Hrvatski radio

Radio Osijek

Sportaši mogu trenirati i u dvoranama

13.05.2020.

10:58

Autor: Davor Lončarić

Dubravko Ižaković, foto: D. Lončarić

Dubravko Ižaković, foto: D. Lončarić

Foto: - / -

Glavni tajnik Športske zajednice Osječko-baranjske županije Dubravko Ižaković pozvao je sve klubove, trenere i sportaše da se pridržavaju propisanih mjera i organiziraju treninge na način da nikome ne bude ugroženo zdravlje. Svi klubovi i fitness centri moraju prijaviti početak treninga.

Športska zajednica Osječko-baranjske županije koordinator u za sport Županijskog stožera civilne zaštite, pojasnio je njen glavni tajnik Dubravko Ižaković, a glavni je posao razrada i praćenje provedbe zaštitnih mjera u borbi protiv koronavirusa. "Sport dolazi na svoje, ljudi su bili prilično nestrpljivi - i treneri i sportaši i roditelji, kako bi krenuli s redovitim treninzima, a posebice rekreativci", rekao je Ižaković za Radio Osijek. U prvoj fazi popuštanja mjera omogućeno je treniranje vrhunskim sportašima prve i druge kategorije te klubove prvoligaša, u drugoj je fazi momogućen trening dijelu klubova na otvorenim terenima, a od danas mogu trenirati svi i u zatvorenim prostorima, osim na bazenima koji se otvaraju 18. svibnja. 

"Važno je da se poštuju sve mjere, moramo biti odgovorni kako ne bismo napravili bilo kakav krivi korak i prouzročili povratak zaštitnih mjera", ističe Dubravko Ižaković.  

U ovom je trenutku najvažnije da svi vlasnici sportskih klubova, fitness centara i svih dtugih objekata u kojima se provode sportske aktivnosti dostave Športskoj zajednici na jednostavnim obrascima (koje mogu pronaći  i u ovom članku) podatke o objektima, organizaciji treninga i broju sportaša, bez obzira o kojoj se sportskoj djelatnosti radi. To je važno radi kontrole i sprječavanja problema koji mogu nastati za sport u cjelini ako se ponovo pojave problemi s koronavirusom. Posebno je istaknuo da se moraju javiti fitness klubovi, teretane, aerobic centri i rekreativne skupine koje nisu u sustavu praćenja poput sportskih klubova. 

Za razliku od rekreativnih grupa i klubova, broj registriranih sportaša i klubova je poznat- na području Osječko-baranjske županije djeluje 700 sportskih klubova s oko 30 tisuća sportaša. Svi su okupljeni u osam zajednica športskih klubova u gradovima i županiji, odnosno u 15 strukovnih saveza.

Osim prvoligaškog nogometa druga su natjecanja otkazana ili odgođena za kraj ljeta ili početak jeseni tako da u ovom trenutku nema razloga za intenzivne treninge tako da će se i treneri i sportaši moći postupno prilagođavati novim uvjetima za treniranje. 

Poslušajte i razgovor u Jutarnjem programu Radio Osijeka s glavnim tajnikom Športske zajednice Osječko-baranjske županije Dubravkom Ižakovićem. 

---------------------

Popuštanjem mjera zaštite od koronavirusa Nacionalni je stožer civilne zaštite odlučio kako su od danas, 13. svibnja, dopuštene gotovo sve sportske aktivnosti na otvorenom prostoru, ali i u sportskim objektima uz poštovanje uobičajenih preporuka o tjelesnoj udaljenosti i dezinfekciji.

Temeljem novih odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u smislu većeg ublažavanja mjera za područje sporta i otvaranja sportsko rekreativnih terena (otvorenih i zatvorenih) Sportska zajednica Osječko-baranjske Zupanije, kao koordinalor za pokretanje sportskih aktivnosti na području Osječko-baranjske županije ispred Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, dostavila je informacije i upute kojih se trebaju pridržavati svi klubovi i udruge. 

Među najvažnijim je uputama ona da se svaka aktivnost i pokretanje bilo kojeg oblika treninga mora prijaviti na posebnim obrascima Športskoj zajednici Osječko-baranjske županije. Klubovi se moraju preko svojih gradova/općina ili lokalnih sportskih zajednica. 

Športska zajednica Osječko-baranjske županije podsjeća kako je od 11. svibnja omogućeno korištenje otvorenih sportskih objekta te mogućnost održavanja treninga za sve sportašice i sportaše. Od 13. svibnja omogućuje se korištenje ZATVORENIH sportskih objekta te fitness i aerobic centra, teretana i rekreacijskih centra, a od 18. svibnja predviđena je mogućnost otvaranja bazena. 


Za otvaranje objekata, početak rada klubova i treniranja sportaša i sportašica te početak rada fitness i aerobic centara, teretana i drugih rekreacijskih centara je neophodna prijava i evidencija, kako bi Stožer civilne zaštite imao podatke koji su objekti otvoreni, koji su klubovi i rekreacijski centri (aerobic, fitness, teretane i sl.) počeli s radom, a sa svrhom nadgledanja i praćenja provođenja mjera te epidemioloških zahtjeva, te kako bi u slučaju pogoršanja epidemiološkog stanja Stožer za civilnu zaititu Osječko-baranjske županije imao lakšu i bršu komunikaciju prema sportu i rekreaciji u cjelini.


Športska zajednica Osječko-baranjske županije zamolila je općine i zajednice sportskih udruga gradova da u suradnji sa svojim gradovima objedine područje te dostave tražene podatke, bez obzira na to jesu li klubovi, objekti, rekreacijski centri, gradsko, općinsko, privatno ili bilo kakvo drugo vlasništvo ili djeluju van sportskog sustava.

Vlasnici/upravitelji sportskih objekata obvezni su izraditi raspored, plan, prioritete te evidenciju korisnika objekta te ih pohraniti u svoju arhivu, kako bi ih u slučaju traženja Stožera civilne zaštite stavili na raspolaganje.
Elementi evidencije su podaci o treneru, instruktoru, voditelju, sportašu, korisniku, asistentu i ostalim uključenim osobama, a mora sadržavati -ime i prezime, telefon, vrijeme dolaska, vrijeme odlaska. 

Objekti, klubovi, fitness i aerobic centri, teretana i ostali rekreacijski centri obrasce mogu dostaviti Športskoj zajednici OBŽ poštom (Športska zajednica OBZ, Reisnerova 46a, Osijek), mailom (sport.obz95@gmail.com) ili telefaksom (031215760). 

------------------------------------

PREPORUKE ZA TRENIGE U ZATVORENOM PROSTORU

PREPORUKE ZA TRENINGE/NATJECANJA NA OTVORENOM

 


Dubravko Ižaković u Jutarnjem programu Tanje Bosanac

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.