Hrvatski radio

Radio Osijek

Prvi ultramaraton Osijek - Apatin

12.12.2015.

00:24

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas se trči prvi međunarodni prekogranični ultramaraton Osijek - Apatin, za koji se prijavilo više od 130 sudionika. Start je u 9,30 kod Zračne luke Osijek. Sudjeluje i osječki liječnik Dragan Maloševac koji je pokrenuo zanimljivu humanitarnu akciju "Kuna jedna, kilometra vrijedna".

Prvi ultramaraton Osijek-Apatin organiziraju udruga "Zdravo trčanje" iz Osijeka i Atletski klub Apatin. Trčat će se maksimalno 6,5 sati od Zračne luke Osijek do Banje Junaković u Apatinu i staza je duga 52 kilometra. Predsjednik udruge "Zdravo trčanje" Elvir Rakipović izjavio je kako je uspostavljena odlična suradnja s trkačima iz Srbije, a žele ju proširiti i na susjednu Mađarsku.

Utrka će biti posebna i zbog jednog osječkog liječnika, Dragana Maloševca, koji je nakon nekoliko "odrađenih" polumaratona i maratona odlučio prvi put trčati ultramaraton. Maloševac je rođeni Zagrepčanin, zaposlen kao liječnik u hitnoj medicinskoj pomoći u Osijeku, a kolege s posla uvjeravale su ga kako neće izdržati ovu subotnju utrku. On im je, dakako, odgovorio da će uspjeti u tom pothvatu, a potom i došao na zanimljivu ideju. Odlučio je "naplatiti" kolegama svaki svoj pretrčani kilometar jednom kunom i nazvao je akciju "Kuna jedna, kilometra vrijedna". Prikupljeni novac odlučio je darovati jednoj mladoj Osječanki koja je tek postala punoljetna, a već je majka. Kao nezaposlenu samohranu majku tu je mladu ženu nedavno zadesila još jedna životna tragedija- iznenada joj je umrla i majka. 

Dragan Maloševac pozvao je nakon kolega s posla i prijatelje na Facebooku da uplate jednu kunu za svaki njegov pretrčani kilometar u subotu. Kako je jutros izjavio za HRT, do sada su mu se javile dvije tvrtke te više od 80 prijatelja i njegov kilometar danas vrijedi 115 kuna. Priča se nastavlja do petka tako da su pozvani svi koji žele sudjelovati u ovoj humanitarnoj akciji da se jave Draganu preko društvenih mreža. "Potpora prijatelja i ova humanitarna akcija daju mi poseban poticaj da uspješno završim svoj prvi ultramaraton", izjavio je Dragan Maloševac.

Na svom je Facebook profilu napisao: "Istrčim li cijeli ultramaraton za samo pedeset i dvije kune osjetit ćete veliko zadovoljstvo jer ste tim malim prilogom natjerali i motivirali mene budalu da trčim od Osijeka do Apatina! Ne mogu pomoći svima, ali mogu pomoći nekima..... Kupio sam si i nove slušalice! Još mi preostaje složiti i snimiti nekih pet i pol sati dobre glazbe."

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.