Hrvatski radio

Radio Osijek

Održana Miholjska regata u Osijeku

01.10.2016.

19:38

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Završeno je još jedno izdanje Miholjske veslačke regate u Osijeku. Nastupilo je više od 150 veslačica i veslača iz osam veslačkih klubova Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Srbije. Veslalo se 18 disciplina i nastupilo je 80 veslačkih posada.

Sunčana i topla subota izmamila je na Dravu i brojne građane koji su pratili utrke. Na žalost, zbog toga što je za samo tjedan dana hrvatsko veslačko prvenstvo nije bilo većeg broja veslačkih posada, no organizatori su zadovoljni održanim sportskim susretom i druženjem s predstavnicima prijateljskih klubova. 

Među utrkama su bile dvije memorijalne te četiri koje se boduju u Dunavskome kupu. U memorijalnoj utrci seniorskih skifova, posvećenoj Jerku Velatu, najbolji je bio Vukovarac Mato Brandt koji je u Vukovar osim zlatnog odličja ponio i prigodni pehar. Drugi je "za dlaku" bio József Matheisz iz Mohača, a treći Bálázs Molnár, također iz mohačkog veslačkog kluba. Iktusov mlađi junior Anton Lončarić uvjerljivo je pobijedio u utrci skifova za mlađe juniore, a uz zlatnu medalju pripao mu je pehar memorijalne utrke Petra Ivića. U utrci mlađih juniora u samcima drugo je mjesto osvojio Norbert Gagyi iz Mohača, a treći je bio Danijel Jakovac iz HVK Vukovar.

Iktus je bio i najbolji u utrkama Dunavskoga kupa osvojivši najviše medalja. U prvoj utrci četveraca na pariće kadeta prvi su bili veslači Danubiusa iz Novog Sada (Branislav Radosavljević, Đorđe Ivović, Marko Tepavčević i Milan Ibročić), srebro su osvojili Iktusovi Patrik Nađ, Luka Jović, Ivan Iža i Frano Škojo, a broncu Vukovarci Filip Vukić, Ivan Drobac, Matej Vukić i Bruno Sekulić. Kod kadetkinja je bio najbolji četverac iz Palića (Žofia B. Varga, Boglarka B. Varga, Žofia Šereš i Maja Milentijević), Iktusovke su bile srebrne (Luna Keretić, Dunja Kukić, Ines Markulak i Emilija Arvaj), a treće mjesto pripalo je Vukovarkama- Anamariji Žigić, Antoniji Kukuruz, Maji Kukuruz i Agati Vrančić. 

No, nakon srebrnih medalja za kadetkinje i kadete u četvercima Iktusovi četverci na pariće mlađih juniorki i mlađih juniora bili su uvjerljivo bolji od konkurencije. Iktusov četverac B juniorki bio je zlatni, a veslale su Marta Rakitić, Karla Ambruš, Petra Sanseović i Aria Cvitanović. Druge su bile veslačice Danubiusa- Dora Šereš, Tara Stajić, Milica Pankov i Milica Lekić, a treće je mjesto pripalo veslačicama Palića- Mili Milentijević, Ivi Zubelić, Milici Stamboliji i Ani Miković. Uvjerljvi su bili i Iktusovi mlađi juniori u četvercu na pariće te osvojili zlato u svojoj konkurenciji. Za Iktus su veslali Vedran Steiner, Leon Jug, Marko Iža i Patrik Lonačarić. Drugi je bio četverac Danubiusa - Stefan Saramandić, Nikola Lazov, Ivan Katić i Matej Nežić, a treća je bila druga posada Iktusa- Lovro Žada, Arijan Nagy, Leo Lovenjak i Alen Ajzeli. 

Donosimo i rezultate ostalih utrka: 

Dubl kadetkinja- 1. mjesto Palić (Mila Milentijević, Iva Zubelić), 2. mjesto Iktus (Luna Keretić, Dunja Kukić), 3. mjesto Palić 2 (Bolgarka B. Varga, Maja Milentijević).

Skif B kadetkinja- 1. mjesto Mohač 1 (Emese Dudas), 2. mjesto Mohač 2 (Réka Dudás), 3. mjesto Palić (Žofia B. Varga).

