Hrvatski radio

Radio Osijek

Mađari jedini ponuđači za dionice NK Osijeka

29.12.2015.

14:55

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je istekao natječaj za otkup dionica NK Osijeka koje su se našle na tržištu, danas je povjerenstvo Grada Osijeka u kojemu su predstavnici svih stranaka koje sudjeluju u radu Gradskog vijeća, otvorili jedinu pristiglu ponudu - mađarske tvrtke "Mészáros & Mészáros", koju su i prihvatili.

Za pakete dionica Grada Osijeka, tvrtke Vodovod-Osijek, te Gradske banke u stečaju i IPK Osijek u stečaju danas je otvorena jedina ponuda, a dao ju je suvlasnik mađarske građevinske tvrtke "Mészáros & Mészáros" - Lorenz Mészáros. Dionice su bile ponuđene na tržištu za jednu kunu, a mađarska je tvrtka za paket dionica Grada Osijeka, odnosno nešto preko 46,6%, ponudila 100.000 kuna. Vrlo je važna činjenica da sve te dionice zajedno predstavljaju preko 90% vlasništva i više su nego dovoljne kako bi novi vlasnik imao sva upravljačka prava. Osim za dionice, tvrtka je predočila i račun od 2 milijuna eura koje su spremni uložiti u klub, a kako je istaknuo gradonačelnik Ivan Vrkić nakon otvaranja ponuda, vrlo je važna činjenica da mađarski ponuđač, osim kupnje dionica, preuzima sva dugovanja kluba - koja nisu mala. Dug za tekuća dospjela poslovanja je 7 milijuna kuna, te predstečajnom nagodbom dogovorenih 18 milijuna kuna nedospjelih dugovanja.

Gradonačelnik Vrkić je napomenuo kako kupoprodaja dionica još uvijek nije gotova stvar, jer konačna odluka o prodaji udjela Grada Osijeka donijeti će se sjednici Vijeća sredinom siječnja, a od ponuđača će tražiti i bankovna jamstva za 2 milijuna eura koja stoje na računu za ulaganje u klub. Osim toga tražit će i dugoročni plan ulaganja od minimalno 2 milijuna eura godišnje kroz sljedećih barem 5 godina, jer upravo je to iznos potreban za tekuća godišnja poslovanja kluba. Osim toga, sukladno pregovorima koji tek slijede, dogovorit će s ulagačima financiranje stadiona Gradski vrt i Škole nogometa NK Osijeka, a Grad je spreman Školu financirati s oko milijun kuna godišnje, te plaćati dio režijskih troškova stadiona. Mađarska tvrtka je i uoči službene ponude za dionice pokazala dobru volju uplativši NK Osijeku, bez ikakvih obveza, milijun kuna pozajmice za plaće igračima, kako klub ne bi došao u likvidaciju. Tvrtka već ima iskustva u nogometnom svijetu jer ima udjele i u poznatoj mađarskoj školi nogometa Ferenz Puskas, a čiji je osnivač mađarska država, a koju je pokrenuo mađarski premijer Victor Orban. Neslužbeno se doznaje kako je mađarski ponuđač spreman ulagati i u infrastrukturu stadiona Gradski vrt, obnoviti ga i dograditi, a osnovni im je cilj što prije doći do europskih natjecanja s NK Osijekom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.