Hrvatski radio

Radio Osijek

Krenule pripreme za "Grand prix Osijek 2016. Žito Challenge Cup"

08.03.2016.

13:16

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski kup u gimnastici "Grand prix Osijek - Žito Challenge cup" ove će se godine održati od 27. travnja do 1. svibnja, a pripreme za veliki gimnastički spektakl u Gradskom vrtu već su u tijeku .

Program ovogodišnjega natjecanja počinje podium treninzima 27. travnja, nastavlja se kvalifikacijama 28. i 29., a finalna su natjecanja 30. travnja i 1. svibnja. Kako je napomenuo direktor natjecanja Vladimir Mađarević, ova je gimnastička sezona specifična po nekoliko stvari, a najvažnija je kako su u natjecateljski kalendar uvedena tri nova Svjetska kupa, tako da ih u 2016. ima čak 10. Bez obzira na to osječki će ostati jedan od napopularnijih, napomenuo je Mađarević: "Dokaz je i to što mi već sada imamo prijavljenih 30-ak zemalja, dok je prvi ovogodišnji Svjetski kup u Azerbajdžanskom Bakuu okupio natjecatelje iz 19 zemalja iako ima odlične uvjete i prekrasnu dvoranu koja je namijenjena samo gimnastičkim natjecanjima. I Svjetski kup u Sloveniji, koji je kalendarski odmah ispred Osijeka, ima za sada prijavljen nastup gimnastičara iz 17 zemalja." - rekao je Mađarević.

Seligman i Marković spremni

Ove je godine najznačajnije gimnastičko natjecanje na Olimpijadi u Riju, no na žalost Osijek ondje neće imati svoje predstavnike. Osječkim gimnastičarima će stoga najznačajnije natjecanje biti Europsko prvenstvo u švicarskom Bernu i Svjetski gimnastički kup u Osijeku. Tako će svoju formu tempirati i članovi GD Osijek Žita Robert Seligman i Tomislav Marković.

Seligman je propustio prvi ovogodišnji Svjetski kup zbog ozljede, ali ona je već prošlost: "Uz natjecanja na Svjetskim kupovima ovogodišnji je prioritet Europsko prvenstvo u švicarkom Bernu krajem svibnja. Meni to vrijeme odgovara jer uvijek sam u boljoj formi kada su temerature veće. Meni će sezona početi za tri tjedna na Svjetskom kupu u Dohi jer sam preskočio Azerbajdžan zbog ozljede ramena koja je u potpunosti izliječena." - rekao je Seligman.

Tomislav Marković i ove godine brani titulu najboljeg u Svjetskim kupovima na paretru: "Meni je sezona počela u Bakuu, no ne baš sjajno. Osvojio sam 5. mjesto, ali da sam uspio izvesti zadnju dijagonalu mogao sam doći i do medalje. Bit će bolje u Dohi, u Ljubljani, nakon toga i u Osijeku, a nadam se na kraju i na Europskom prvenstvu u Bernu. Kao i uvijek u Osijeku ću dati sve od sebe, bit ću u top formi jer je Europsko prvenstvo odmah nakon tog natjecanja i nema razloga da ne uspijem odraditi vježbu. Nadam se samo da će mi to i poći za rukom." - rekao je Marković.

Javno izvlačenje uz "Vatru"

Na ovogodišnjem će natjecanju u Osijeku biti uvedena i jedna novina u samom protokolu, pa će tako po prvi puta na nekom natjecanju, po uzoru na Svjetske skijaške kupove, biti organizirano jano izvlačenje rednih brojeva po kojima će u finalima po spravama nastupati gimnastičari. Manifestacija će se održati nakon kvalifikacija 29. travnja u predvorju dvorane Gradski vrt, a u sklopu programa nastupit će i poznata pjevačka skupina Vatra.

Uskoro počinju radovi na izgradnji novog "Sokolskog doma"

Na današnjoj je konferenciji za novinare bilo riječi i o novoj gimnastičkoj dvorani koja će se dograditi u nastavku sadašnjeg "Sokloskog doma". Kako je istaknuo Vladimir Mađarević u tijeku je ishođenje građevinske dozvole, a očekuje se kako bi prvi radovi trebali početi u svibnju. Prema sadašnjim proračunima radovi bi trebali trajati 10 do 12 mjeseci. Za to će se vrijeme izgraditi nova dvorana koja će se nalaziti u produžetku sadašnje, a istovremeno će se obnoviti i dograditi sadašnja dvorana. Nova će dvorana imati 1.000 kvadrata i bit će namijenjena vrhunskoj gimnastici, a obnovljeni i rekonstruirani stari dio bit će novi Gimnastički obiteljski centar. U njemu će se nalaziti sadržaji namijenjeni svim građanima, poput fitnesa, pilatesa, gimnastike za odrasle, gimnastike za mame i bebe, umirovljenike i još puno toga.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.