Hrvatski radio

Radio Osijek

Seligman, Ude i Marković izborili finala

28.04.2016.

21:06

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi dan kvalifikacija gimnastičkog Grand prix Osijek Žito Challenge cupa u Osijeku prošao je vrlo uspješno za hrvatske gimnastičare. Nastupe u finalima izborili su Robert Seligman i Filip Ude na konju s hvataljkama, te Tomislav Marković na parteru.

Osječanin Robert Seligman osvojio je odlično drugo mjesto s ocjenom 14,950 iako se posljednjih tjedana mučio s ozljedom šake. Za finale očekuje, kako bi uz malo sreće, mogao i do prvoga mjesta. Drugi hrvatski gimnastičar na konju s hvataljkama, Filip Ude, nakon višeboja, koji je vježbao u kvalifikacijama za Olimpijske igre, brzo se morao "prebaciti" samo na konja s hvataljkama, a u kvalifikacijama je završio treći s ocjenom 14,900. Filip je za finale najavio kako će pokušati svoju najjaču vježbu koju sprema za Olimpijadu u Riju: "Pa što bude, bude..."

Na parteru su također nastupila dvojica hrvatskih gimnastičara. Tomislav Marković je, unatoč ozljedi "ahilove tetive" osvojio u jakoj konkurenciji peto mjesto s ocjenom 14,750, dok je drugi Osječanin na parteru, Andrej Korosteljev, s ocjenom 14,600 završio je na desetom mjestu koje ne vodi u finale. Nakon nastupa je bio nezadovoljan ocjenom i suđenje, no kako je napomenuo: "Gimnastika je sport koji ovisi o subjektivnoj procjeni sudaca koji su eto, presudili protiv mene."

Jedina hrvatska predstavnica Ema Kajić ostvarila je 9. mjesto na preskoku s ocjenom 12,900 čime je prva rezerva za finale. Iako je zadovoljna nastupom, ostaje žal za većom ocjenom jer su joj suci oduzeli cijeli bod zbog kašnjenja na zaletištu.

Finale na ovim spravama je u subotu, a u petak će u kvalifikacijama na preči nastupiti aktualni europski prvak Marijo Možnik i njegov klupski kolega Tin Srbić. Kod gimnastičarki Dora Kranželić nastupa na parteru i gredi, Karmen Koljanin na Gredi i Ana Poščić na parteru. Drugi kvalifikcijski dan počinje u 15 sati, a u sklopu programa od 18 sati će ispred dvorane Gradski vrt biti obilježen plesni program povodom Dana plesa. Od 20 sati u predvorju dvorane će se, po uzoru na Svjetske kupove u skijanju, održati javno izvlačenje redoslijeda nastupa u finalu po spravama. Brojeve će izvlačiti sami gimnastičari koji se plasiraju u finala i to u sklopu programa na kojemu će koncert održati skupina Vatra. Ulazak na kvalifikacija, kao i na sve popratne programe je slobodan, a dvodnevna ulaznica za finala je 30kn. Finalna natjecanja uživo će prenositi i Hrvatska televizija, a povremena javljanja moći ćete čuti i na Radio Osijeku, te na 2. programu Hrvatskoga radija.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.