Hrvatski radio

Radio Osijek

Srebrni Lončarići večeras stigli u Osijek

08.09.2019.

17:30

Autor: Radio Osijek

trenerica Jasminka Kraljević Čolić i Anton i Patrik Lončarić, foto: HRT/M.Milas

trenerica Jasminka Kraljević Čolić i Anton i Patrik Lončarić, foto: HRT/M.Milas

Foto: - / -

Viceprvaci Europe Anton i Patrik Lončarić večeras su doputovali u Osijek. Uz još jednog Iktusovca,Ivana-Antu Grgića te Fabija Ipsu (VK Istra Pula) osvojili su srebrnu medalju na Europskom prvenstvu za mlađe seniore u četvercu bez kormilara u grčkoj Ioannini.

Patrik Lončarić:"Ovo je još jedan dobar uspjeh u godini mlađih seniora. Imamo i jednu brončanu medalju mlađih seniora iz 2017. Pomaknuli smo se za jedno mjesto - ista posada, lijepo natjecanje, korisno iskustvo, nova staza i Grčka napokon. Bilo je jako ugodno. I Ivan i Fabio dali su kao i mi sve od sebe, tako da je bilo prekrasno veslati tu trku". A na pitanje kakvi su bili protivnici Anton Lončarić odgovara: "Čujte bilo je deset zemalja, najteži su protivnici bili Rumunji koji su i završili na prvom mjestu. Ipak su oni uvježbana posada i bili su 2. na Svejtskom prvenstvu za prave seniore, oni već imaju olimpijsku normu i na njima je da nastave dalje u tom ritmu. Gledat ćemo ih na Olimpijadi, a možda ćemo se i natjecati protiv njih. To je pitanje još uvijek otvoreno. Sretni smo što smo uspjeli ugrabiti srebro na većim natjecanjima".

Iktusova trenerica Jasminka Kraljević Čolić zahvalila je Lončarićima na njihovoj predanosti, ustrajnosti i posvećenosti veslanju. "Vrijedni su, maturirali su, upisali su fakultet i sad će biti malo rasterećeniji s terminima. Nadamo se da ćemo nastaviti i dalje kvalitetno raditi. Bili smo dosta dugo na pripremama, usklađivali smo se  i mogu reći da je to jedan vrhunski rad. Kontinuirano se i planski radi od jutra do večeri i potrudit ćemo se i nastaviti tako kako bismo zadržali dobre rezultate. Ne volim uspoređivati ni Sinkoviće s Lončarićima, no sigurna sam da će osječko veslanje iznjedriti  i neke nove vrhunske sportaše. Ima vrijednih i kvalitetnih klinaca, koji ne odustaju lako".

Hrvatsko veslanje ima dva velika razloga za slavlje – na Europskom prvenstvu u Ioannini osvojene su dvije srebrne medalje. Osim muškog četverca bez kormilara slavio je i ženski četverac – Izabela Krakić, Ivana Jurković, Josipa Jurković i Bruna Milinović. Riječ je o poznatom četvercu koji je 2017. godine osvojio europsko i svjetsko juniorsko zlato, zajedno s braćom Lončarić koji su tada osvojili svjetsko juniorsko zlato u dvojcu bez kormilara.
Uspjeh muškog U23 četverca bez kormilara je i veći ako znamo da su u finalu EP u Grčkoj izgubili od starije i iskusnije rumunjske posade koja je osvojila srebro na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Linzu i koja će predstavljati Rumunjsku na Olimpijskim igrama u Tokiju (Tiganescu, Semciuc, Berariu, Pascari). Nakon solidnoga starta hrvatska je posada na prvih 500 metara zauzela treću poziciju, iza Švicarske, no od polovice staze pratili su nedostižne Rumunje s druge pozicije te na kraju osvojili srebro. Švicarci su bili treći, a za njima posade Švedske, Njemačke i Litve. Iako je zaostatak za Rumunjima bio sedam sekundi valja spomenuti i brzinu hrvatskog četverca – 6:05,93.
Podsjećamo kako je posada Lončarić-Lončarić-Grgić-Ipsa sastavljena tek nekoliko tjedana prije Svjetskog prvenstva za mlađe seniore održanog prije mjesec dana u Sarasoti (Florida) na kojem su zauzeli 10. mjesto.
Pod vodstvom Iktusove trenerice Jasminke Kraljević-Čolić uspjeli su se dignuti nakon tog rezultata te još jednim pripremama u Zagrebu dotjerati veslanje do pristojne kvalitete i brzine, a na štrokersko mjesto zasjeo je Anton Lončarić. Tijekom priprema bilo je problema i s ozljedama, no na kraju je ostvaren hvalevrijedan rezultat.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.