Hrvatski radio

Radio Osijek

Patrik i Anton Lončarić u polufinalu Svjetskog juniorskog prvenstva

11.08.2018.

01:25

Autor: Radio Osijek/KI

foto: D.Lončarić/HRT

foto: D.Lončarić/HRT

Foto: - / -

U češkim Račicama održava se Svjetsko veslačko prvenstvo za juniore na kojem sudjeluju predstavnici više od 70 zemalja. Hrvatsku predstavlja 18 veslačica i veslača, a tu su i Osječani- Aria Cvitanović, Patrik Lončarić i Anton Lončarić. Danas (subota) se veslaju polufinala.

Nakon kvalifikacijskih utrka, koje su veslane u četvrtak, pet se hrvatskih posada moralo dodatno boriti za ulazak u polufinale jer su izravni plasman u polufinale ostvarile samo pobjedničke posade iz kvalifikacija. Nakon repasaža (dodatnih kvalfikacija) u polufinalne utrke ušla su tri hrvatska četverca te dvojac braće Lončarić. Aria Cvitanović i Iazabela Krakić nisu uspjele u dvojcu na pariće ući u polufinale A/B jer su u repasažu bile posljednje tako da će nastaviti borbu za C finale.

U vrh svjetskog juniorskog veslanja (polufinale) plasirao se naš četverac s kormilarom (Kristijan Papak, Matija Turčić, Mislav Domlija, Jerko Radovčić i korm. Denis Capan), četverac na pariće (Goran Mahmutović, Ivan Šarić, Jakov Bijelić i Fabio Ipsa) te četverac bez kormilara (Karlo Borković, Nino Perišić, Luka Markulinčić i Mateo Stojšić). Frane Gabre nastup na svjetskom prvenstvu završit će veslanjem u E finalu (subota, 11. kolovoza). 

Osim sjajnih hrvatskih četveraca posebno se pozorno prati nastup najvećih hrvatskih aduta u Račicama- Patrika i Antona Lončarića iz osječkoga Iktusa koji veslaju u svojoj disciplini- dvojcu bez kormilara. Razlog je vrlo jednostavan, braća Lončarić u Češkoj brane naslov svjetskih juniorskih prvaka iz 2017. godine koji su dodatno potvrdili i osvajanjem naslova europskih prvaka u svibnju ove godine. Iako se očekivalo kako će lako proći kvalifikacijsku utrku dogodio im se manji problem na startu tako da su poslovično snažni i odlični Nijemci i Rumunji dominirali u utrci u kojoj se samo njemačka posada izravno plasirala u polufinale, a svi ostali su u petak morali u novu borbu za plasman kroz repasaž. U repasažu su Lončarići ipak pokazali što znaju tako da su s lakoćom osvojili prvo mjesto ostavivši iza sebe Srbiju, Moldaviju i Meksiko i nastupit će u subotu u polufinalu. Tamo ih u 11,25 ponovo čekaju najveći konkurenti- Njemačka i Rumunjska te Bjelorusija, Nizozemska i Velika Britanija. U drugoj polufinalnoj skupini slabija je konkurencija (Srbija, Litva, Italija, Argentina, Južnoafrička Republika i Turska), a veseli činjenica da u veliko A finale (koje se vesla u nedjelju, 12. kolovoza) iz svake polufinalne skupine ulaze tri prvoplasirane posade dok će se ostali boriti za poredak od 7. do 12. mjesta. 

Polufinalne utrke Svjetskog juniorskog prvenstva u češkim Račicama veslaju se u subotu, 11. kolovoza i to u 10,57 (četverac s kormilarom), u 11,25 (braća Lončarić), u 11,53 (četverac bez kormilara) te u 12,29 (četverac na pariće). Aria Cvitanović i Izabela Krakić nastupaju u 9,54 u polufinalu C/D, a Frane Gabre u E finalu u 15,48.  

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.