Hrvatski radio

Radio Osijek

Najsportaš 2020. Aurel Benović, najsportašice Ivana Granoša i Donna Vekić

06.07.2021.

15:31

Autor: Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

Foto: - / -

Najsportaš Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije u 2020. godini je gimnastičar Aurel Benović, najuspješnija sportašica grada Osijeka je triatlonka Ivana Granoša, a najuspješnija sportašica Osječko-baranjske županije tenisačica Donna Vekić.

63. izbor najuspješnijih sportaša i sportskih kolektiva Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije za 2020. godinu, iznimno tešku sportsku godinu, zbog pandemije koronavirusa održana je tek danas.

Najsportaš Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije u 2020. godini je gimnastičar Aurel Benović, najuspješnija sportašica grada Osijeka je triatlonka Ivana Granoša, a najuspješnija sportašica Osječko-baranjske županije tenisačica Donna Vekić. Titulu najuspješnijeg sportskog kolektiva grada Osijeka za prošlu godinu odnio je Muški odbojkaški klub Mursa- Osijeka, a najuspješniji sportski kolektiv Osječko-baranjske županije je Rukometni klub NEXE iz Našica.

Aurel Benović titulu je ponajprije zaslužio 2. mjestom na parteru na Europskom prvenstvu i 3. mjestom na Prvenstvu Hrvatske. Nagradu je u njegovo ime primio trener Vladimir Mađarević: "Nagradu je Aurel zaslužio zahvaljujući predanom radu. On je tek 20 godina, a već punih 15 godina iznimno naporno trenira budući da je gimnastika bazični sport i sve kreće već u predškolskoj dobi. Sad smo u nekoj zreloj fazi ubiranja plodova toga rada s Aurelom, a na samom početku njegove seniorske karijere. Iako se ponajprije, kao sportaši i treneri, borimo ponajprije za rezultat, ovakva nam priznanja daju poseban motiv za daljnji rad", rekao je Mađarević.

Ivana Granoša, članica Triatlon kluba "Tri-tim" titulu najsportaše godine Grada Osijeka zaslužila je nizom državnih titula, a imala je uspješan nastup i na Europskom kupu: "Prošle godine sam bila dvostruka državna prvakinja u disciplinama sprint i standardni akvatlon, osvojila sam 1. i 2. mjesto ekipno u disciplinama sprint triatlon i sprint duatlon, zatim dva treće mjesta u disciplinama sprint triatlon i sprint duatlon. Zbog korone nije bilo velikih natjecanja, pa sam tek u kolovozi išla na Europski kup u Poljsku gdje sam bila među 30 najboljih. Iznimno sam sretna i zahvalna Gradu Osijeku na potpori, kao i Osječko-baranjskoj županiji. Nadam se da ona neće izostati ni u budućnosti, kako meni tako i drugim sportašima, jer se na današnjoj ceremoniji vidjelo koliko talentiranih i velikih sportaša ima u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji", istaknula je ova uspješna triatlonka i redovna studentica druge godine matematike.

Najuspješnija sportašica Osječko-baranjske županije, tenisačica Donna Vekić, ngradu je zaslužila 32. mjestom na WTA svjetska rang-lista na kraju 2020. godine, te prolaskom u 3. kolo US Opena i Australian Opena. Zbog sporskih obveza Donna također nije nazočila dodjeli nagrada, a u njezino ju je ime primila baka Lidija Vekić.

U nastavku teksta prenosimo sve nominacije i priznanja:


PRIZNANJA ZAJEDNICE ŠPORTSKIH UDRUGA GRADA OSIJEKA
Trofej „Kuna"

Nominacije
Melani BOSIĆ - Atletski klub Slavonija-Žito
Ivor GAĆE - Plivački klub Osijek
Ivan KATIĆ - Judo klub Osijek
Luka KATIĆ - Judo klub Osijek
Patrik KOKIĆ - Karate klub Esseker
Karla KOLOBARIĆ - Ženski odbojkaški klub Osijek
Ivan MIKODANIĆ - Mačevalački klub Dmitar Zvonimir
Mihael MIKOLIN - Karate akademija Osijek
Lucas PETERKO - Plivački klub Osijek
Rea RAJNDL - Ženski odbojkaški klub Osijek
Katia ŠEGAVČIĆ - Karate klub Hrvatski sokol OBŽ
Frano ŠKOJO - Veslački klub Iktus
Mia WILD - Atletski klub Slavonija-Žito

