Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječanka M. Lozančić na Olimpijskim igrama mladih 2018.

29.12.2017.

14:10

Autor: Radio Osijek/HOO/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Trenerica Mačevalačkog kluba Dmitar Zvonimir Osijek Marija Lozančić, prema izboru Međunarodnog olimpijskog odbora, na Olimpijskim igrama mladih sljedeće godine, bit će jedna od 76 "mladih kreatora promjena" iz cijeloga svijeta. .

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) objavio je popis 76 odabranika iz cijelog svijeta, u dobi do 30 godina, koji će kroz Program Young Change-Makers (Program mladih kreatora promjena) boraviti na Olimpijskim igrama mladih (OIM) u Buenos Airesu od 6. do 18. listopada 2018. godine.
Na popisu mladih kreatora promjena, donedavno zvanim mladim ambasadorima, aktivni su sportaši i sportašice, uključujući i 13 olimpijaca (od kojih su se neki natjecali na Igrama mladih) te 10 sportskih trenera, studenata i mladih profesionalaca, koji su ostali vezani za OIM. Među odabranima je i jedna Hrvatica - 21-godišnja Marija Lozančić iz Osijeka, članica mačevalačkog kluba Dmitar Zvonimir koju su nominirali klub i matični Savez, uz posredovanje Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO). Trenerica mačevanja, koja odnedavno vježba tridesetak mladih sportaša u ovom olimpijskom sportu, ima već iza sebe rezultat uspješnog rada - kadetsku hrvatsku reprezentativku u disciplini mač. Uz to, ponajviše uslijed njezina angažmana osječki je klub u prošloj sezoni osvojio čak 51 medalju. Marija je studentica treće godine Odjela za kulturologiju, smjer Medijska kultura na Filozofskom fakultetu u Osijeku i još uvijek je aktivna natjecateljica u mačevanju. 
Uz promicanje olimpijskih vrijednosti u svojim zemljama, njezina je uloga (kao i drugih Young Change-Makera) usmjerena na pomaganje sportašima vlastitih nacionalnih reprezentacija, ali i korištenje iskustava s OIM-a za promicanje olimpijskih vrijednosti u vlastitoj sredini. Ovo je peti ciklus Programa Young Change-Makers, nakon odličnog uspjeha u prethodnim provedbama na dvama ljetnim i dvama zimskim izdanjima Olimpijskih igara mladih. 
"Povjerenje HOO-u da imenuje svog predstavnika za mladog ambasadora (Young Ambassador), kasnije preimenovanog u YCM, ukazano je već četvrti puta za redom – za 1. zimske OIM u Innsbrucku 2012., kada je mlada veleposlanica bila bivša skijašica Ana Jelušić, 2014. na 2. ljetnim OIM u Nanjingu ta je uloga dodijeljena bivšoj atletičarki Danijeli Grgić, te na 2. zimskim OIM 2016. u Lillehammeru to je bila bivša skijašica Tamara Zubčić", kaže predsjednik kluba Branko Lozančić. "Nominacija Marije Lozančić, a zatim i zeleno svjetlo MOO-a, još je jedna potvrda njezinih vrijednosti kako za nju osobno, naš klub, tako i za grad Osijek", dodaje Lozančić.
OIM prvi su put održane 2010 godine u Singapuru. Od ostalih sportskih natjecanja mladih razlikuju se po tome što nude i jedinstveni kulturni i obrazovni program posvećen olimpizmu, društvenoj odgovornosti, razvoju vještina te zdravom načinu života. Kroz niz interaktivnih radionica sportaši uče o vrijednostima olimpizma, otkrivaju druge kulture te razvijaju potrebne vještine kako bi postali veleposlanici svoga sporta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.