Dvojac bez kormilara A juniora: 1. mjesto Iktus 2 (Patrik Lončarić, Anton Lončarić), 2. mjesto Iktus 1 (Ivan Ante Grgić, Krešimir Forjan), 3. mjesto DE Maribor (Filip Polše, Jan Mužerlin).

Veterani: 1. mjesto 4- Iktus (Mario Staščik, Branko Pekić, Željko Betlehem, Silvio Ambruš), 2. mjesto 4x Mladost (Dražen Sudić, Boris Cetinić, Darko Piri, Marijan Košar).

Skif A juniora (veslane su dvije utrke):

- u prvoj utrci 1. mjesto Iktus (Dino Steiner), 2. mjesto Mohač (Előd Litter) i 3. mjesto Iktus (Marijan Lovković)

- u drugoj utrci 1. mjesto Maribor (Miha Cafuta), 2. mjesto Iktus (Vedran Steiner) i 3. mjesto Mohač (Adam Litter).

Dvojac na pariće B juniora i 4+ JMB: 1. mjesto Iktus (Marko Iža, Leon Jug), 2. mjesto Danubius (Nikola Lazov, Ivan Katić) i 3. mjesto Iktus 4+ (Bruno Drkulec, Bruno Bašić, Lovro Rado, Marsel Gemeri, korm. Marin Kovač).

Veterani i veteranke 2x i 2-: 1. mjesto Iktus 2x (Željko Betlehem, Silvio Ambruš), 2. mjesto Iktus 2- (Branimir Pekić, Mario Staščik), 3. mjesto Mladost/Iktus 2x (Dražen Sudić, Branko Jovanovac). Veslale su Iktusove veteranske u dublu - Ana Sanseović i Mirela Iža. 

Dvojac na pariće A juniora: 1. mjesto DE Maribor (Luka Čas, Miha Cafuta), 2. mjesto Palić (Milutin Bilbija, Viktor Bajari).

Skif B juniorki: 1. mjesto Iktus (Aria Cvitanović), 2. mjesto Palić (Ana Miković), 3. mjesto Mohač (Alexandra Czine).

Dubl A juniorki: 1. mjesto Iktus (Karla Ambruš, Petra Sanseović), 2. mjesto Danubius (Tara Stajić, Milica Pankov), 3. mjesto Vukovar (Marijana Bataković, Katarina Bataković).

Dubl kadeta: 1. mjesto Iktus (Patrik Nađ, Luka Jović), 2. mjesto Iktus (Vedran Šajinović, Ivan Iža), 3. mjesto Palić (Roland Bajari, Patrik Koso).

Skif B kadeta: 1. mjesto Danubius (Milan Ibročić), 2. mjesto Iktus (David Jug), 3. mjesto Vukovar (Lovro Benaković).  

Na regati nije nastupila najbolja Iktusova juniorka Teuta Lea Stojaković koja se u Zagrebu priprema za nastup na državnome prvenstvu, a nedavno je preselila u metropolu te nastavila školovanje kao maturantica u Sportskoj gimnaziji. Sljedeće godine Teuta Lea prelazi u seniorsku konkurenciju i njezina je trenutačna odluka da želi nastaviti veslati za klub u kojem je započela uspješnu karijeru, a to je Iktus, no svakako su pred njom i brojni nastupi na najvažnijim europskim i svjetskim natjecanjima u sklopu hrvatske veslačke reprezentacije. 

Osječani i Vukovarci pripremali su se na Miholjskoj regati za nastup na Hrvatskom veslačkom prvenstvu koje se održava sljedećeg vikenda (7. - 9. listopada) u Zagrebu, a za dva tjedna Iktusovci će i na posljednju ovogodišnju utrku Dunavskoga kupa koji se održava u sklopu daljinske regate u Novom Sadu.

Uz brojne roditelje koji su i ove godine pripremili kolače i kiflice te pekli kobasice i pljeskavice i prodavali piće i ove su godine u organizaciji Miholjske regate sudjelovali brojni sponzori i donatori, prije svega Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, OTP banka, Belje, Vodovod Osijek, Zuber d.o.o. Višnjevac, Iločki podrumi, Jamnica i drugi.  

Više fotografija potražite na Facebook stranici VK Iktus

Izvor: www.iktus.hr

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.