Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki Iktus drugi u Dunavskom kupu

18.10.2015.

11:58

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Održana je posljednja ovogodišnja veslačka regata na kojoj su sudjelovali veslači Iktusa. Na Daljinskoj regati 2015. u Novom Sadu, kojoj je domaćin VK Danubius 1885. nastupila su četiri Iktusova četverca.

Riječ je o daljinskoj regati na kojoj je utrkama na 4.000 metara natječu svi jači veslački klubovi Srbije i to najmađe kategorije tih klubova- kadeti i mlađi juniori (u Srbiji su to kategorije pionira i kadeta). Voženo je sedam disciplina osmeraca i četveraca, a među njima i četiri utrke čiji su se rezultati bodovali u ovogodišnjem Dunavskom kupu. Od šest klubova koji sudjeluju u Dunavskome kupu nastupila su samo tri- Iktus, Palić i Danubius 1885. dok se nisu prijavili veslači iz Vukovara, Baje i Mohača. Kada su u pitanju utrke Dunavskoga kupa VK Iktus poslao je sve četiri posade četveraca na pariće- mlađe juniore, mlađe juniorke, starije kadete i starije kadetkinje. Pehare Dunavskoga kupa ekipe iz Osijeka i Novoga Sada ravnomjerno su podijelili- obje muške posade Iktusa bile su bolje od posada Danubiusa, dok je obrnuto bilo u slučaju ženskih četveraca jer su dominirale Novosađanke. Slično se događalo i tijekom preostale tri regate Dunavskoga kupa, koje su održane u Vukovaru, na Paliću i u Osijeku, uz nekoliko Iktusovih sitnih podbačaja, no kada se zbroje svi bodovi pobjednik ovogodišnjeg Dunavskog kupa bit će novosadski Danubius 1885. tako da će prijelazni pehar iz Osijeka završiti ove godine u Novom Sadu. 

Patrik Lončarić, Anton Lončarić, Leon Jug i Marijan Lovković

Četverac osječkih B juniora predstavljali su na svim utrkama Patrik Lončarić, Anton Lončarić, Leon Jug i Marijan Lovković, a pobijedili su na svim natjecanjima Dunavskoga kupa (u Vukovaru su bili i ukupni pobjednici) dok su u konačnim poretcima bili na drugom mjestu jer su ih u Novom Sadu i na Paliću "dobili" veslači beogradskog Partizana, a u Osijeku veslači VK DE Maribor. Kadeti Iktusa su bili (u Novom Sadu) Vedran Steiner, Dominik Halilović, Marko Šperac i Domagoj Junaković. Na daljinskoj rregati bili su 5., no suparnici iz Danubiusa bili su mjesto ispod toga tako da je pehar Dunavskoga kupa pripao Osječanima. Kadeti su pobijelili i u Osijeku, no na regati u Mohaču imali su problem s čamcem tako da nisu uspjeli osvojiti ni medalju ni bodove u Dunavskom kupu. U četvercu mlađih juniorki bile su Ozana Prisuda, Aria Cvitanović, Petra Sanseović i Lucija Rakitić. Djevojke su bile ukupno treće (iza Partizana i Danubiusa), što znači da su i na ovoj utrci kao i na tri prethodne za Dunavski kup osvojile drugo mjesto. Isto se dogodilo i kadetkinjama- Karli Ambruš, Marti Rakitić, Dunji Kukić i Ines Markulak koje su u Novom Sadu bile treće (prve su bile kadetkinje Danubiusa, a druge Partizana) tako da je i njima pripalo drugo mjesto Dunavskoga kupa (kao i na svim prethodnim regatama). 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.