Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki seniorski duo Seligman – Benović otputovao za Cottbus

21.11.2018.

15:52

Autor: Davor Lončarić

foto: Marko Banić (GD Osijek Žito)

foto: Marko Banić (GD Osijek Žito)

Foto: - / -

43. izdanje Turnier der Meister u Cottbusu od 22. do 25. studenog okupit će ponajbolje gimnastičare i gimnastičarke iz cijele Europe i svijeta koji će upravo na ovom turniru pokušati uzeti prve bodove koji im potencijalno mogu osigurati nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

Svjetski kup u Cottbusu je moj zadnje natjecanje u 2018. Ove godine je drugačije jer je to prvi od osam turnira koji predstoje za kvalifikacije na Olimpijske igre. Iznimno sam zadovoljan 2018. godinom, najboljom u mojoj karijeri. Želio bih se u Cottbusu plasirati u finale, pokušati se domoći medalje i na najljepši način zaokružiti priču ove godine. Dat ću sve od sebe i nadam se odličnom rezultatu“, prije polaska u Njemačku rekao je Robert Seligman.

O novom sustavu natjecanja koji specijaliste po spravama na Olimpijske igre u Tokiju potencijalno dovodi i nastup na kvalifikacijskim turnirima Svjetskog kupa tj. ukupna pobjeda na kraju dvogodišnjeg ciklusa, od kojih je prvi upravo ovaj u Cottbusu, Seligman ima podijeljeno mišljenje.

Sigurno da je to dobar korak jer se „otvorilo“ nešto novo, ali to neće posebno olakšati nama specijalistima jer na Igre u Tokijo ide samo jedan po spravi – 6 pobjednika Svjetske rang ljestvice. To lijepo izgleda na papiru, ali realnost je malo drukčija. Tako da - neće biti nimalo lakše. Meni je to back-up za ono što ja najviše ciljam, a to je Svjetsko prvenstvo iduće godine u Stuttgartu gdje samim plasmanom u finale bih osigurao nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju“.

Sa Seligmanom, uz trenera Borisa Čulina, u Njemačku putuje i mladi Aurel Benović, od ove godine još jedan vrlo uspješan senior Gimnastičkog društva Osijek – Žito. Raniji prekid juniorske karijere za Benovića nije predstavljao nikakav problem – odličnim nastupima u prvom dijelu sezone pokazao je da se na njega u budućnosti može ozbiljno računati.

Jako sam zadovoljan sa rezultatima iz Dohe i iz Osijeka. U Dohi sam ostvario 11. mjesto, za dlaku mi je izmaklo finale, kao i u Osijeku. U Cottbusu se nadam da ću uz malo sportske sreće uspjeti doći do finala i pokušat ću odraditi svoju vježbu od početka do kraja bez prevelikih grešaka“, iskren je Aurel.

Natjecanje u Cottbusu bit će za Benovića još jedan veliki ispit trenutne forme, a on sam se nada dobrom rezultatu.

U Cottbusu će konkurencija biti izrazito jaka jer će doći manje-više svi natjecatelji iz Dohe, najbolji parteraši svijeta i neće biti ni malo lako boriti se s njima. Ja ću dati sve od sebe pa ćemo vidjeti. Nadam da ću uspjet odraditi vježbu bez prevelikih grešaka i ući u finale, to mi je prvi cilj“.

Robertu i Aurelu u Njemačkoj potpora će biti i njihovi kolege iz reprezentacije, redom vrhunski vježbači koji ozbiljno pretendiraju na mjesta u finalima i potencijalno osvajanje odličja - Filip Ude, Tin Srbić i Anton Kovačević. Kvalifikacije natjecanja na rasporedu su četvrtak i petak (22. i 23.11.), a finala su na rasporedu za vikend (24. i 25.11.).

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.