Dobitnici
Luka KATIĆ - Judo klub Osijek
1. mjesto - PH za kadete (-50 kg)
1. i 2. mjesto - međunarodni turniri u Zagrebu za ml. kadete (-50 kg, -55 kg)

Rea RAJNDL - Ženski odbojkaški klub Osijek
1. mjesto - PH za kadetkinje
3. mjesto - PH za juniorke

Katia ŠEGAVČIĆ - Karate klub Hrvatski sokol OBŽ
2x1. mjesto - PH za kadetkinje i ml. kadetkinje
3x1. mjesto - turniri u Samoboru, Ivanić Gradu i Osijeku za ml. kadetkinje

Frano ŠKOJO - Veslački klub Iktus
1. mjesto - PH za juniore (samac)
15. mjesto - Europsko prvenstvo za juniore (dvojac na pariće)

Mia WILD - Atletski klub Slavonija-Žito
3 zlatne, 7 srebrnih, 4 brončanih medalja sa PH za juniorke, ml. juniorke i kadetkinje u 11 različitih sprinterskih disciplina pojedinačno i štafetno
3. mjesto - svjetska rang lista 60m prepone u dvorani (U18)

Najuspješniji sportaš - sport osoba s invaliditetom / sport gluhih
Nominacije
Duško BOŽIĆ - Športska udruga slijepih Svjetlost (sport osoba s invaliditetom)
Hinko CAJZLER - Športska udruga slijepih Svjetlost (sport osoba s invaliditetom)
Pero ČERKEZ - Streljački klub Slavonac (sport gluhih)
Darko SARAPA - Športska udruga slijepih Svjetlost (sport osoba s invaliditetom)
Ivica VUKOVIĆ - Karate klub HVIDR-a Osijek (sport osoba s invaliditetom)

Dobitnik
Hinko CAJZLER - Športska udruga slijepih Svjetlost (sport osoba s invaliditetom)
1. mjesto - PH u šahu za slijepe i slabovidne

Najuspješniji sportski kolektiv osoba s invaliditetom / sporta gluhih
Nominacije
ŠPORTSKI INVALIDSKI ODBOJKAŠKI KLUB HVIDR-A OSIJEK
ŠPORTSKA UDRUGA SLIJEPIH SVJETLOST

Dobitnik
ŠPORTSKA UDRUGA SLIJEPIH SVJETLOST
2. mjesto - Hrvatska liga u kuglanju za slijepe i slabovidne 2019./20.

Najuspješniji trener
Nominacije
Zvonko BIONDIĆ - Karate klub Hrvatski sokol OBŽ
Dario FANČOVIĆ - Ženski odbojkaški klub Osijek
Vladimir MAĐAREVIĆ - Gimnastičko društvo Osijek-Žito
Saša ŠEŠUM - Atletski klub Slavonija-Žito
Mario TEPPERT - Muški odbojkaški klub Mursa-Osijek
Aleksandar TOMPA - Triatlon klub Tri-tim

Dobitnik
Mario TEPPERT - Muški odbojkaški klub Mursa-Osijek
2. mjesto - Kup Hrvatske 2019./2020.
3. mjesto - Superliga 2019./2020.
1. mjesto - jesenski dio Superlige 2020./2021.

PRIZNANJA GLASA SLAVONIJE
„Nagrada Sokol"
Dario FANČOVIĆ (odbojka)
Rođen je 18.10.1970. g. u Osijeku. U odbojkaškom sportu je od svoje 13. godine, isprva kao igrač u MOK-u Željezničar (kadeti, juniori), dok je kao senior nastupao za OK Metalac OLT. Osposobljen je za trenera odbojke pri Hrvatskoj olimpijskoj akademiji, a od 1995. g. bavi se trenerskim poslom, najprije trenirajući mlađe uzraste Metalac OLT-a, a potom u Ženskom odbojkaškom klubu (Pivovara) Osijek, u kojem se zadržava sve do danas. Ekipe pod vodstvom Fančovića zabilježile su sljedeće najistaknutije plasmane:
- seniorke: 2. i 3. mjesto u Prvoj hrvatskoj ligi (2008. i 2016.), 2x2. mjesto u Kupu Hrvatske (2008. i 2016.) i 2x3. mjesto u Kupu Hrvatske (2007. i 2015.);
- mlađe dobne kategorije: 16 medalja s prvenstava Hrvatske (posljednji uspjeh 1. mjesto za kadetkinje 2020.).
Bio je pomoćni trener hrvatske reprezentacije u mlađim kategorijama s kojima je ostvario 3. mjesto na Europskom prvenstvu za kadetkinje (2003.) te 5. mjesto na Svjetskom prvenstvu za isti uzrast (2005.). Proglašen je najuspješnijim trenerom grada Osijeka 2008. godine. Trenutačno je trener druge ekipe ŽOK-a Osijek koja se natječe u Prvoj hrvatskoj ligi (2. stupanj natjecanja), a u sezoni 2020./21. osvojila je 3. mjesto.


