Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetsko prvenstvo u BMX-u stiže u Osijek?

03.11.2015.

11:47

Autor: Radio Osijek/TM/Hrvoje Šimunović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon vrlo uspješnog 16. izdanja Pannonian Challengea organizatori najavljuju mogućnost da 2016. u sklopu tog festivala ekstremnih sportova bude organizirano i Svjetsko prvenstvo u BMX-u. Panonnian je proglašen top manifestacijom u Hrvatskoj i prvi put dobiva novčanu potporu države.

Hrvatska bi mogla ugostiti vodeći biciklistički događaj u svijetu, koji bi, prema procjenama, moglo gledati deset milijuna ljudi. Pannonian Challenge bi se produžio za četiri dana, a to bi utjecalo i na broj turista te noćenja u gradu Osijeku. Već ovogodišnji Pannonian Challenge pokazao je koliko je važan za Osijek, Slavoniju i Baranju, Hrvatsku, ali i Europu, rečeno je danas na konferenciji za novinare. Potkrepljuju to i brojke:  natjecanje je gledalo 17.000 posjetitelja u Osijeku te 75.000 ispred ‘malih ekrana’ koji su mogli uživati u natjecanju 220 natjecatelja iz cijelog svijeta.  Važnost natjecanja prepoznala je i Vlada Republike Hrvatske koja je odlučila od sljedeće godine podržati ovu priredbu. Festival ekstremnog sporta i glazbe Panonnian Challenge proglašen je top manifestacijom u Hrvatskoj te će zahvaljujući tome po prvi puta od osnutka prije 16 godina, dobiti značajnu godišnju vladinu potporu od najmanje milijun kuna. Pomoćnik ministra turizma Daglas Koraca objasnio je da su top manifestacije važan dio turističke ponude, jer uz sunce i more najčešće predstavljaju jedan od glavnih motiva dolazaka turista u određenu destinaciju.  "Nadamo se da će potpora biti vjetar u leđa da se od ove manifestacije napravi prava svjetska priča", kazao je Koraca. 
"Pratim Pannonian Challenge od njegova osnutka i znam kako je to izgledalo u početnim godinama. Ove sam godine ostao pozitivno šokiran, jer su dečki od jednog lokalnog natjecanja napravili spektakl svjetskih dimenzija, i to bez sigurnih sredstava i velikih sponzora", istaknuo je na konferenciji za novinare ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak te je najavio da će se u sponzore uključiti HEP sa 100 tisuća eura.
Voditelj projekta Pannonian Challengea Jurica Barać izvijestio je da je priredba vrlo blizu tome da u ljeto 2016. godine dobije domaćinstvo svjetskog prvenstva ili svjetskog kupa za vozače BMX bicikala. To bi, kako je rekao, značilo izgradnju novih poligona, dolazak preko 500 novih vozača iz cijeloga svijeta, veći nagradni fond i globalni TV prijenos. 
Zamjenik osječkog gradonačelnika Vladimir Ham izrazio je zadovoljstvo najavljenom potporom države upravo Pannonian Challengeu jer on je, kako je rekao, "ogromna šansa za turizam grada i regije te najurbanija stvar koju Osijek ima."  
Zahvaljujući novoj potpori države, te uz već postojeću odličnu podršku grada organizatori Pannoniana najavljuju nastavak rasta, još veći broj posjetitelja i natjecatelja, ali i izgradnju još kvalitetnijeg kampa za goste Pannonian Challengea.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.