Hrvatski radio

Radio Osijek

Najbolji svjetski gimnastičari ponovno u Osijeku

07.06.2023.

14:35

Autor: Krunoslav Inhof

DOBRO World Cup Osijek

DOBRO World Cup Osijek

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

Pred nama je novo izdanje Svjetskog gimnastičkog kupa u Osijeku na kojemu će i ove godine nastupiti najbolji svjetski gimnastičari u obje konkurencije. Kvalifikacije su na rasporedu sutra i u petak, finala u subotu i nedjelju, a sve dane natjecanja počinju od 15 sati.

Galerija
DOBRO World Cup Osijek, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek
DOBRO World Cup Osijek, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio OsijekDOBRO World Cup Osijek, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio OsijekDOBRO World Cup Osijek, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio OsijekDOBRO World Cup Osijek, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek

Najbolji svjetski gimnastičari iduća će četiri dana boraviti u Osijeku na Dobro World Cupu, a ovogodišnji, 14. po redu, okupit će gimnastičarke i gimnastičare iz 27 zemalja svijeta. Direktor natjecanja Vladimir Mađarević napomenuo je kako i ove godine dolaze brojni osvajači olimpijskih, svjetskih i europskih medalja, te da je Osijek postao obvezna destinacija najboljih vježbača: "Sezona je počela u Cottbusu, Dohi, Bakuu, Kairu, pa preko Varne, Tel Aviva u Izraelu i sad smo u Osijeku. Na jesen nas još čeka Szombately, Pariz i turski Mersin, na kraju će se bodovi zbrojiti i objaviti godišnje ljestvice po spravama."


Hrvatska ima vrlo jaku reprezentaciju, a na domaćem će natjecanju nastupiti devetero vježbača, pet u muškoj i četiri u ženskoj konkurenciji. Najviše se, naravno, očekuje od aktualnog prvaka Europe na preči Tina Srbića koji je u Osijeku do sada osvojio 4 zlata i jednu broncu: "Vjerujem da mogu obraniti zlato od prošle godine i od pretprošle i da mogu osvojiti treće, ali treba prvo odraditi kvalifikacije. Osijek ću iskoristiti kao prvu stanicu priprema za Svjetsko prvenstvo tako da neću taktizirati već ću ići sa svojim najboljim vježbama."


Nakon što se Robert Seligman oprostio prošle godine od domaće publike, Osječani će na konju s hvataljkama navijati za Jakova Vlaheka i iskusnog Filipa Udea: "Forma je dobra, dobro sam trenirao, a glavno je očekivanje dobro odraditi vježbu. Ako to uspijem nadam se ulasku u finale, a sve ostalo je bonus", rekao je Ude.


Na parteru će nastupiti mladi Riječanin Marko Jovičić i osječka nada Aurel Benović, koji će ove godine nastupiti i preskoku: "Pomalo sam već umoran jer sam odradio dosta natjecanja i još me uhvatila viroza, tako da ću se potruditi sutra u kvalifikacijama odraditi što bolje svoju vježbu kako bi ušao u finale. Drugi put ću nastupati na preskoku na Dobro World Cup-u, tako da očekujem da, ako dobro odradim i preskok, da se i tu isto mogu boriti za finale i za medalju."


U ženskoj konkurenciji, nažalost, zbog ozljede neće nastupiti proteklih godina ponajbolja hrvatska gimnastičarka, olimpijka Ana Đerek. Osijek svih ovih godina ne zaobilazi Tijana Korent na preskoku, a tako će biti i ove godine: "Ovdje sam od samoga početka, nastupila sam i na prvom Svjetskom kupu 2009. godine. Nadanja su da ću odraditi svoje skokove sutra dovoljno dobro da uđem u finale, jer mislim da nastupiti pred ovako punom dvoranom i pred domaćom publikom je san svakog od nas." Od mladih ženskih gimnastičkih snaga ove godine vidjet ćemo Christinu Zwicker na gredi i dvovisinskim ručama, Tinu Zelčić na gredi i Saru Šulekić na dvovisinskim ručama.


RASPORED NATJECANJA 

ČETVRTAK, 8. LIPNJA, od 15 do 18 sati: prvi kvalifikacijski dan (parter, konj s hvataljkama i ruče za muškarce, preskok i dvovisinske ruče za žene);

PETAK, 9. LIPNJA, od 15 do 18 sati: drugi kvalifikacijski dan (karike, preča i preskok za muškarce, greda i parter za žene); od 20.30, javno izvlačenje startnih brojeva finalista (Park Petra Krešimira IV.);

SUBOTA, 10. LIPNJA, prvi finalni dan, od 15 sati: svečanost otvorenja; 15.10: finale partera, muškarci; 15.49: preskok, žene, finale; 16.29: konj s hvataljkama, finale, muškarci; 17.10: dvovisinske ruče, finale, žene; 17.51: ruče, finale, muškarci;

NEDJELJA, 11. LIPNJA, drugi finalni dan, 15 sati: preskok, muškarci, finale; 15.39: greda, finale, žene; 16.23: preča, finale, muškarci; 17 sati: parter, finale, žene; 17.46: karike, finale, muškarci.


Ulazak u četvrtak i petan na kvalifikacije je besplatan. Ulaznice za finalne dane su 5 eura jednodnevna, a 8 eura dvodnevna. Djeca do 12 godina imaju besplatan ulazak na sva natjecanja. Prodaja ulaznica je na blagajnama tijekom subote i nedjelje. 

DOBRO World Cup Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.