Hrvoje HORVAT (rukomet)
Popularni „Cveba" rođen je u Bjelovaru 16. prosinca 1977. g., gdje je i napravio svoje prve rukometne korake u RK Bjelovar. Šest sezona igrao je u Prvoj hrvatskoj ligi - 4 sezone u RK Medveščak (Zagreb) te dvije u RK Badel Zagreb. Igrao je i u inozemstvu, jednu sezonu proveo je u njemačkoj Bundesligi (SG Krönau Östringen), a dvije sezone proveo je u švicarskom Luzernu igrajući tamošnju prvu ligu. Od 2006. - 2008. bio je igrač-trener u RK Dubrava (Zagreb). Oženjen je, otac dvoje djece, ima diplomu Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, demonstrator je na rukometnom kolegiju, predavač na hrvatskim rukometnim seminarima te posjeduje EHF Master Coach licencu. Odlično govori engleski i njemački jezik. Kao igrač skupio je 36 nastupa za juniorsku reprezentaciju Hrvatske i šest nastupa za seniorsku reprezentaciju, bio finalist Lige prvaka sa Zagrebom, pobjednik Svjetskog prvenstva u rukometu na pijesku (Cadiz, 2008.) i brončani na SP-u (Oman, 2012.), dvostruki prvak Europskog prvenstva u rukometu na pijesku (Larvik 2009., Umag 2011.) te srebrni s EP-a (Misano 2007.).
Od 2008. - 2016. godine glavni trener je u RK Dubrava koju je uspio držati u vrhu Premijer hrvatske lige, odigrati završnicu Hrvatskog kupa te po prvi puta u povijesti kluba izboriti plasman u nekom europskom natjecanju. Godine 2016. Horvat dolazi u RK NEXE iz Našica koji je uspješno vodio četiri i pol sezone i ostvario zapažene uspjehe. U sve četiri sezone NEXE je osvajao titulu viceprvaka Hrvatske, a 2017. g. igrao je i finale Kupa Hrvatske. U sezoni 2018./19. NEXE je izborio nastup na Final Four turniru SEHA Gazprom lige, a s Horvatom na klupi 2018. g. ostvaren je i povijesni uspjeh kluba - četvrtfinale EHF Kupa, kada je malo nedostajalo da se plasira na završni turnir renomiranog europskog natjecanja. Našička je ekipa na svom terenu deklasirala berlinski Füchse s čak osam pogodaka prednosti, ali u uzvratu su Nijemci slavili s pogotkom više.
Imao je izuzetan izbornički razvojni put kroz selekcije Hrvatskog rukometnog saveza. Od 2011. - 2017. bio je izbornik generacije´96/'97. kroz njihovo rukometno sazrijevanje na kadetskim i juniorskim europskim i svjetskim prvenstvima, a najveći uspjeh selekcija je postigla 2016. g. na Europskom juniorskom prvenstvu u Danskoj (4. mjesto). Povjerenje seniorskog izbornika Hrvatske Line Červara ukazano mu je na Europskom prvenstvu 2018. u Hrvatskoj kada je obnašao dužnost pomoćnog trenera (5. mjesto) te na još tri natjecanja (dva SP-a i EP-u 2020. - 2. mjesto). Kruna dosadašnje karijere Hrvoja Horvata stigla je krajem siječnja 2021. kada je imenovan i izbornikom muške seniorske reprezentacije Hrvatske.


Ivan MARAS (nogomet - posthumno)
Rođen je 15. siječnja 1954. g. u Slavonskom Brodu. Nakon što je u BSK-u potvrdio svoje igračke kvalitete, paralelno radeći i u kombinatu „Đuro Đaković", NK Osijek ga je doveo u svoje redove uoči sezone 1979./80. U toj je prvoligaškoj sezoni bivše Jugoslavije Ivan Maras odigrao 22 utakmice za Bijelo-plave, a zbog težih ozljeda i operacije koljena prestao je igrati 1982. g. Nakon igračke karijere odlučio se posvetiti trenerskom pozivu radeći s mlađim kategorijama NK-a Osijek. U stručni stožer prve momčadi uključen je u prosincu 1987. g., a ostao je uz prvotimce i u siječnju 1989. g. prihvativši ulogu pomoćnika Stjepanu Čordašu. Tijekom proljeća 1990. g. s Vladom Bilićem je vodio Osječane u dva prvenstvena kola, a Čordašu je bio suradnik i u prvim sezonama Hrvatske nogometne lige. Angažiran je i u nekadašnjem stožeru Ivice Grnje, a njegove je usluge sredinom devedesetih godina koristio i Ivo Šušak. Nakon toga se posvetio radu s mlađim kategorijama, a dugo je imao i ulogu klupskog skauta, odlazeći na brojne utakmice izvan Osijeka tražeći nove nade i talente koji bi dolazili u Gradski vrt. Ivan Maras preminuo je 16. studenoga 2020. g.


