Hrvatski radio

Radio Osijek

Medalje za "Iktusovce" i na regati u Mariboru

12.09.2016.

13:38

Autor: VK Iktus / Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Mariboru je protekloga vikenda održana 38. međunarodna veslačka regata na kojoj tradicionalno sudjeluje i osječki Iktus .

Na toj se regati u posljednje vrijeme rade posljednje pripreme i slaganje posada za hrvatsko državno prvenstvo u listopadu, a slično je i s veslačkim klubovima u susjednoj Sloveniji u kojoj se državno prvenstvo održava krajem ovog mjeseca. Iktus donosi nekoliko zlata u već uhodanim posadama mlađih juniora i juniora. 

Prema rezultatima koji su objavljeni ponavljaju se uspjesi A i B juniora VK Iktus koji su nastupili u Mariboru, a napominjemo kako nije nastupila najbolja juniorka Teuta Lea Stojaković koja je trenutačno zaokupljena preseljenjem u Zagreb, promjenom škole i pripremama za državno prvenstvo na kojem će nastupiti za Iktus. No, i bez nje su rezultati juniorki i juniora prilično ohrabrujući. Osvojena su zlata u muškom i ženskom mlađejuniorskom skifu, najbolji je bio i četverac na pariće B juniora te dvojac bez kormilara A juniora. Sjajan je bio i David Jug u skifu za kadete....

Odlukom trenera Krešimira Ižakovića u skifovima B juniora nastupili su Patrik Lončarić, Marko Iža i Anton Lončarić, a cilj je bio provjeriti tko bi od njih trojice mogao veslati skif na državnome prvenstvu. Uvjerljivo je u svojoj utrci (a veslano ih je 5) pobijedio Patrik Lončarić koji je jedini veslao s vremenom ispod 7 minuta (6:56,0). Drugi je bio brat Anton Lončarić (7:00,7), a u Marko Iža bio je treći s vremenom 7:18. Patrik i Anton Lončarić imali su i najbolja vremena od svih posada B juniora koje su nastupile u Mariboru. Zanimljivo je kako bi brzina Iktusovog Patrika Lončarića bila dovoljna i za odličan uspjeh u konkurenciji A juniora jer je ukupno po vremenu ispred njega za 3 sekunde bio samo A junior Patrik Farkaš iz zagrebačke Croatie, inače hrvatski juniorski reprezentativac u skifu. 

Braća Lončarić sjela su ubrzo nakon skifova u četvrac na pariće B juniora s Leonom Jugom i Vedranom Steinerom s kojima su također osvojili prvo mjesto s vremenom 6:07,20 ostavivši iza sebe najbolje posade domaćina iz DE Maribor, Völkermarkta, Arupinuma, Trešnjevke i Croatije. 

Povjerenje trenera Ižakovića opravdala je i odlična Aria Cvitanović koja je u svojoj utrci skifova za B juniorke bila pobjednica s vremenom 7:41,30, ali je imala i najbolje vrijeme od svih mlađi juniorki te joj se samo Lorena Vukić iz Mladosti približila s vremenom ispod 8 minuta. Vrijeme Arije Cvitanović odlično je i u usporedbi s A juniorkama jer je samo jedna veslačica bila brža od nje u toj konkurenciji (Johanna Kristof iz Völkermarkta veslala je 7:36,80). 

I naši A juniori Ivan Ante Grgić i Krešimir Forjan nakon dugo vremena ponovo su se našli u dvojcu bez kormilara te osvojili zlato s vremenom 6:33,60 (dobili su Istru, Mladost i Jarun). S novim trenerom Krešimirom Ižakovićem najvjerojatnije će u toj disciplini nastupiti i na državnom prvenstvu. 

U konkurenciji skifova za kadete do 12 godina zlatnu je medalju u Osijek ponio i mladi David Jug, a njegovo je vrijeme na 1000 metara bilo među najboljima od svih skifista, s tim što valja naglasiti kako je odveslano čak 9 utrka u toj konkurenciji. Patrik Janjić u Jugvoj je utrci zauzeo 4. mjesto. Luna Keretić i Dunja Kukić u dvojcu na pariće za veslačice do 13 godina također su odveslale sjajnu utrku i osvojile zlatnu medalju. 

Vedran Steiner i Marko Iža bili su drugi u svojoj utrci dvojaca na pariće za mlađe juniore i osvojili srebro, a njihovo vrijeme (6:52,60) bilo je treće u ukupnoj konkurenciji 16 posada, s tim da je posada Croatije imala najbolji rezultat (6:45,0). Među tim je posadama bila još jedna Iktusova (Marsel Gemeri i Bruno Bašić) koja je u svojoj skupini osvojila 3. mjesto s vremenom 7:20,4. Uspješnije su bile djevojke u toj kategoriji- Petra Sanseović i Ozana Prisuda osvojile su drugo mjesto u svojoj utrci, a među 15 dublova njihovo je vrijeme bilo ukupno treće, sekundu do posade zagrebačke Mladosti.  

Dino Belić nastupio je u konkurenciji samaca za lake seniore i osvojio treće mjesto, a jedina seniorka Sonja Kešerac, koja se također priprema za državno prvenstvo zauzela je peto mjesto. 

U konkurenciji juniorskih skifova nastupio je 21 veslač u 5 utrka. Dino Steiner bio je četvrti u svojoj utrci s vremenom 7:30,20 a Marijan Lovković u svojoj peti uz nezgode i s vremenom 9:29,6.

Ines Markulak bila je četvrta u utrci skifova za kadetkinje do 13 godina, a Patrik Nađ i Luka Jović treći u dublovima veslača do 14 godina. Vedran Šajnović i Ivan Iža bili su treći u dublovima veslača do 13 godina, a Emilija Arvaj četvrta među skifisticama do 14 godina. 

Na mariborskoj regati nastupilo je više od 400 veslačkih posada iz 25 klubova iz Slovenije, Hrvatske i Austrije. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.