Hrvatski radio

Radio Osijek

Koronavirus zaustavio treninge i natjecanja

14.03.2020.

23:15

Autor: Radio Osijek/DL

Anton i Patrik Lončarić

Anton i Patrik Lončarić

Foto: - / -

Gotovo svi sportski klubovi u Osijeku zaustavili su treninge i putovanja na natjecanja, a sportaši su pozvani na dodatni oprez i brigu o zdravlju te izbjegavanje svih situacija koje bi mogle dovesti do zaraze. Sportski tereni i dvorane su prazni. Donosimo priču iz veslačkog kluba.

Zbog novonastale situacije s koronavirusom te preporuka Stožera civilne zaštite i Hrvatskog veslačkog saveza prekinuti su do daljnjega treninzi i veslačka natjecanja u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Veslačkom klubu Iktus. Preporuka je svim veslačicama i veslačima da odrađuju tek treninge koje je moguće odraditi individualno, izvan klupskih prostorija. 

 Kako je istaknula trenerica Jasminka Kraljević-Čolić prekinuti su svi treninzi škole veslanja te treninzi mlađih uzrasta. S obzirom na brojne nepoznanice i otkazana veslačka natjecanja Iktusovci koji su u hrvatskoj reprezentaciji trenirat će izvan klupskih prostorija i odraditi najnužnije treninge kako bi zadržali formu i nastavili s pripremama čim to okolnosti dopuste. Svi su veslači pozvani da se pridržavaju uputa stožera civilne zaštite te svakako vode brigu o vlastitom zdravlju i higijeni i izbjegavaju sve situacije u kojima bi se mogli zaraziti koronavirusom, koji se danas pojavio i u Osijeku. 

Inače, kada su u pitanju stariji veslači odrađene su vodene zimske pripreme u Vodicama, Skradinu te na Jarunu. Danas su treninge na Jarunu morali prekinuti Patrik i Anton Lončarić te Ivan-Ante Grgić koji su se žurno vratili u Osijek i nastavit će odraditi suhe treninge u skladu s mogućnostima i uz posebne mjere opreza. Braća Lončarić ove su godine kao mlađi seniori odradili dvostruke vodene pripreme u dvojcu bez kormilara u kojem su pratili Valenta i Martina Sinkovića. Dva su dvojca uz trenericu Kraljević-Čolić i Nikolu Bralića prvo provela dva tjedna u Vodicama, odradili natjecanje na ergometrima u Rijeci, a nakon nekoliko dana ponovo su se sastali na Jarunu gdje su trenirali još dva tjedna. Iza braće Lončarić već je više od 700 kilometara izveslanih ove zime i u odličnoj su formi te već na početku sezone pokazuju i zanimljive rezultate kada je u pitanju brzina. Dok braća Sinković ove godine nastupaju u dvojcu bez na Olimpijskim igrama u Tokiju, braća Lončarić očekuju kako će u dvojcu bez kormilara predstavljati Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu za mlađe seniore na Bledu te na Europskom prvenstvu koje će se početkom rujna održati u njemačkom Duisburgu. Sve su to, dakako, planovi i uvelike će ovisiti o stanju u Europi i epidemiji koronavirusa, ali i o odlukama koje će se donijeti na razini reprezentacije. Danas je trebala biti održana daljinska regata u Zagrebu, a potom i regata Croatia Open, Otvoreno prvenstvo Zagreba te još nekoliko natjecanja nakon kojih, na temelju rezultata, izbornik reprezentacije sastavlja posade za nastup na međunarodnim natjecanjima. Kako će to i kada će to učiniti ove godine nije poznato, no braći Lončarić posadu uglavnom nije teško pronaći jer su stabilni i sigurni u svome dvojcu. 

Ivan-Ante Grgić također je mlađi senior i ove je godine dobio novog partnera na pripremama u dvojcu bez kormilara. Nakon prošlogodišnjeg partnera Fabija Ipse, s kojim je uz Lončariće doveslao i do europskoga srebra u četvercu bez kormilara, sada je dobio novog partnera- Borisa Cesarca iz zagrebačke Trešnjevke. S trenerom Krešimirom Petrovićem i ostatkom hrvatske reprezentacije proveli su dva tjedna u Vodicama te izveslali više od 400 kilometara te je također u zavidnoj formi. Ističe kako je zadovoljan pripremama i velikim brojem kilometara koje su uspjeli do sada "prevaliti".

Na reprezentacijske pripreme ove je godine pozvana i juniorka Luna Keretić koja je bila najbolja hrvatska veslačica na riječkom natjecanju na ergometrima. Pod vodstvom izbornika Darka Mikšića i drugih reprezentacijskih trenera odradila je desetak dana priprema u Skradinu, a najčešće je veslala u dublu s perspektivnom mladom veslačicom Reinom Rimbaldo iz zagrebačke Mladosti. 

Svi Iktusovi reprezentativci s posebnom pozornošću čekaju nastavak priprema i nastojat će uklopiti novi budući raspored natjecanja u brojne obveze prema fakultetima i školama. 

U Iktusu još nije riješen problem sa zabranom korištenja splavi na Dravi nakon nesreće koja se dogodila ove zime. Lučka kapetanije još nije dala dopuštenje da se nastavi koristiti splav bez kojeg veslači mogu teško izlaziti na Dravu. Klub je dobio naputke što se na splavi mora dotjerati, a nakon manjih popravaka i donošenja konačnog pravilnika o korištenju splavi Kapetanija bi trebala izdati i odobrenje za povratak veslača na Dravu. 

Tekst i foto: VK Iktus

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.