Hrvatski radio

Radio Osijek

Kohorta održala "skup potpore" potencijalnim novim vlasnicima

29.01.2016.

19:19

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što su vjerovnici IPK-a jučer odbili ponudu mađarske tvrtke "Meszaros & Meszaros" za kupnju njihovih dionica i ovom odlukom doveli NK Osijek na korak do likvidacije, Kohorta je odlučila prosvjedovati, no prosvjedni se skup pretvorio u skup potpore potencijalnim novim vlasnicima kluba.

500-tinjak Kohortaša i drugih ljubitelja NK Osijeka navijalo je večeras na osječkim ulicama, no na kraju ipak ne na prosvjednom skupu, već, kako su ga nazvali, skupu potpore potencijalnim novim vlasnicima NK Osijeka. Razlog je izjava gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića kojom je poručio kako IPK ipak nije odustao od prodaje svojih dionica, već ona samo odgođena zbog administrativne pogreške: "Sve ide po planu, došlo je do nesporazuma oko cijena dionica koje se moraju ravnopravno regulirati, bit će sve u redu i molim navijače da ne prave problem." - rekao je Vrkić.

Nakon ove izjave gradonačelnika Vrkića Kohorta je umjesto prosvjednog skupa održala "skup potpore" potencijalnim novim vlasnicima NK Osijeka: "Ovo je jedno mirno okupljanje i nije nikakav prosvjed. Želimo skrenuti pozornost svima u Hrvatskoj da Grad Osijek nije ništa bez NK Osijeka. Ovoga puta imamo ozbilje kupce i ljudi su već uložili dosta novaca u klub. Mislim da je ovo konačno svijetla budućnost Osijeka jer lošije od ovoga ne može biti." - rekao je Ita.

Podsjetimo kako je Grad Osijek na sjednici Vijeća odlučio prodati svih 46,6% dionaca NK Osijeka, te da pristaju na ponudu mađarske tvrtke "Mesaroš i Mesaroš" od 100.000 kuna, s tim što se kupac obvezuje preuzeti i sva dugovanja kluba od ukupno 25 milijuna kuna. Uvjet kupaca jedino je preuzimanje najmanje 90% dionica kluba, a mađarski poduzetnik Lorinc Meszarozs, zajedno sa svojim hrvatskim partnerom Ivanom Meštorvićem, ponudio je Gradskoj banci u stečaju za 29,1 % dionica 400.000 kuna, Vodovodu za 5,7% 70.000 i IPK-u za 9,7% 150.000 kuna. Problem je što Gradska banka od NK Osijeka ima potraživanja od 4,7, a Vodovod od 1,3 milijuna kuna, a oko tih iznosa još žele pregovarati s kupcem. Ukoliko bilo tko od njih ne pristane na ponuđeno, Mađari bi odustali od kupovine svih dionca, NK Osijek bi otišao u likvidaciju i prestao postojati, a vlasnici dionica ostali bi bez ijedne kune.

Novi natječaj za prodaju dionica IPK krenut će u ponedjeljak, a rok za ponude je 8 dana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.