešimir Ižaković koji je ujedno i koordinator hrvatske juniorske reprezentacije. Odličan je bio i nastup četvrte članice VK Iktus na europskom prvenstvu, Arije Cvitanović koja je veslala s Lorenom Vukić iz zagrebačke Mladosti u dvojcu na pariće. Nakon uspješnog ulaska u polufinale djevojke su osvojile 5. mjesto (iza Njemačke, Velike Britanije, Italije i Rumunjske) te plasman u B finale. Njemice su na kraju osvojile zato u A finalu, a Talijanke broncu. Aria i Lorena na kraju su u B finalu bile treće (iza Ukrajine i Austrije) te ukupno osvojile 9. mjesto na Europskom prvenstvu u Krefeldu. Ivan Ante Grgić sljedeće će godine biti mlađi senior tako da je juniorski staž okrunio najsjajnijom medaljom na velikom svjetskom natjecanju, dok Aria Cvitanović i braća Lončarić i sljedeće godine imaju priliku naći se u europskom veslačkom juniorskom vrhu. Prije toga svi će najvjerojatnije nastupiti i na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu za juniore koje se održava početkom kolovoza ove godine, a domaćin je Litva i grad Trakai. Od ukupno osam hrvatskih posada na europskom juniorskom prvenstvu još su dvije posade ušle među 12 najboljih. Drugi u B finalu (ukupno osmi) bili su juniori u četvercu bez kormilara - Mario Marić, Korado Peruško, Moreno Božac i Ivan Tokić dok je dvojac na pariće - Patrik Farkaš i Karlo Habuda osvojio treće mjesto u B finalu (ukupno 9. mjesto na EP).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.