Hrvatski radio

Radio Osijek

12:29 / 10.04.2017.

Autor: Radio Osijek / VK Iktus

Odlični "Iktusovcii" na Croatia Openu

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Proteklog je vikenda održano 34. izdanje najveće hrvatske međunarodne regate – Croatia Open 2017. Iz Zagreba se vratila manja Iktusova ekspedicija seniora i juniora s rezultatima s kojima valja biti zadovoljan s obzirom na to da je većini veslača ovo bila tek druga ili treća utrka ove godine.

Prvoga dana regate osvojeno je jedno zlato, dvije bronce te dva peta i jedno šesto mjesto. Patrik i Anton Lončarić pobijedili su u konkurenciji dvojca bez kormilara za A juniore te osim pobjede izveslali i A normu za europsko juniorsko prvenstvo (6:41,70). U istoj su utrci sjajni bili i Iktusov Ivan-Ante Grgić koji je veslao s Fabiom Ipsom (VK Istra), a osvojili su broncu te također izveslali normu za EP.

Odličnu su utrku odveslali Iktusov mlađi junior Vedran Steiner i njegov kolega Nino Perišić iz VK Krke koji su osvojili treće mjesto u dvojcu na pariće B juniora (6:58,01). Aria Cvitanović u A finalu juniorki u skifu zauzela je peto mjesto kao i Krešimir Forjan (Iktus) i Dino Pavlišić (Istra) u dvojcu bez kormilara za B seniore.

Iktusov najbolji senior David Šain u skifu je zauzeo 6. poziciju u iznimno jakoj konkurenciji i utrci koju je dobio Martin Sinković. Marijan Lovković, Dino Steiner i Marko Iža nisu prošli kvalifikacije među samcima te se nisu plasirali u finalne utrke juniora A, seniora B i lakih seniora.

U nedjelju, drugog dana regate Croatia Open David Šain je osvojio treće mjesto u seniorskim skifovima (7:11,54), no posade u toj disciplini prilično su se promijenile tako da je pobjednik bio Marko Marjanović (Veslački savez Srbije) sa 7:01,77 dok je drugi bio Rajko Hrvat iz Veslačkog saveza Slovenije.

Sjajnu je utrku odveslao juniorski četverac bez kormilara koji će vjerojatno predstavljati Hrvatsku na Europskom prvenstvu – Ivan-Ante Grgić (Iktus), Fabio Ipsa (Istra), Frane Filip Garma i Luka Gojanović Rakić (Krka) uvjerljivo su pobijedili konkurentske četverce te osvojili zlatnu medalju.

Još jednu dobru utrku odveslao je juniorski dvojac bez kormilara s Patrikom i Antonom Lončarićem koji su osvojili srebro, no u konkurenciji seniora. Bolji su, naravno, bili reprezentativci Srbije Miloš Vasić i Nenad Beđik s 20 sekundi prednosti, ali veseli što je i na trećem mjestu bio još jedan predstavnik Iktusa- Krešimir Forjan koji je kao B senior veslao s Dinom Pavlišićem iz VK Istre.

Aria Cvitanović u dublu s Mladostašicom Lorenom Vukić osvojila je također treće mjesto među A juniorkama, dok je u A finalnim utrkama nastupio još dubl lakih seniora (Marko Iža/Dino Belić) koji je osvojio sedmo mjesto, te Vedran Steiner kao mlađi junior koji je u samcu zauzeo 5. mjesto u B finalu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.