Hrvatski radio

Radio Osijek

Uspješan karate vikend za Osječanke

16.01.2017.

09:19

Autor: KK Osijek-Žito/KK Esseker/Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Proteklog je vikenda u Samoboru održano najveće karate natjecanje u Hrvatskoj „26. Grand Prix Croatia“, a odlične su uspjehe ostvarile i članice dvaju osječkih karate klubova .

U subotu je članica Karate kluba Osijek Žito Matea Cikoja nastupila u katama pojedinačno u konkurenciji 16 seniorki. Nesretan ždrijeb postavio je Mateu već u prvom kolu s vrlo dobrom i eksplozivnom Talijankom Samirom Ducale. Matea je u meč ušla nedovoljno agresivno i tek je tijekom kate uspostavila visoku razinu izvedbe što ipak nije bilo dovoljno za raspoloženu Ducale. Čini se da su sličnog mišljenja bili i suci pa je ukupan rezultat bio 4:1 za Ducale. Ulaskom u završnicu natjecanja, Italijanka pruža Matei mogućnost repasažnih mečeva. Ovoga je put Matea bila znatno odlučnija pa je od početka vježbala na vrlo visokoj razini i iznimno motivirano, što se odrazilo i na ishode mečeva. U prvom je meču s mađarskom natjecateljicom Aleksandrom Koryak katom Unsu pobijedila 5:0, a u meču za treće mjesto Matea je odlično odrađenom katom Kanku sho rezultatom 4:1 pobijedila domaću natjecateljicu Niku Jukić te osvojila brončanu medalju.

U ekipnoj konkurenciji za juniorke trebalo je nastupiti osam timova, no u posljednji su trenutak tri ekipe odustale. Tako je juniorski kata tim Karate kluba Esseker, u sastavu Anja Ćuk, Barbara Kokić i Marija Kapular, unatoč porazu od Slovakinja i samo jednom nastupu, uspio doći do brončanog odličja. Dobar nastup je imala i mlađa kadetkinja Zoe Stober koja je u konkurenciji 32 natjecateljice tijesnim rezultatom 3:2 zaustavljena u polufinalu. U repasažnoj borbi za treće mjesto je izgubila od  ipak nešto bolje predstavnice Italije te ostala na korak do medalje i plasmanom na peto mjesto što je odličan rezultat u ovakvoj konkurenciji.

  

Članice Karate kluba Osijek Žito: Jana i Tia Ledenčan te Vanesa Vitendorf, imale su puno teži ždrijeb, pa su se tako već u prvom kolu srele s odličnim talijanskim timom. Unatoč podjednakoj izvedbi same kate, Talijanke su znatno više pozornosti poklonile scenskom nastupu što je presudilo i u samom meču kojega su izgubile. U repasažnoj borbi za treće mjesto, Jana, Tia i Venesa odličnom su izvedbom kate Kanku sho te borbom koja pokazuje značenje elemenata kate (bunkai) uvjerljivo (5:0) pobijedile kata tim Globus iz Čakovca, osvojivši tako treće mjesto. "Unatoč odličnoj tehnici i eksplozivnost, žele li bolje rezultate, djevojke će morati više poraditi i na scenskom dijelu nastupa koji se, osobito kod ženskih kata timova, itekako vrednuje", stoji u priopćenju iz KK Osijek. Budući da do prvenstva Europe u Sofiji ima još mjeseca dana djevojke će imati dovoljno vremena uvježbati sve ono što još nedostaje za što bolji nastup na najvećem karate natjecanju Starog kontinenta.

Podsjetimo kako je Upravni odbor Hrvatskog karate saveza prije 10-ak dana uvrstio članice juniorskog kata tima Karate kluba Osijek Žito u reprezentativni sastav. One će predstavljati Hrvatsku na predstojećem 44. Europskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore što će se od 17. do 19. veljače 2017. održati u bugarskoj Sofiji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.