JAMNICA PLUS d. o. o.
Jamnica plus lider je na tržištu mineralnih voda i ledenih čajeva u Hrvatskoj. Gotovo je nezamislivo organizirati i provesti natjecanje i manifestaciju na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije bez Jamnice, Jane ili ProSporta, pa je tako Jamnica plus svojim proizvodima osvježavala i uveseljavala sportaše i rekreativce na sljedećim manifestacijama koje su održane u Osječko-baranjskoj županiji:
- Osječki Ferivi polumaraton,
- Baranjski Ferivi polumaraton,
- Festival biciklističke rekreacije FEBIRE,
- Sunset Run,
- B2B utrke,
- Krug,
- Erste Plava liga,
- Humanitarna utrka „Osijek trči - i ti to možeš - daruj svoje kilometre",
- End Polio Family Run,
- Državno prvenstvo školskih sportskih društava osnovnih škola u gimnastici,
te je podržavala programske aktivnosti Atletskog kluba Slavonija-Žito, Vukovarskog triatlon kluba te Veslačkog kluba Iktus.

„Uzor-trofej Matija Ljubek"
Nikola TRESOGLAVIĆ
Rođen je 28.11.1947. g. u Vlašiću na otoku Pagu, a u Osijeku živi od 12.7.1960. g., gdje je završio srednju školu i Ekonomski fakultet. Cijeli radni vijek proveo je u tijelima općine Osijek, odnosno upravi prihoda. U mladosti tamburaš i roker, a od 1979. g. u košarkaškom sportu. U Košarkaškom klubu Osijek u ukupno 24 godine obnašao je dužnosti člana uprave, te tajnika i predsjednika. U dva mandata bio je i u upravi Košarkaškog kluba Mursa. Bio je član sportskih tijela SFK-a općine Osijek, član Skupštine prvog saziva Saveza športova općine Osijek (1991.-1995.), predsjednik Zajednice športskih udruga grada Osijeka (1996.-2000.) te predsjednik Zajednice športskih udruga OBŽ u dva mandata (2000.-2008.). Bio je predsjednik općinskog košarkaškog saveza, član predsjedništva i predsjednik Košarkaškog saveza Slavonije i Baranje, a 1987. g. izabran je u predsjedništvo Košarkaškog saveza Hrvatske. Aktivni je sudionik povijesnog dana hrvatske košarke (17.11.1991.) kada se u Zagrebu (hotel Esplanade) održao Sabor hrvatske košarke na kojem se Hrvatski košarkaški savez i formalno odvojio od KSJ-a, a Tresoglavić izabran u Izvršno vijeće HKS-a (1991.-1995.) Više godina obnašao je dužnost opunomoćenika na prvoj muškoj i ženskoj košarkaškoj ligi. Bio je član Nadzornog odbora i Financijske komisije gradske i županijske sportske zajednice.

ZAJEDNIČKA PRIZNANJA
Najuspješnija sportašica grada Osijeka i Osječko-baranjske županije
Nominacije
Sara AŠČIĆ - Atletski klub Slavonija-Žito, Osijek
Ana BERKE - Šahovski klub Belišće
Klara BOŽIČEVIĆ - Plivački klub Osijek
Ivana GRANOŠA - Triatlon klub Tri-tim, Osijek
Tihana MAJER - Dizački klub Slavonija, Osijek
Maja URBAN - Triatlon klub Tri-tim, Osijek
Donna VEKIĆ - Teniski klub Osijek

Dobitnica - Najuspješnija sportašica grada Osijeka
Ivana GRANOŠA - Triatlon klub Tri-tim, Osijek
2x1. mjesto - PH u disciplinama sprint i standardni akvatlon
2x3. mjesto - PH u disciplinama sprint triatlon i sprint duatlon
1. i 2. mjesto - ekipno PH u disciplinama sprint triatlon i sprint duatlon

