Hrvatski radio

Radio Osijek

ŽRK Osijek - Umjesto slavlja apel za spas

16.05.2013.

17:18

Autor: Željko Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hoće li dug od 61 tisuća kuna ugasiti najtrofejniji loptački sport u Osijeku. Sudeći prema današnjim riječima čelnika ŽRK Osijeka i to me moguće.

„Tehnički mi ne možemo ugasiti klub,no možemo skupštini predložiti da potraži druge ljude ili neko drugo rješenje jer ga mi više nemamo!“ – rekao je predsjednik ŽRK Osijeka Krešimir Dorić. Klub je blokirala Porezna uprava tražeći naplatu potraživanja države za mirovinsko i zdravstveno osiguranje u visini od 60 tisuću kuna. Prema članovima uprave najveći dio duga odnosi se na razdoblje od 2003 do 2007 godine te samo na sedam mjeseci postojeće uprave, no to je pero prevagnulo. Barem tako tvrdi Drago Nikolić iz Zajednica športskih udruga grada Osijeka – „Grad plaća dvoranu, trenere, njihove plaće, zdravstvene preglede i 180 tisuća kuna klubu, a obzirom na status prvoligaša iznos će se povećati.“ – rekao je Nikolić podsjećajući kako je upravo za taj dio duga, odnosno za mirovinsko i zdravstveno, Grad klubu „prebacivao“ novce. Nikolić je istaknuo i kako je  proračun za Osječki sport u visini od oko 40 milijuna kuna odnosno 8,25 posto od proračuna grada, jedan od većih u Hrvatskoj te kako su se u javnoj raspravi o raspodjeli tih sredstava javile samo dvije od 250 udruga, ali među njima nije ŽRK Osijek. „Nemam ništa protiv da se novac raspoređuje drugačije, no prije toga, o tome se moramo dogovoriti i stvoriti zakonske okvire. Prema sadašnjim kriterijima, ŽRK Osijek sredstva dobiva u skladu s pravilnikom“ – zaključio je Nikolić.

No činjenica je i da za pogon od čak 7 ekipa klubu treba nešto manje od milijun kuna. Čini se puno u recesijsko vrijeme, no valja naglasiti kako klubu samo za organizaciju jedne prvoligaške utakmice treba čak 5 tisuća i 500 kuna, a da daljnja putovanja prvog sastava stoje i više od 8 tisuća kuna. U klubu entuzijasta samo dvije igračice primaju stipendije od 1600 kuna ostale igraju za povoljnije studentsko stanovanje i hranu. Stoga u klubu misle kako su u svojoj skromnosti i trudu zaslužili više i od Grada i od sponzora.

„Riječ je o tome da mi okupljamo djecu grada, njih oko stotinu. To su sve sjajne cure. Hvala svima koji su nam uskakali, Eurohercu, Croatia osiguranju, malim tvrtkama, Gradu, savezima koji su pomogli i „pogurali“, no dalje ovako više ne ide. Za minimum minimuma nam treba 30 tisuća kuna mjesečno, i to je infuzija! Tek toliko da se održavamo.“ – rekao je glavni operativac kluba Goran Crnov

Jedan je roditelj primijetio – „Imamo sjajne djevojke s prosjekom ocjena 4,5 redovite studentice koje izlaze iz kluba kao akademske građanke! Nije li i to vrijednost koju treba čuvati i njegovati!?“

Kako je tek Kaji Ileš? – „Trebali smo slaviti i ostanak u ligi, i godišnjicu osvajanja najvećih trofeja koje su donesene u grad, umjesto toga OVO! Šta sad da kažemo tim curama? Tim roditeljima? Meni je stvarno teško bilo što reći. Rekli su nam da okupljamo mlade, sad smo i to učinili, sve poslagali i što sad!?“

I ne manje važno – „Ovo nije nikakav politički skup. Ovo smo jednostavno morali učiniti kako bi upozorili javnost i skrenuli pozornost na probleme u klubu.“ – rekao je predsjednik kluba Krešimir Dorić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.