Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječani uspješni na natjecanju na veslačkim ergometrima

18.02.2020.

10:13

Autor: Radio Osijek

Matej Metković, Martin Sinković, David Šain, Luka Baričević, foto VK Jadran Rijeka

Matej Metković, Martin Sinković, David Šain, Luka Baričević, foto VK Jadran Rijeka

Foto: - / -

Veslački klub “Jadran” – Rijeka u suradnji s Hrvatskim veslačkim savezom i ove je godine organizirao Croatia Open Indoor – Rijeka 2020. Članovi osječkog Iktusa osvojili su dva srebra i dvije bronce uz najbolje hrvatske mlađe seniore i juniorku.

Otvoreno prvenstvo Hrvatske u ergometrima je jedno od tri veslačka natjecanja u Republici Hrvatskoj koje je uvršteno i u kalendar svjetske veslačke federacije FISA-e činjenica koja daje potvrdu visoke tehničke i natjecateljske razine natjecanja. Ove godine na Zamet je stigao rekordan broj od 580 veslača iz Italije, Francuske, Mađarske, BiH, i Hrvatske.
Prvo mjesto u kraljevskoj utrci na 2000 metara odnio je Martin Sinković (5:48.8) koji ujedno i drži rekord natjecanja iz 2015 (5:45.5). Stariji brat Valent ovoga je puta zbog ozljede ruke morao preskočiti Rijeku. Drugi je među seniorima bio Matej Metković s vremenom 5:59.1, treći je bio Osječanin David Šain s vremenom 6:03.0, a četvrti Luka Baričević s vremenom 6:04.6.
U natjecanju mlađih seniora pobijedio je Slovenac Nik Krebs s vremenom 5:54.3 dok su među hrvatskim predstavnicima dominirali Iktusovi Patrik I Anton Lončarić. Patrik Lončarić ostvario je vrijeme 6:01.6, dok je Anton bio treći s vremenom 6:02.8. Drugi Slovenac Jaka Čas bio je četvrti s vremenom 6:05.2, a Boris Cesarec iz Trešnjevke peti sa 6:09.8. Iktusov Ivan-Ante Grgić osvojio je 8. mjesto s vremenom 6:11.2. Laki mlađi senior Marin Kovač iz Iktusa osvojio je četvrto mjesto s vremenom 6:47.6
Odlična je bila i Luna Keretić među juniorkama. Osvojila je drugo mjesto s vremenom 7:27.4, no najbolja je među hrvatskim juniorkama jer je od nje bila brža samo Pia Grušovnjak iz Slovenije (7:24.6). Trenerica Jasminka Kraljević-Čolić u Rijeku je povela i nekoliko mlađih veslača među kojima je najbolji bio mlađi junior Karlo Paunović s osvojenim 15. mjestom.

Uz Iktusovce u Rijeku su otputovali i veslači i veslačice HVK Baranja iz Draža uz trenera Tomislava Oršolića. Iris Molnar osvojila je 3. mjesto u kategoriji kadeti B, Hrvoje Balatinac i Dora Balić osvojili 4. mjesto u svojim kategorijama kadeti B i kadeti A, a Tena Grgić osvojila je 15. mjesto u kategoriji mlađih juniorki.

Braća Lončarić u Rijeku su doputovala s trenericom Jasminkom Kraljević-Čolić nakon uspješnih priprema na vodi u okolici Šibenika gdje su bili s braćom Sinković, veslačima zagrebačke Mladosti i njihovim trenerom Nikolom Bralićem. Uskoro na vodene pripreme kreću i drugi osječki kandidati za ulazak u hrvatske reprezentativne posade.  

Tekst VK Iktus, fotografije: VK Jadran Rijeka i Tomislav Oršolić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.