Dobitnica - Najuspješnija sportašica Osječko-baranjske županije
Donna VEKIĆ - Teniski klub Osijek
32. mjesto - WTA svjetska rang-lista
3. kolo US Opena i Australian Opena

Najuspješniji sportaš grada Osijeka i Osječko-baranjske županije
Nominacije
Ivan HORVAT - Atletski klub Slavonija-Žito, Osijek
Andrej KEDVEŠ - Kickboxing klub Blitz, Đakovo
Antonio KRAJINOVIĆ - Kickboxing klub Sveti Duh, Osijek
Luka KRALJEVIĆ - Muški odbojkaški klub Mursa-Osijek
Mario LIOVIĆ - Kuglački klub Osijek
Anton LONČARIĆ - Veslački klub Iktus, Osijek
Patrik LONČARIĆ - Veslački klub Iktus, Osijek
Mario MUŠANIĆ - Kuglački klub Osijek
Robert SELIGMAN - Gimnastičko društvo Osijek-Žito
Šimun VASILJ - Body building klub Osijek

Dobitnik
Aurel BENOVIĆ - Gimnastičko društvo Osijek-Žito
2. mjesto (parter) - Europsko prvenstvo
3. mjesto (parter) - Prvenstvo Hrvatske

Najuspješniji sportski kolektiv grada Osijeka i Osječko-baranjske županije
Nominacije
ATLETSKI KLUB SLAVONIJA-ŽITO, OSIJEK
GIMNASTIČKO DRUŠTVO OSIJEK-ŽITO
GRAĐANSKO STRELJAČKO DRUŠTVO OSIJEK 1784
MUŠKI ODBOJKAŠKI KLUB MURSA-OSIJEK
NOGOMETNI KLUB OSIJEK
RUKOMETNI KLUB NEXE, Našice
STOLNOTENISKI KLUB DONJI MIHOLJAC
TRIATLON KLUB TRI-TIM, Osijek

Dobitnik - Najuspješniji sportski kolektiv grada Osijeka
MUŠKI ODBOJKAŠKI KLUB MURSA-OSIJEK
2. mjesto - Kup Hrvatske 2019./2020.
3. mjesto - Superliga 2019./2020.
1. mjesto - jesenski dio Superlige 2020./2021.

Dobitnik - Najuspješniji sportski kolektiv Osječko-baranjske županije
RUKOMETNI KLUB NEXE, Našice
5. mjesto - SEHA ligi 2019./2020.
sudionik EHF Europske lige 2020./2021.

POSEBNA PRIZNANJA
Priznanje za dugogodišnji izvanredan doprinos u promicanju osječke košarke (ZŠUGO)
Sena MATEŠIĆ (najbolja osječka košarkašica u 21. stoljeću; okončala karijeru)

Posebno priznanje za izniman doprinos u razvoju osječkog i hrvatskog sporta (ŠZOBŽ, ZŠUGO, GLAS SLAVONIJE)
Ante KOSTELIĆ
Legendarni stručnjak koji je u svijetu sporta ponajprije poznat kao skijaški tvorac uspjeha Janice i Ivice Kostelića, ali je radeći u osječkom sportu u drugoj polovici 70-ih godina 20. stoljeća postavio temelje sjajnoj ženskoj rukometnoj ekipi Osijeka koju je Kostelić najprije vratio u prvoligaško društvo, a s kojom je potom osvojio Kup bivše države 1978. Ova ekipa kasnije će postati i dvostruki osvajač Kupa europskih pobjednica kupova ('82., '83.), što je do danas ostao najveći doseg osječkog kolektivnog sporta.

ŠPORTSKA ZAJEDNICA OBŽ
Priznanje sportskom djelatniku za izniman doprinos u razvoju i promociji sporta na području grada Osijeka za 2020.
Zvonko POLIH

Priznanje sportskom djelatniku za izniman doprinos u razvoju i promociji sporta na području grada Donjeg Miholjca za 2020.
Rudolf ŠTIKS

Priznanje sportskom djelatniku za izniman doprinos u razvoju i promociji sporta na području grada Belog Manastira za 2020.
Silvija DOLIĆ

Posebna priznanja klubovima povodom obilježavanja značajnih obljetnica
NOGOMETNI KLUB ELEKTRA (90 GODINA)
NOGOMETNI KLUB DARDA (100 GODINA)
ŠAHOVSKI KLUB ĐAKOVO (100 GODINA)
NOGOMETNI KLUB JEDINSTVO (Donji Miholjac, 100 GODINA)

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.