Hrvatski radio

Radio Osijek

Seligmanu srebro, Markoviću ukupna pobjeda na parteru

19.09.2015.

23:10

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvog finalnog dana Svjetskog gimnastičkog kupa u Osijeku Hrvatska je imala troje predstavnika, a Robert Seligman je osvojio srebro na konju s hvataljkama. Iako nije nastupio u finalu natjecanja na parteru, Tomislav Marković je osvojio ukupnu pobjedu ovogodišnjeg Svjetskog kupa u toj disciplini.

Robert Seligman je kao i u kvalifikacijama, u finalu nastupio s vježbom koja ima startnu ocjenu 6.4, a za izvedbu je dobio 14,850. Kao i u kvalifikacijama, najbolji je u finalu bio aktualni prvak Europe Britanac  Louis Smith (15,550): "Nakon nastupa nisam bio zadovolja. Ne zbog osvojenog drugog mjesta nego zbog nastupa, no kako vrijeme prolazi sve sam zadovoljniji." - rekao je Seligman nakon dodjele medalja: "Ipak sam u dobroj formi, odlično radim na treninzima i željno iščekujem Svjetsko prvenstvo za mjesec dana u Glasgowu. Nadam se kako ću ondje biti bolji od Smitha i osvojiti medalju, te se tako plasirati na Olimpijske igre." - rekao je Seligman.

U finalu na konju s hvataljkama nastupio je i 21-ogodišnji Zagrepčanin Leonardo Kušan koji je s ocjenom 14,075 bio šesti: "Ovo je prvi put da sam u finalu na domaćem terenu i prvi put da sam vježbu odradio bez pada. Jest da je to bilo malo prljavije nego u kvalifikacijama, ali ostao sam na konju. Sada sam dobio želju za još većim radom i da za koju godinu pometem svu ovu konkurenciju koja je danas bila ispred mene." - rekao je mladi Kušan.

Odličan je nastup u subotu na preskoku imala i 17-godišnja Ana Đerek, koja je uz pad nakon drugoga skoka i ocjenu 13,475 došla do 7. mjesta: "Zadovoljna sam nastupom iako sam pala drugi skok. Prvi skok je bio novi ali je odlično ispao. Sutra slijedi još jedno finale na parteru. Iako me još muči prepona stisnut ću zube." - rekla je Đerek.

Iako nije nastupio u finalu, Tomislav Marković je dobio pehar kao ukupni pobjednik partera nakon svih etapa ovogodišnjih natjecanja Svjetskoga kupa. Ukupno prvo mjesto podijelio je sa Slovencem Žigom Šilcem koji je na današnjem natjecanju bio drugi. Da je kojim slučajem Šilac pobijedio, Marković bi ostao bez titule: "Drhtao sam na tribinama danas gledajući Slovenca Žigu Šilca koji me mogao prestići. Na kraju je bio drugi, pa smo podijelili to ukupno prvo mjesto. S obzirom na to ova je sezona za mene bila najbolja u karijeri. Oba cilja koja sam si zadao sam i ostvario: Ušao sam u finale Europskog prvenstva i osvojio sam Svjetski kup." - rekao je Marković.

Subotnje natjecanje u Gradskom vrtu pratilo je preko 2.000 gledatelja, a u publici se pojavila i osječka tenisačica Donna Vekić. U nedjelju, zadnjega dana natjecanja, od 16 sati u finalu preče nastupit će europski prvak Marijo Možnik, a u ženskoj konkurenciji Ana Đerek nastupa na parteru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.