Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski kup u streljaštvu za osobe s invaliditetom u Osijeku

01.07.2015.

15:56

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je najstarije sportsko društvo u Hrvatskoj "Građansko streljačko društvo Osijek 1784." organiziralo dva Europska prvenstva i Ligu mladih Europe, od 7. do 15. srpnja organizirat će i Svjetski kup u streljaštvu za osobe s invaliditetom

U 14 disciplina natjecat će se 240 strijelaca iz 48 zemalja svijeta, a kroz ovo će natjecanje pokušati izboriti i nastup na Paraolimpijskim igrama sljedeće godine - istaknuo je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić: „Ovo je najveće sportsko natjecanje u streljaštvo koje će se održati u svijetu ove godine i ovo je prvi puta da se ovako nešto organizira u Hrvatskoj. Natjecanje je značajno jer će se na njemu ostvariti izravne kvote za odlazak na paraolimpijske igre u Riju. Ondje će se kvalificirati najboljih 150 strijelaca na svijetu, a samo njih 36 će ostvariti izravnu kvotu. Svi će oni biti idućih dana u Osijeku i samo to dovoljno govori o veličini Svjetskog kupa.“ – rekao je Kovačić.

Natjecanje će se održavati na streljani "Pampasu" i dvorani Gradski vrt, a kako je napomenuo direktor organizacije Svjetskog kupa Zoran Ćelić, organizacija je iznimno zahtjevna, jer od 240 natjecatelja njih 150 je u invalidskim kolicima: „Uz 240 natjecatelja tu će biti gotovo isto toliko asistenata koji će im pomagati, što kroz njihov uobičajeni život, što na samom natjecanju. Program je izuzetno naporan, a morali smo, osim o prilagodbi uvjeta na natjecanjima, razmišljati i o njihovu smještaju.“ – rekao je Ćelić.

Među natjecateljima će biti i 13 predstavnika Hrvatske, a ukupno će imati 32 nastupa. Od 7. do 9. srpnja na rasporedu su kvalifikacije, a od 10. do 14. slijedi 12 finalnih natjecanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.